Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, koronavirüsüyle mücadelede yaptıkları çalışmalar hakkında basına bilgi verdi. Telekonferans yöntemiyle gerçekleşen toplantıda Başkanı Yılmaz, salgınla mücadeleye şu ana kadar 10 milyon lira para harcadıklarını söyledi.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bu zamana kadar 10 milyon lira harcadığını kaydeden Yılmaz, mücadele kapsamında her gün yeni alımların olduğunu ve kısa bir süre önce 1 milyon maske siparişi verdiklerini belirtti. Ramazan ayında özel etkinlik düzenlemeyeceklerini belirten Yılmaz, toplu iftar ve toplantıların da iptal olduğunu açıkladı. Balıkesir’deki Koronavirüsü salgınıyla mücadelenin Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Müdürlüğü ve ilgili müdürlüklerin koordinesinde devam ettiğini ifade eden Yılmaz, güçlü bir altyapıya sahip olduklarını söyledi. Yılmaz, “ Koronovirüs salgınıyla mücadele sadece devletin aldığı kararlarla, bizim yaptığımız yardım ve çalışmalarla olma şansı yok. Her bireyin kendine gösterdiği dikkat ettiği kişilerin sağlığıyla alakalı.  Bizim güçlü bir altyapımız var. Yoğun bakım kapasitemiz yüzde 50-55’ine anca ulaşmışız. Biz Koronavirüs salgınıyla mücadeleyi zamana yayıp söndürebilirsek başarılı olabiliriz” dedi..

BAŞKAN YILMAZ’DAN BALIKESİR’E KORONAVİRÜSÜ PUANI

Balıkesir’in Koronavirüsü mücadelesine 10 üzerinden 7 şeklinde puanlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “ “Şehrimize Koronavirüsü kapsamında bir not verelim.  Balıkesir halkı Koronavirüsüyle ilgili sınavlarını iyi uyguluyor ve evde kal çağrısına cevap veriyor. Biz 10 üzerinden 7 verebiliyoruz. İlk karşılaştığımız sorun çay ocakları açık kalsın, fast-foodlar kapalı olsun denildi. Bu ciddi bir sıkıntıya neden oldu. Alınan kararların hepsinin nihai amacı Koronavirüsü bulaşma riskinin olabileceği yerlerde maksimum tedbir almak. En güzel uygulamada sosyal izolasyon. Dışarıda dolaşan insan evdeki ailesini tehdit edebiliyor. Üretimi durdurmadan bu süreci geçirmeliyiz. Balıkesir, büyükşehirlerin gıda ihtiyacını karşılayan bir şehir. Burada herhangi bir kısıtlamaya gidilmemeli”

VİRÜSLE MÜCADELEYE BÜTÇEMİZ VAR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak her haftanın Salı günü 20 ilçe belediye başkanıyla toplantı yaptıklarını ifade eden Başkan Yücel Yılmaz, İlçe belediye başkanlarımızla yaptığımız toplantılarda real hayatın içerisindeki eksiklikleri giderme konusunda çalışma yapıyoruz. Balıkesir’in bu türlü işlere harcayabileceği parası var. Bu süreçte bizim satın alma gücümüz olduğundan emniyetin, jandarmanın ve sağlık personelinin ihtiyacın karşıladık. . Bu süreç halen devam ediyor. Devlet, kaymakamlıklar, valilikler, il müdürlükleri vasıtasıyla bütün personeli düzenli dağıtılıyor”

ŞEHİR İÇİN RİSK OLUŞTU

Geçtiğimiz hafta uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili değerlendirme yapan Başkan Yılmaz,  şehir için bir risk ortamı oluştuğunu belirtti. Yılmaz, “Milletimiz, iki günlük sokağa çıkma yasağının ilan edildiği gün erzak veya kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için bir şekilde dışarıya çıktı. Hiç kimsenin kimseyi suçlama durumu yok.  Şehir için bir risk ortamı oluştu. Bu risk ortamı ne boyutlarda bilmiyoruz.  Vatandaşın bilinçli hale getirilmeli” dedi.

BELEDİYE PERSONELİNDE DE POZİTİF ÇIKTI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi personelinin bu süreçte özverili bir çalışma ortaya koyduğunu ifade eden Başkan Yücel Yılmaz, bazı birimlerde çalışan personelin testlerinde pozitif çıktığını ancak bu hastalığı atlattığını belirten. Yılmaz, “ İtfaiyemizde, BASKİ personelimizde pozitif vakalar çıktı. Ancak hastaneye yatan yok. Bir çalışanımızda pozitif çıktığında o arkadaşımızla mesai yapan bütün arkadaşlara izin veriyoruz, testlerini yaptırıyoruz.  Belediye personelimizden de pozitif çıkan ve sonrasında iyileşenler var”

Maske ve dezenfekte ürünleri bulmada sıkıntı yaşamadıklarını vurgulayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz,  maskeleri Edincik’ten meslek lisesinden temin ettiklerini kaydetti. Yılmaz “.  Gönen’de bir günde 100 bin, İvrindi’de  5-10 bin maske üretebiliyor. BALMEK’te sürekli üretim yapılıyor. Maske Balıkesir ve Türkiye için sorun olmaktan çıktı. Biz piyasadan 2,2.5 liraya bulduğumuz maskelerin fiyatları düştü. Bandırma’nın mahallesi Edincik’te bir meslek lisemiz maske işini yapıyor. Ayrıca BASKİ de dezenfekte konusunda çalışma gerçekleştiriyor. Suları klorladığımız malzemeler var. Bunları gerekli reçetesine göre yapıldığında ciddi bir dezenfekte malzemesi oluşuyor. İlaçlama araçlarımız bu işi yapmaya muktedir. Biz dezenfeksiyona önce hastanelerden başladık. Sonra devlet daireleri ve camileri dezenfekte yaptık.   Bizim bir sorunumuz var. Sosyal izolasyonda önce evde kalabiliyorsak evde kalınmalı. İnsanlarla az temas etmek gerekir. Sosyal boyutuna geçince 65 yaş ve üstü evde kalınacak denildiğinde, maaşı, ihtiyacını karşılamaları lazım. Bunla ilgili Vefa Grupları oluşturuldu” dedi.

KORONAVİRÜSÜ’NDEN ÖLENLERİN SAYISI 25

Koronavirüsünden dolayı ölenlerin sayısının 25 olduğunu belirten Başkan Yılmaz, “Defin işlemlerini biz yapıyoruz. Şu ana kadar Balıkesir’de Koronavirüsünden dolayı ölenlerin sayısı 25. Bu işle ilgili özel bir araç ayarladık. Balıkesir’de şehir hastanesi pandemi hastanesi seçildi.  Balıkesir Şehir Hastanesi önleyici hizmetleri gayet iyi. Kendi kendine bu hastalığı atlatanlar da var. Bizim test merkezimiz var. Bu konuda Balıkesir’de bir sıkıntı yok” dedi..

VATANDAŞI EKMEKSİZ BIRAKMADIK

Hafta sonunda Fırıntaş’ın vatandaşı ekmeksiz bırakmadığını açıklayan Başkan Yılmaz, “ Biz hafta sonundaki sokağa çıkma uygulamasına hazırlıksız yakalandık. İnsanların bu süreçte ekmek ihtiyacını gidermeye çalıştık. Fırıntaş aracılığıyla ekmekleri dağıttık. Sonra ilçe belediye başkanlarını aradık onlara; durumu iyi olmayan vatandaşlar için ekmek gönderdik. Altıeyül, Karesi, Bandırma ve bizim personelimizle vatandaşlarımıza ulaştık. Belediyemizin üçte ikisi şu anda mesai yapıyor. En çok çalışan da belediyemizin dış güçleri. Fen İşleri Kent Estetiği , Fırıntaş personeli yoğun şekilde çalışmaya devam ediyor”

2 MİLYON MASKE DAĞITTIK

Balıkesir’in en yoğun cadde ve sokaklarındaki insan kalabalığıyla ilgili uygulamalar yaptıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “  Milli Kuvvetler Caddesi bir toplanma merkezi. Bir şekilde insanlar burada buluşuyor. Valiliğimizle birlikte çarşı merkezinde yoğunlaşmayı engelleyelim diye yolları kapattık. Ancak insanları zapturapt altına alamıyoruz. Şehir içinde bu hastalık herkese bulaşabilir. Her ilçe bu süreci farklı yaşıyoruz. Vefatlara baktığımızda ailelere ulaşmadığını görüyoruz. Biz tedbirlerimizi maksimum düzeyde alıyoruz. Ana caddelerimizde bankalar çalışmalı, her yerde işler devam etmeli ama işimiz bitince hemen evimize gitmeliyiz. Seni görmeye geldim, çayını içmeye geldim denilirse bu virüsün kontrolden çıkmasını sağlıyor.  Birbirini tanımayan insanların temasa geçmesi büyük tehlike yansıtır. Pazaryerleriyle ilgili ilçe belediye başkanlarımızla ilgili . Perşembe günü sebze haline mallar gelecek. Muhtemelen hafta sonu için ihtiyaçlar karşılanacak ve insanlar hafta sonunda evinde vakit geçirecek. Perşembe günü Fırıntaş fazla ekmek çıkaracak ve vatandaş ihtiyacı kadar alacak. Bağış yapılarak toplanan paralar valiliklerimize ve kaymakamlıklarımıza aktarılacak. Onlarda ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklar.  10 milyonun üzerinde para harcandı ve harcanmaya da devam ediyor. Az önce milyon maske siparişi verdik. Şu ana kadar dağıttığımız maske sayısı 2 milyonu geçti.

Dezenfekte ilaçlarımızın hiçbir zararı yok. İnsan ve bitkilere zararı yok. Malzemelerimiz kendi stoklarımızda vardı. Aldığımız maskelerde piyasa ürünü değil Sağlık Bakanlığı’nı onaylı ürünler. Biz Pazar yerlerinde ilçe belediyeleriyle dağıtıyoruz. Toplu alanlarda kendi personelimizle dağıttırıyoruz. İlçe belediyelerine tedarikte sıkıntı yaşatmadık. Valiliğimize 300-400 bin civarında verdik ve bunların hepsi dağıtıldı” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A BALIKESİR KOLONYASI GÖNDERDİ

Cumhurbaşkanımızla görüştüm. Biz çoğu kararımızı Vali bey içişleri Bakanlığı’yla ben de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla görüşerek alıyoruz. Çoğu şeyi Cumhurbaşkanımıza aktarmasak ta bakanlıklar üzerinden aktarıyoruz. Bu süreçte iki defa da Cumhurbaşkanımızla görüştüm.  Cumhurbaşkanımız kolonya istemek için aradı. Önceden verdiğimiz kolonyayı çok beğenmiş ve bizde kolonyaları güzel bir şekilde paketleyip gönderdik. İkincisi de bu yerel belediye başkanları toplantısında böyle video konferans aracılığıyla toplantı yaptık. O kadar sosyal medyada dolaşan şeylerden dolayı şikayet geliyor. Birey kendini evde izole ediyor başka biri dışarıda çektiği fotoğrafı sosyal paylaşıyor, Bunu bize şikayet ediyor.  Gelen telefonların üçte ikisi bu tür şikayetler. Balıkesir olarak iyi yönetiyoruz. Ancak Cuma gününden sonra ne olur bilmiyorum. Cumhurbaşkanımıza ve Sağlık Bakanlığına teşekkür ediyorum.

Her türlü olumsuzluğa kaşı büyükşehir belediyesi hazır. Balıkesir emin ellerde,. Hiçbir problemimiz yok. İyileşme sayısı gayet iyi gidiyor. Gönen’le ilgili özel ilgileniyoruz. Ben sorunları çözmekle ilgili bağlantılar kuruyorum. Vefa gruplarını yönetiyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak direkt yardımda bulunmuyoruz. İlçe belediyelerine nakit yardımında bulunuyoruz, onlar malzeme alıp dağıtıyorlar veya malzemelerini biz alıp onlar dağıtıyorlar.  İlçe belediye başkanları ve kaymakamlarla iletişime geçip bu tür yardımları ulaştırıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi güçlü bir belediye. Bugün Ticaret Odası bize erzak yapıp gönderiyor, fabrikalardan da erzak geliyor. Biz bunları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bu konuda vatandaşın bilincini arttırmalıyız. Sokağa çıkanlar diğerlerine kul hakkına giriyor. Eğer bir işiniz yoksa, üretim yapmıyorsanız dışarı çıkmayın. Tanımadığınız, bilmediğiniz kişilerden virüs kapılabilecek. Hafta sonu dışarı çıkma yasağı baharın gelmesiyle beraber bu hastalığın hızlı yayılmasıyla ilgili çok önemli bir altyapı. Ülke olarak disiplinli olursak Ramazan bayramına gelmeden bu virüsü bitiririz.   Biz her türlü şeye hazırız. Balıkesir Afet Koordinasyon Merkezi kurduk. Bunu deprem faaliyetleri olduğunda kurduk. Bir durum olduğunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm araçlarını tek bir merkezden yönetebileceği bir yer” dedi.

TOPLU İFTARLAR YOK

Ramazan ayıyla ilgili olarak ta halk sağlığı açısından toplu iftar ve özel etkinliklerin bu sene yapılmayacağını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ramazan ayında Çamlık projesini açacaklarını açıkladı. Yılmaz,  “İlçe belediye başkanlarımızla görüştük. Erzak paketleri dağıtacağız. Herhangi bir sosyal etkinlik planlamadık. Ancak Ramazan ayında Çamlık projesini açıyoruz. Orada farklı etkinlikler yapılabilir. Bu kadar hareketli ortam var ki; bu sene böyle bir şey girmemenin doğru olacağını düşünüyorum..  Paşa caminin orayı bitirdik. Paşa Cami’nin avlusunun tamirine başlarız. Baya çalışma olacak. Baltok’la ilgili süreci bitirdik. İnşaat başlıyor. Sakin bir Ramazan geçireceğiz. Toplu iftarlar olmayacak”