Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, Tarım Bakanlığı’nın planlı üretim programını değerlendirdi. Tarımsal ürün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılan planlı üretim modelinin doğru bir hamle olduğunu belirten İbrahim Akbıyık, planlama kadar bir önemli konunun da üreticinin satışlarda mağduriyet yaşamaması için devletin alım garantisi olduğunu kaydetti.

Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, tarımda planlama dönemine geçilmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Tarım Bakanlığı’nın üretim planlamasına geçerek bölgelerdeki üretimi daha verimli hale getirmesinin doğru bir hamle olduğunu ifade eden İbrahim Akbıyık, kendilerinin bu modeli uzun yıllardır savunduklarını ve devlete önerdiklerini kaydetti. Planlı üretim kadar ürünlere devlet alım garantisinin de verilmesi gerektiğinin altını çizen Akbıyık, bu sene üreticinin buğdayda yaşadığı mağduriyete örnek gösterip, üreticinin küstürülmemesi gerektiğini aktardı. Akbıyık, “Bu sene Toprak Mahsulleri Ofisi buğdayı 8,25 liradan alacağını açıkladı. Üretici mahsulünü TMO’ya götürdüğünde, silolarda yer olmadığı için ürünlerini satamadı. 8,25 liradan buğdayını satmaya planlayan üretici, TMO’ya satamadığı ürününü tüccarlara 5,25, 5,50 liradan satmak durumunda kaldı. Devlet planlı üretime geçeceğini belirtti ancak yarın üretilen mahsulün alım garantisini vermezse buğdayda yaşanan mağduriyet tekrarlanır. Mutlaka planlı üretim kapsamında elde edilecek ürünlerin devlet alım garantisi olmalıdır” dedi.

PLANLI ÜRETİMDE ÜRETİCİ DE MAĞDUR OLMAYACAK

Planlı tarımın kaynakların verimli kullanılması adına önemine değinen İbrahim Akbıyık, “Tarım Bakanlığı iklim, toprak, verimlilik, talepler doğrultusunda bir üretim planlaması çıkaracak. Hangi bölgede, hangi ürün üretileceği belirlenecek ve buna göre destek verilecek. Örneğin; yaptığı planlama doğrultusunda Balıkesir’de buğday üretilmesi için destek sağlayacak. Buğday üreten üreticiler desteklenirken, planlama dışında kalan ürünleri tarlalarına eken çiftçiye destek verilmeyecek. Bu da çiftçinin planlamada yer alan ürünü üretmesine sevk edecek. Planlı tarımın bir başka avantajı da ürün arzının planlaması olacak. Bunu da şöyle anlatabiliriz; mesela geçtiğimiz yıl Pamukçu’da sarımsak üreten üretici sarımsağın kilosunu 60 liradan sattı. Bunu gören çiftçiler planlı üretim olmadığı için tarlasına sarımsak ekince, sarımsağın kilosu bu sene 15 liradan satıldı. Ne oldu üretici zarar etti. Planlı üretim bu tarz durumların önüne geçilmesi adına da önemli bir hamle oldu” dedi.