Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KURBANIN HİSSESİ DE İŞLENMESİ DE EL YAKIYOR!

Kurban Bayramı için geri sayıma geçilirken kurbanlık hisse fiyatı ile kesim ve et işleme ücretleri de şekillenmeye başladı. Kırmızı et fiyatlarının ani yükselişi sonrasında ithal hayvan müdahalesiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları da normale dönmesiyle hisseler ortalama 22-28 bin lira arasında satılıyor. Öte yandan bu sene büyükbaş kurbanlıklar 3 bin lira, küçükbaş kurbanlıklar 700 liraya kesimi yapılacak. Geçtiğimiz sene 70 liradan yapılan sucuğun bu yıl kilosu 120-140 lira arasında olması beklenirken, bir kilo kıyma 15 liradan kıyılacak.

Kurban Bayramı için geri

Kurban Bayramı’na 10 gün kala kurbanlık hayvan fiyatları ve hisse fiyatları da şekillenmeye başladı. Kasaplar, et entegre tesisleri, çiftlikler ve özel kesimhanelerin haftalar öncesinden ilana çıktığı kurbanlık fiyatları bu sene de el yakıyor. Kırmızı etin son aylarda artan fiyatının da etkisiyle kurbanlık hisseleri en düşük 19 bin liradan başlıyor, 40 bin liraya kadar gidiyor. Bu sene fiyatların geçen senenin üzerinde olduğunu belirten Kasap Mustafa Karahan, ortalama bir büyükbaş hayvan hissesinin 22-28 bin lira arasında olduğunu belirtti.

35 KİLO DANA HİSSESİ 27 BİN LİRA

Güncel kurbanlık hayvan fiyatları hakkında bilgi veren Mustafa Karahan, “Düve hisseleri 22 bin liradan başlıyor, 24 bin liraya kadar gidiyor. Dana hissesi 24 bin-27 bin lira bandında yoğunlukta. 22 bin liralık düve hissesinde 25 kilogram et veriliyor. 27 bin liralık dana hissesinde 35 kilogram safi et teslim ediliyor, kemik haricinde.  Fiyatlar geriye geldi ancak kurban hisselerinde bir düşüş yok. Küçükbaşta 20 kilogram ağırlığında karkas kuzu 13-14 bin lira arasında kesiliyor. 25 kilogramda 15 bin lira, 30 kilogramda 17 bin lira diye gidiyor. Fiyatlar yükseldikçe kilogramlarda yükseliyor.

BÜYÜKBAŞ KESİMİ 3 BİN LİRA KÜÇÜKBAŞ KESİMİ 700 LİRA

Kurbanlık hayvan kesim ve et işlenme tarifelerinin de belirlendiğini kaydeden Mustafa Karahan, vatandaşın istekleri doğrultusunda büyükbaşın kesiminin 3 bin liradan başlayıp, işlenmesiyle birlikte 5 bin liraya kadar çıkabileceğini ifade etti. Karahan, “Kesim fiyatları da belli oldu. Bize gelen büyükbaşı kesip, 4 parçaya ayırmayı 3 bin liraya yapıyoruz. Bunun haricinde etin işlenmesi, bölümlerinin ayrılması da bu işe dahil olursa fiyat 5 bin lira oluyor. Böyle olunca kurbanlık hayvanın antrikotu, bifteği, kuşbaşısı, pirzolasını çıkartıp öyle teslim ediyoruz”

GEÇEN SENE 70 LİRAYA YAPILAN SUCUK BU YIL 120 LİRA

Kıyma ve sucuk tarifesini de oluşturduklarını dile getiren Karahan, “Sadece et getirip bizden kuşbaşı isterlerse kilosunu 25 liradan, kıymayı da 15 liradan yapıyoruz. Küçükbaşın kesimi ve parçalanması 700 lira, işlenmiş halini ise bin 500 lira. Sucuğu bu sene 120 liradan yapacağız. Geçen yıl 70 liraydı ancak bu yıl sucuk yapımında kullanılan bağırsağın 40 metresi 900 lira. Kullanılan baharatı ekleyince maliyetler arttı, bu yüzden sucuğun kilosunu 120 liradan yapacağız” dedi.

İTHAL HAMLESİ KIRMIZI ETİN ATEŞİNİ SÖNDÜRDÜ

Kurban hayvan fiyatlarının son günlerde düşme ihtimalinin bulunduğunu dile getiren Kasap Mustafa Karahan, ithal hayvan hamlesinin piyasanın ateşini söndürdüğünü kaydetti. Karahan, “Dana kesimi 2024 yılı içerisinde 400 liraya kadar yükselmişti. Şu anda 340 liraya kadar geriledi. Daha da geri gelmeye devam edecektir. Bunun da mutlaka kurbanlık hayvan satışlarına bir etkisi olur. Bunun yanı sıra fiyatlar yüksekliğinden dolayı kurbanlık hayvan kesiminde bir düşüş yaşanıyor. Biz bunu hisse sayılarındaki düşüşle gözlemliyoruz. Böyle bir kesiminde kurbanlık hayvan almaması sonrasıyla özellikle kurban pazarında son günlerde elde kalan hayvanların fiyatları düşecektir” dedi.