Rahmi Kula Anadolu Lisesi(RKAL), bir büyük başarının altına daha imza attı. Balıkesir’de akademik ve sosyal alandaki başarıyla öne çıkan RKAL adını dünyaya duyurdu. RKAL’li öğrenciler Rabia Sultan Güler, Ecenur Demir ve Duru Özçınar’ın hazırladığı bilimsel makale dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan Cambridge Üniversitesi’nin bilim dergisinde yayınlanmaya hak kazandı.

Balıkesir Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kazım Biber ve Rahmi Kula Anadolu Lisesi(RKAL) öğretmenlerinden Hülya Cankorur’un danışmanlığını yaptığı,  RKAL’li öğrenciler Rabia Sultan Güler, Ecenur Demir ve Duru Özçınar’ın hazırladığı “Doğa Merkezli Özel Anaokulları ve Devlet Anaokullarına Devam Eden Çocukların Çevre Bilinci ve Tutumlarının İncelenmesi” adlı akademik makale dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan Cambridge Üniversitesi’nin bilim dergisinde yayınlanmaya hak kazandı.  RKAL okul aile birliği bu büyük başarıyı Gustavia Cafe’de düzenlediği yemekle kutladı. Proje danışmanları Doç. Dr. Kazım Biber,  Hülya Cankorur, RKAL Okul Aile Birliği Başkanı Arzu -Latif Ermişler ve öğrenciler Rabia Sultan Güler, Ecenur Demir ve Duru Özçınar’ın yer aldığı yemekte Okul Aile Birliği büyük başarının altına imza atan danışman öğretmenlere ve öğrencilere hediye takdim etti.

DAHA ÖNCEDE BÜYÜK

BAŞARILAR ELDE EDİLDİ

Büyük başarının mimarlarından biri olan RKAL öğretmenlerinden Hülya Cankorur, “Bu projeyi önce Ukrayna’nın Kiev şehrinde düzenlenen Sosyal Bilimler Kongresi’nde sunum yaptık. Daha sonra biz bunu yayın olarak yurtdışındaki pek çok bilimsel dergilere gönderdik. Cambridge Üniversitesi’ne de gönderdik. Bu makale Cambridge Üniversitesi’nin kendi bilim dergisinde çıktı. Bilimsel Danışmanlığımızı yapan Doç. Dr. Kazım Biber’le 6 yıldır birlikte çalışıyoruz. Bundan önce yaptığı çalışmalarda uluslararası alanda kabul gördü. Otizmle ilgili bir çalışma yapmıştık. Onu da Polonya’da uluslararası bir kongre sunduk. Daha sonra Norveç, İsveç’te çalıştık. Montenegro’ya gittik. Montenegro’daki kongredeki çalışmamız uluslararası alanda basılan bir kitapta bölüm olarak yer alacak. O da mart sonunda okuyucuyla buluşacak” dedi.

FARK YARATAN PROJENİN DETAYLARI

Cambridge Üniversitesi’nin bilim dergisinde yayınlanmaya hak kazanan projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren Projenin Danışmanlarından Doç. Dr. Kazım Biber: “ Araştırmanın amacı, doğa merkezli özel anaokullarına ve devlet anaokullarına devam eden 5-6 yaş çocuklarının çevre farkındalıklarını ve çevreye yönelik tutumlarını incelemektir. Dünyada doğa merkezli okul çok az ve Türkiye’de de çok az ve bir tanesi de Balıkesir’de.  Tarama modelinin kullanıldığı betimsel araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Balıkesir ilinde doğa merkezli Özel Maki Anaokullarından 48 çocuk ve resmi anaokullarından 48 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada Soydan ve Samur (2017) tarafından 60-72 aylık çocuklar için geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ve Okul Öncesi Çocuklara Yönelik Çevresel Farkındalık ve Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çevresel Farkındalık (.74) ve Okul Öncesi Çocuklara Yönelik Tutum (.78) Ölçeği’nin Cronbach α katsayıları ve ölçeğin tamamı (.82) hesaplanmıştır. Ölçek Çevreye Yönelik Tutum (15 madde) ve Çevresel Farkındalık (11 Madde) olmak üzere iki alt boyut ve 26 resimden oluşmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından her çocukla bire bir görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Araştırmada yer alan değişkenlerin ortalama, mod, medyan, çarpıklık ve basıklık değerleri hesaplanmıştır. Çalışma grubunun çevre bilinci ve çevre tutumlarının gittikleri okula göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için bağımsız örneklemler t testi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre doğa merkezli anaokullarındaki çocukların çevre bilinci ve çevreye yönelik tutumları devlet anaokullarındaki çocuklara göre daha yüksek bulunmuştur. Çocuklara devlet okullarında verilen eğitimle birlikte doğayla daha fazla tanışmanın çevreye karşı tutumlarında fark yaratmada etkili olacağı düşünülmektedir” dedi.

BİBER: “MAKALELER İKİ ÜÇ YIL

YAYINLANMAK İÇİN SIRA BEKLİYOR”

Bu makalemiz Cambridge Üniversitesi’nin bilim dergisinde yer aldı. Cambridge Üniversitesi’ne bir makale gönderdiğinizde iki üç yıl beklemek durumunda kalıyorsunuz. Makalenin konusu doğa merkezli anaokulu olunca dünyada az sayıda çalışma var ve bunun için makalemiz Cambridge Üniversitesi’nin ilgisini çekti. Biz bu çalışmayı zaten Ukrayna’da bir kongrede sunmuştuk. Bu da bir avantajdı bize. Şu anda İngilizce uluslararası alanda kabul gören bir dergide yayınlandı.