AK Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin,  Büyükşehir Belediyesi’nin Zağnos Paşa Cami’nin yerini satacağı yönünde ortaya çıkan spekülasyonlara yanıt verdi.  Cami yerinin satılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Şahin, Büyükşehir Belediyesi’ne ait caminin bahçesinde yer alan 19 gayrimenkulü Hazine’ye devredeceklerini belirtti.

AK Parti Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Zağnos Paşa Cami’nin yerini satacağı yönünde çıkan dedikodulara yanıt verdi.  Zağnos Paşa Cami’nin yerinin satılmasıyla ilgili iddiaların asılsız olduğunu ifade eden Şahin, Cami arsasının devlete ait olduğunu, bu yerle ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir tasarrufunun bulunmadığını belirtti. Zağnos Paşa Cami’nin bahçesinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplamda 369 metrekare olan 19 gayrimenkulü Hazine’ye devredeceklerini kaydeden Şahin, “Biz Zağnos Paşa Cami’nin bahçesindeki küçük küçük alanları devlete veriyoruz, Hazine’ye veriyoruz. Asli sahibi olan vatandaşa veriyoruz. Burada bir satış söz konusu değil. Maalesef bunun üzerinden siyaset üretmek isteyen kişiler sanki cami satılıyormuş gibi bir hava yarattılar. Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

BELEDİYENİN ARSALARI HAZİNE’YE DEVREDİLİYOR

Kasım ayı meclis toplantısında üzerinde kamu kurum ve kuruluşlarının binalarının yer aldığı belediye ait arsaların Hazine’ye devriyle ilgili gündem maddesinin görüşüleceğini kaydeden AK Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, “Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündem maddelerinden bazıları belediyemize ait bazı gayrimenkullerin tahsisleriyle ilgili yani hazineye devriyle ilgili gündem maddesi var. Bu gündem maddesi buradaki listedeki gayrimenkullerin satışı değil. Satış dediğiniz zaman açık ihaleyle birilerinin satın alması demektir. Bu tamamen belediyenin bu gayrimenkulleri Hazine’ye devridir. Bu gayrimenkullerde boş olan gayrimenkuller değil. Arsası Büyükşehir Belediyesi’ne ait ancak üzerinde değişik kamu kurumlarının binaları olan yerlerdir. Örneğin; tapu kaydında arsa görülen ancak üzerine baktığınızda caminin şadırvanı var, caminin bahçesi, caminin kendisi var. Askeri alan içerisinde arsalar var, mesela; Atatürk Şehir Hastanesi’nin arkasında kalmış. Karamanköy’de atış alanı olarak kullanılan yer var..  Devletin kamu kurumları belediyeye bir arsa verirken bedava devir diye bir şey söz konusu değil. Yasayla oluşturulan bir komisyon var. Bu komisyon buralara bedel belirliyor. Zaman zaman Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri de hazineye ait olan arsaları talep ediyor. Hazine bir bedel belirliyor ve belediyeye veriyor. Aynı şekilde Hazine’de hastane yapmak için okul yapmak için belediyelerden yer talep edebiliyor. Örneğin; Atatürk Şehir Hastanesi’nin bulunduğu yer hazineye aitti Bakanlık burayı hastane yapmak için belediyeden istedi. Dönemin belediye başkanı İsmail Ok burayı devretti ve hastane yapıldı. Aynı şekilde rahmetli Sabri Uğur başkanken toplu taşıma merkezi yapmak için Kervansaray’ı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden istedi. Bu yeri Lunapark alanıyla takas ettiler. Böyle işlemlerde ya takas yapılıyor ya da belediyenin Hazine’ye vergi borcu varsa mahsuplaşıyorsunuz. Hazine, belediyeye para ödemiyor. Ya takas ya da borç siliniyor” dedi.

“CAMİNİN BAHÇESİNDEKİ ARSALARI DEVLETE VERİYORUZ”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 44 gayrimenkullün Hazine’ye devriyle ilgili gündem maddelerinin arasında Zağnos Paşa Cami’nin yerinin bulunmadığını belirten Mehmet Birol Şahin, “Burada 44 gayrimenkul var, bu komisyona gelecek ve değerlendirilecek. Bugün gündem yapılan Zağnos Paşa Cami satışta diye bir konu var. Zağnos Paşa Cami satılmıyor. Caminin bulunduğu yer Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait değil. Bu alan bize ait değil ve bizim burayla ilgili bir gündem maddemiz yok. Burası zaten Hazine’ye ait.  Bize ait olan şey ise 19 tane gayrimenkul var Zağnos Paşa Cami maddesinde. Bunlar eskiden çay ocağı, askeri eşya satan dükkanlar olan ve şu anda bahçe durumundaki yerler. O dönemin belediyesi bahçedeki dükkanların yerlerini kamulaştırmış. Şu anda gündemdeki küçük küçük olan yerlerdir.  Bunlar 1980’li yıllarda yıkıldı ve bahçe durumunda. 19 tane gayrimenkuller ama toplam alanı 369 metrekarelik bir alan. Paşa Cami’nin namaz kılınan küçük alanları Hazine’ye devrediyoruz. Burada yanlış bir şekilde bize ait olmayan Paşa Cami’ni satıyormuş gibi bir durum var.   Biz Zağnos Paşa Cami’nin bahçesindeki küçük küçük alanları devlete veriyoruz, Hazine’ye veriyoruz. Asli sahibi olan vatandaşa veriyoruz. Burada bir satış söz konusu değil. Maalesef bunun üzerinden siyaset üretmek isteyen kişiler sanki cami satılıyormuş gibi bir hava yarattılar. Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.