Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan tercihi ve kesimiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Vatandaşların, Tarım Bakanlığı’nın ‘Tarımcebimde’ uygulamasından kurbanlık hayvanlarının küpe sorgulamalarını gerçekleştirebileceğini belirten Alkan, kesimlerinde bakanlık onaylı kesimhanelerde olması gerektiğini açıkladı.  Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, Kurban Bayramı öncesinde kurban edilecek hayvanların seçimi konusunda açıklamada bulundu. Kurban vasfına haiz hayvanların tercih edilmesi gerektiğini Erkan Alkan,  “ Kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı.  Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı.  Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı.  Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı.  Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı.  Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı.  Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir” dedi.

TARIMCEBİMDE UYGULAMASIYLA KÜPE SORGULAMASI YAPILABİLİR

İl Müdürlüğü’nün bazı uygulamalarıyla vatandaşların almayı düşündüğü hayvanlarla ilgili bilgi sahibi olabileceğini kaydeden Erkan Alkan, “Hayvanların yaşlarının tayininde düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Ayrıca kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri Bakanlığımızca geliştirilen “Tarımcebimde” mobil uygulamadan da küpe numarası ile sorgulanabilmektedir. Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu göstermektedir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Devenin kurban edilebilmesi için beş yaşında değişen ikinci kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması gerekir.

“ONAY BELGELİ KESİMHANELER TERCİH EDİLMELİ”

Kurban hayvan kesiminin de uzman ekiplere bırakılması gerektiğini ifade eden Tarım Orman İl Müdürü Erkan Alkan, “Kurbanlık hayvanlar, Bakanlığımızdan Şartlı Onay/Onay Belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamaz. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmelidir Kurbanlık hayvanlar, Bakanlığımızdan Şartlı Onay/Onay Belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir. Kurbanlar insanların gelip geçtiği, dinlendiği sokak, park, bahçe ve meydanlarda, akarsu kenarlarında kesilmemeli, kurban keserken çevre kirletilmemeli ve rahatsız edilmemelidir. Kesimde ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rasgele etrafa atılmamalı, göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalıdır. Atıkların hayvanların yemesine ve çevreye yaymasına izin verilmemelidir. Atıklar derin çukurlar açılarak gömülmelidir. Unutulmamalıdır ki, hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz olarak ifade edilen birçok hastalık etkeni, bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır. Ayrıca, rastgele etrafa atılan bu atıklar, çevreyi kirleterek insanları rahatsız etmekle birlikte, kurban hakkında olumsuz düşüncelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle kurban alımında, nakil esnasında, kesimde ve kesim sonrasında atıkların bertaraf edilmesinde çok hassas davranılmalıdır” dedi