Balıkesir’de sünnet ve düğünler öncesinde gerçekleştirilen kına merasimleri zamlar sonrasında azalmaya başladı. İğneden ipliğe her şeye gelen zamlar sonrasında vatandaşın zorunlu tasarrufa yönelmesiyle düğün ve sünnetler öncesinde gelenek haline gelen kına alışverişleri de eski hareketliliğini kaybetti

Kına alışverişinin kalbinin attığı Hasan Baba Çarşısı’nda kına gecesi malzemesi satışı yapan Hayati Şen, ekonomik durumlardan dolayı azalan işlere yeni neslin kına gecelerini istememesi eklenince eski günleri mumla aradıklarını belirtti. İşlerin her sene biraz daha azaldığına dikkat çeken Şen, “Ekonomik şartların iyi olmamasından dolayı yeni evlenecek çiftler ya da sünnet düğünü yapmak isteyenler bazı tasarruflara gitmeye başladı. Kına gecesinin ortalama maliyetleri kişilerin talepleri ve yapacağı şeylere göre değişiyor. Artık bu işi geleneksel halden çıkartıp organizasyon haline tek elden yapanlar var. Kınası, sepeti, tepsisi, toplu iğnesi, tef, halay mendili, bindallısı, tülü gibi birçok ürün bulunuyor. Ürünlerin fiyatı da kalitesi ve modeline göre değişiklik gösterebiliyor.  150 liraya da kına sepeti bulabilirsiniz, 300 liraya da. Her keseye göre seçenek var. Geçtiğimiz yıldan bu yana sattığımız kına malzemelerine yüzde 40 ile 100 arasında zamlar geldi. Fiyat artışları sonrasında işlerimizde düşüşler yaşandı. Kına paketinin içerisindeki malzemeler düştü” dedi.

KINA GECESİNDE KINA YAKMIYORLAR!

Türk kültür hayatının önemli geleneklerinden biri olan kına gecelerinin de yıllar içerisinde değişime uğradığına değinen Hayati Şen, “Kına geceleri bizim kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Sünnet ve düğünler öncesinde belli başlı uygulamaları vardır. Ancak yeni nesil bu geleneğe sıcak bakmıyor ya da kendilerince değiştirip farklı formatlar geliştiriyorlar. Örneğin Kına gecesi merasiminin adını aldığı kına yakma uygulaması son yıllarda değişti. Kırsal haricinde gelinin ya da sünnet çocuğunun eline kına yakma geleneği yapılmamaya başlandı. Artık gelinler avuçlarının içine kına yakılmasının yerine kınadan geçici dövmeler ve motifler tercih ediyor. Parası olan insanlar için kına geceleri bu hale alırken, köyde yaşayan vatandaşlar yüklü düğün masraflarından kısmak için kına gecesinden feragat ediyor.

“KÖYLER OLMAZSA DÜKKANLARIMIZI KAPATIRIZ!”

Birçoğu kına bile yaktırmıyor. Bunun yanı sıra kına gecelerindeki oyunlar, törenlerin yerine organizasyon şirketlerinin getirdiği dans ve şov grupları aldı. Kınada düğün sahiplerinin yakınlarının imece usulü yardımlarını artık parayla anlaşılarak tutulan yardımcı personeller aldı. Şehir merkezlerinde kına geceleri eskisi gibi yapılmasa da kırsalda devam ediyor. Açıkçası kırsaldaki, köylerdeki insanlar bu gelenekleri yaşatmasa biz burada dükkanlarımızı kapatırız.