1-3 Eylül tarihleri arasında kapsayacak 63. Geleneksel Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri, düzenlenen tanıtım toplantısıyla başladı.

Bu yıl ilk defa uygulanan güreş ligine dahil edilen 63.Geleneksel Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri, 7 etaplı lig maratonunun son organizasyonu olacak. Kurtdereli’de kıran kıran müsabakalara sahne olacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Kurtdereli Yağlı Güreşleri final müsabakaları başpehlivanın belirleneceği, başaltından başa çıkacak pehlivana kadar, Kırkpınar’da seneye kimler güreşecek listesinin ortaya çıkmasını sağlayacak güreşler olacak. Bundan dolayı pehlivanlar çok heyecanlı”

Bu yıl 63.sü düzenlenecek Geleneksel Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri’nin tanıtım toplantısı Değirmen Boğazı Onhann Gurme Restaurant’ta yapıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp, Güreş Ağası Abdullah Altıntaş ve  Başpehlivan Mehmet Yeşil Yeşil’in katıldığı toplantıda Kurtdereli Güreşleri programıyla ilgili basın mensuplarına bilgi verildi. Kurtdereli Güreşleri’nin 2014 yılından bu yana adına yakışır bir şekilde düzenlendiğini ifade eden Başpehlivan Mehmet Yeşil Yeşil, “Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşlerine yıllardır geliyorum ama bu sene çok daha farklı bir şekilde geliyorum. Bu yıl Balıkesir’i temsil edeceğim. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımızın bana güvendiğinden dolayı sene başında beni Balıkesir’imize kazandırdı. Bana güvendiği için çok teşekkür ediyorum. Balıkesir güreşini eski noktalarına, 1980’lerdeki İbrahim Gümüş, Saffet Kayalı gibi ustalarımızın altın kemer getirdiği noktalara getirmek istiyoruz. Bu sene Kırkpınar Güreşlerinde en fazla madalyayı kazanan iki kulüpten biriyiz. Bunu arttırarak, başpehlivanlar çıkararak, altın kemeri Balıkesir’imize kazandırmak istiyoruz. Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşleri tüm Türkiye’nin gözdesi haline geldi. Bunda  emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. En başta 2014 yılında beri burada çok büyük emekleri olan Yücel Yılmaz başkanımıza, bu seviyeye getirdiği için çok teşekkür ediyorum. 2013 yılında başpehlivan olmuştum o halini de biliyorum. Nereden nelere geldiğimizi çok iyi biliyoruz. Herkesin takdirini kazandı” dedi.

ALTINTAŞ: “BU SENE ÇOK FARKLI

KATEGORİLERDE GÜREŞLER İZLEYECEĞİZ”

Kurtdereli Güreşleri’nin gelişmesine katkı sunanlara teşekkür eden Güreş Ağası Abdullah Altıntaş, “Bu güreşlerin tarihinde en uzun süre ağalık yapan biri olarak bu güreşlerin buraya gelmesinde büyük emeği olan başta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz başta olmak üzere Karesi Belediye Başkanımız Dinçer Orkan’a teşekkür ediyorum. Bu sene çok farklı kategorilerde güreşler izleyeceğiz. Lig usulü bu sene yedinci güreşleri yapacağız ve çok güzel güreşlerin olacağını düşünüyorum. Bu güreşler kolay olmuyor, tüm paydaşların katkı vermesiyle ortaya çıkıyor” dedi.

ÖZALP: “GÜREŞLERE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Kurtdereli Güreşleri’nin yıllar içerisindeki gelişimine şahitlik etmekten dolayı mutlu olduğunu ifade eden Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp, “Balıkesirli ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde çalışan biri olarak güreşin nereden nereye geldiğini çok iyi biliyorum. 22 yıl önce yapılan güreşleri biliyorum şu an yapılan hazırlıkları ve güreşleri de iyi biliyorum. Güreşlerin bu seviyeye gelmesinde Türkiye Yağlı Güreşler Düzenleyen Kentler Birliği’nin kurulması çok önemli. Aynı zamanda Geleneksel Sporlar Federasyonu’nun Güreş Federasyonu’ndan bünyesinden ayrılması, kendi bünyesinde federasyon olması da çok önemli. Kurtdereli Güreşleri bu seviyeye gelmesinde en büyük katkılardan biri de Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’dır. Aynı zamanda Karesi Belediye Başkanımızdır. Kendileri güreşleri çok önem veriyor ve bu güreşlerin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunuyor.

ORKAN: “BUGÜN BİZİM DÜĞÜNÜMÜZ”

Karesi’nin bir değeri olan Kurtdereli Güreşleri’nin yıllar içerisinde daha iyi hale geldiğini ifade eden Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, “Düğünümüze hoş geldiniz diyorum. Bu organizasyon hem Karesi’nin hem de belediyenin düğünüdür. Buna çok iyi hazırlık yaptık, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte. Bu hazırlıklarımızın sonucunu önümüzdeki 3 günde göreceğiz. Güreşler yapıldığı yerin ismiyle anılıyor ama bizde yerin yanında cihan pehlivanımız Kurtdereli Mehmet Pehlivanı’nda isminin olması bize ayrı bir değer katıyor. Biz Karesi’de bu güreşleri daha güzel nasıl yapabiliriz diye hesap yaptık. Bizim en büyük avantajımız bir önceki dönemde Yücel Başkanımızın başlattığı bu önemli akımı devam ettirebilmek ve her sene daha çok ne katabilirizin çalışmasını yapmaktı. Biz her sene bir önceki senenin eksikliklerini tespit edip, güreşlerden 5, 6 ay öncesinden toplantılara başlayıp, çalışma yapıyoruz. Sonuçta da Türkiye’nin en güzel organizasyonu olan güreşler ortaya çıkıyor. Bu hem ilçemiz hem de Balıkesirimiz adına çok önemli.

YILMAZ: “BALIKESİR

GÜREŞLERİ SEVİYOR”

Balıkesir’in yağlı güreşleri çok sevdiğini ve yerel yönetimler olarak bu değerlerin daha ileriye taşınması adına güreşlere destek verdiklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz: “ Şehirlerin önemli günleri vardır, bu önemli günlerin yanında da önemli etkinlikleri vardır. 2014 yılında Karesi Belediye Başkanı olduğum dönemde o gün vatandaşlarımızın bizden Kurtdereli Güreşlerini ayağa kaldırmamız yönünde talepleri oldu. Balıkesir güreşleri seviyor, Balıkesir’in geninde güreş var. Balıkesir bu geleneksel olan İslam ve Türk sentezi olan, göçmen ve yörüklerin özel ilgisi olan yağlı güreşi Balıkesir çok seviyor. Bu güreş organizasyonu yapmadan önce er meydanlarını dolaştık. Ekibimiz incelemeleri yaptıktan sonra bu organizasyonu iyi yapacaklarını belirttiler. Seyirci güreşin zevkine sonuna kadar varır dediler. Herkes 2014 yılından bu yana işin içinde. Bugün güreşler 2014 yılından çok farklı. Geleneksel Sporlar Federasyonu’nu kurduk, güreş burada dominant bir hal aldı. Bugün bir lig yapıyoruz.

GÜREŞLER LİG USULÜ

Kurtdereli Güreşleri’nin bu yıl farklı bir statüde gerçekleşeceğini ifade eden Başkan Yılmaz, “ Buradan çok sonuç çıkacak, Kurtdereli Yağlı Güreşleri final müsabakaları. Başpehlivanın belirleneceği, başaltından başa çıkacak pehlivana kadar, Kırkpınar’da seneye kimler güreşecek listesinin ortaya çıkmasını sağlayacak güreşler olacak. Bundan dolayı pehlivanlar çok heyecanlı. Kurtdereli Güreşleri bu sezonun en son güreşi. Bizim güreşlerimiz ağustosun ikinci haftası olurdu, bu sene son güreşler olmasının nedeni bazı arkadaşlarımız lig güreşleriyle ilgili sorumluluğu tam olarak almak istemediler. Bir uygulansın görelim dediler. Kendi içinde kaymalar oldu. Her imzanın altında emeğimiz var. Buradan çok sonuç çıkacak. Basından arkadaşlarımız bu yeni ligi şimdiden versinler. Gaziantep’te, Ordu’da büyük güreşler oldu. Bursa’da büyük bir güreş gerçekleştirdi. Senenin sonunda yeniden bir çalıştay düzenleyeceğiz. Burada tüm büyükşehir belediye başkanları katılacak. Her sene güreş ligi kendi standartlarını koyduğumuz hale dönüşecek” dedi.