Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Elektrik Elektronik Mühendislik Enstitüsü (IEEE) tarafından bu yıl ilki düzenlenen ‘MakersOn Robot Yarışması’na 7 üniversiteden 50 yarışması katıldı.

Balıkesir Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendislik Enstitüsü(IEEE) tarafından bu yıl ilki düzenlenen ‘MakersOn Robot Yarışması’ büyük heyecana sahne oldu. Türkiye’den 7 üniversiteden 50 yarışmacı 13 takım şeklinde Konakpınar Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen yarışmada katılımcılar 24 saat içerisinde kendilerine verilen projeyi tamamlamak için yoğun çaba sarf etti. 3-5 Kasım tarihleri arasını kapsayan ‘MakersOn Robot Yarışması’ hakkında bilgi veren Balıkesir Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendislik Enstitüsü Balıkesir Öğrenci Grubu Başkanı Cevdet Emircan Ardıç, “IEEE(Elektrik Elektronik Mühendislik Enstitüsü), 160 ülkedeki 500 bini aşkın üyesiyle kâr amacı gütmeden bilim ve teknoloji alanında insanlık yararına ileri teknoloji için çalışmalarını sürdüren dünyanın en büyük teknik organizasyonudur. Dünya genelinde 10 alt bölgesi bulunmaktadır. Üyelerinin %27’ sini öğrenciler, kalanını ise akademisyenler ve profesyoneller oluşturmaktadır. Bu yapı Dünya’ da 2699, Türkiye’ de 104 farklı üniversitede mevcuttur. IEEE Balıkesir Üniversitesi Öğrenci Topluluğu olarak, bu yıl ilkine imza atılan “MakersOn” Robot Yarışma’sında farklı üniversitelerden öğrenciler takımlar halinde bir araya gelerek kendi çizgi izleyen robotlarını yarıştırmak üzere tasarladılar” dedi.

KONAKPINAR GENÇLİK MERKEZİNDE KAMP KURDULAR

İlkini yaptıkları yarışmaya Türkiye’den 50 yarışmacının katıldığını ifade eden Ardınç, “ MakersOn Robot Yarışması kapsamında, başvuruların ilan edilmesinin ardından gelen pek çok sayıda talep doğrultusunda, Türkiye’de 7 farklı üniversiteden, toplamda 50 yarışmacı 13 takım şeklinde Balıkesir Konakpınar Gençlik Merkezi’nde ağırladık. 35 kişilik bir koordinasyon ekibi ile 3-4 Kasım tarihlerinde Konakpınar Gençlik Merkezi, 5 Kasım tarihinde Balıkesir Üniversitesi Burhan Erdayı Spor Salonunda toplamda 3 gün, bir fiil sahada çalışmalarını yürüttük. Organizasyon süresince gerçekleştirilen “Kamp Ateşi” ve “Canlı Müzik” gibi etkinliklerin yanında, yarışma gününde protokolün de ağırlanmasıyla hem üniversitemizin hem de Balıkesir’in tanıtımını yaptık 3 gün süren MakersOn’un ilk günü yarışmacılara oryantasyon etkinlikleriyle birbirlerine kaynaşmalarını amaçladık” dedi.

KATILIMCILAR 24 SAATTE PROJEYİ BİTİRMEK ZORUNDALAR

Yarışmanın detayları hakkında da bilgi veren Cevdet Emircan Ardınç, katılımcılardan 24 saat içerisinde kendilerine verilen projedeki robot tasarımını tamamlamalarını talep ettiklerini belirtti.  Ardınç, “ 2. Gün olmasıyla birlikte kuralların ilanının ardından saatler 10.00’u göstermesiyle kesintisiz 24 saatlik robot tasarlama süreci başladı. IEEE Balıkesir Öğrenci Topluluğu koordinasyon ekibi olarak, tüm ihtiyaç duyulan teknik donanım ve teçhizatları yarışmacılara sağladık. Tüm takımlar eşit imkanlar altında en iyi robotu tasarlayabilmek için kıyasıya mücadele ettiler. Son güne gelindiğinde Konakpınar Gençlik Merkezi alanından yarıştırılmak üzere Balıkesir Üniversitesi Burhan Erdayı Spor Salonu’na götürüldü.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

MakersOn Robot Yarışması’nın hayata geçirilmesi aşamasında akademik ve kurumsal  destek aldıklarını ifade eden Ardınç, “IEEE Balıkesir Üniversitesi Öğrenci Topluluğu’nun Akademik Danışmanlığını yürüten Doç Dr. Sayın Sabri Bıçakçı önderliğinde 35 kişilik bir koordinasyon ekibi ile bu MakersOn yolculuğuna başladık. Etkinliğimizin sponsorlarını İŞBİR, Altıeylül Belediyesi, Balıkesir Kent Konseyi, NE10 Şehir Araştırmaları ve Teknoloji Geliştirme Merkezi, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Üniversitesi ve SANELPAN üstlenmişlerdir. Bu kurumların yanı sıra 30’u aşkın destek sponsorları da vardır. Çok değerli hakem heyetini başta IEEE Topluluğu Akademik Danışmanı Doç Dr. Sayın Sabri Bıçakçı ve devamında Arş. Gör. Sayın Erman Köybaşı, Öğr. Gör. Sayın Batın Demircan’a, Sayın Ozan Karakulak ve Sayın Şehmus Bereket’e  katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi