Kurak geçen yaz ve sonbahar döneminde Balıkesir’de bulunan barajlardaki su seviyesi alarm veriyor. Balıkesir’in su ihtiyacını karşılayan İkizcetepe, Gönen, Sarıbeyler ve Çaygören Barajları’nda su seviyeleri minimuma indi.

YAĞIŞ MİKTARI %64 AZALDI

2020 yılının başlarından bu yana yağış seviyeleri bir önceki yıla göre %64 düştü. Bu düşüşün paralelinde Balıkesir’i besleyen barajlardaki su seviyeleri de azalmaya başladı. Yağışların az olmasının yanında barajlardaki sularında tarım arazileri ve düzensiz kullanıma bağlı olarak düştüğü belirtildi.  Meteroloji Müdürlüğünün yayınladığı verilere göre pandemi sürecinin etkisiyle evlerde hane başına kullanılan su miktarları da fazlalaştı. Yetkililer vatandaşları susuzluk ve su israfı konusunda uyardı.

3 AYLIK SÜREÇTE YAĞIŞ BEKLENİYOR

Ekim ayının son çeyreğinin yağışlı geçmesini beklediklerini belirten Meteroloji yetkilileri “Balıkesir Çanakkale hattında Ekim ayının son çeyreğinde yağışlar bekliyoruz. Sulama Göletleri, Barajlar ve Gölet havzalarındaki düşük su seviyelerinin yıl sonuna kadar olan 3 aylık süreçte yeterli miktarlara gelmesini bekliyoruz” dedi. Balıkesir’de yağış oranlarının düşüklüğü barajlar olduğu kadar tarım arazilerini de etkiledi.

İŞTE BARAJLARDAKİ SU SEVİYELERİ

Çaygören Barajı (Sındırgı) : %22

Ikizcetepeler Barajı (Merkez) : %34

Gönen Barajı : %13

Sarıbeyler Barajı : %44