CHP İl Başkanı Serkan Sarı, küçük esnafların sorunlarına dair parti örgütlerinin yaptığı çalışmalarla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. AK Parti iktidarının ülkeyi yönetemediğini ifade eden Sarı, “. İktidar küçük esnafı, emekçiyi, köylüyü, emekliyi tıpkı pandemi sürecinde olduğu gibi kaderlerine terk etmiştir. Son verilere göre bütçe eylül ayında 87.6 milyar TL açık vererek, yıllık açık 176.6 milyar TL’ye yükseldi. Yıllık cari açığımız 40 milyar doları aştı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Serkan Sarı, küçük esnafa yönelik çalışmalara ilişkin basın açıklaması düzenledi. CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, İl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Can Barut,  Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın ve Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli’nin de katıldığı basın toplantısında Sarı, bakkal esnafının sorunlarına dikkat çekti.  Ülkenin içinde olduğu durumdan en büyük sıkıntıyı küçük esnafın yaşadığını ifade eden CHP İl Başkanı Serkan Sarı, parti örgütleri olarak her hafta bir esnaf kolunu ziyaret ettiklerini ve sorunları yerinde tespit ettiklerini açıkladı. AK Parti’nin ülkeyi yönetemediğini kaydeden Sarı, “AK Parti hükümeti ülkeyi dibi görülemez bir girdaba bir çıkmaza sokmuştur. Dünyada ve Türkiye’de kademeli olarak harekete geçmiş olan enflasyonla mücadele etmek yerine seçim ekonomisi öncelik veren saray faize Nas demiş, Merkez Bankası’na işlevsiz kılmış ve paramızın değerini koruyamayan yüzünden Dolar-TL kur farkı rekor seviyelere çıkmıştır. Altı ay sonra bir uyansam da bunların rüya olduğunu görsem diyen Nebati bakanın aradan bir yıl geçmesine rağmen uyanamamıştır. Çarklar dönüyor diyerek açıklama yapan iktidara katılıyoruz. Çarklar az sayıdaki sanayicinin çarkı, dönen çark beşli çetenin, dönen çark yandaşların çarkıdır. İktidar küçük esnafı, emekçiyi, köylüyü, emekliyi tıpkı pandemi sürecinde olduğu gibi kaderlerine terk etmiştir. Son verilere göre bütçe eylül ayında 87.6 milyar TL açık vererek, yıllık açık 176.6 milyar TL’ye yükseldi. Yıllık cari açığımız 40 milyar doları aştı. Araplardan, Ruslardan kaynağı belirsiz para girişine rağmen Merkez Bankası SWAP hariç net -59 milyar dolar seviyelere düşmüştür” dedi.

BAKKAL ESNAFI ZİNCİR

MARKETLERLE REKABET EDEMİYOR

Esnaf ziyaretlerine bakkal esnafıyla başladıklarını ifade eden CHP İl Başkanı Serkan Sarı, tüm ilçelerden yapılan çalışmalarda elde ettikleri verileri basınla paylaştı. Sarı, “Zincir marketler bakkal esnafımızın en büyük sorunlarından biri. Bugün üç harfli zincir marketler her mahallede, her sokakta ardışık olarak arka arkaya kuruluyor. Bunların arasında ayakta kalmaya çalışan küçük esnafımız ciddi mağduriyetler yaşıyor. Bu üç harflilerle verdikleri mücadele güçlükle ilerlemektedir. Fiyatlardaki çok değişkenlik, enflasyonun altında ezilen fiyatlarla bakkal esnafı raflarını doldurmakta zorluk çekiyorlar. Özellikle bakkallar ve tekel bayileri 22.00’de başlayan alkol satışıyla dükkanlarını kapatmak durumunda kalıyorlar çünkü vatandaşla karşı karşıya gelmemek adına. Saat 22.00’den sonra satış yapabilecekken bu yasak nedeniyle kapattıkları dükkanlarından normal raf ürünlerini de satamadıkları için ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır. Özellikle  zincir marketlere karşı bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. Sabah 09.00-10.00 arasında zincir marketler açıkken bakkalların iş yapamadıklarını belirten esnafımız, vergi yüklerinin yüksek olduğunun altını çiziyorlar. Sigorta primlerinin yüksekliği nedeniyle bu borçları ödeyemediklerini, enflasyonla birlikte artan kira fiyatlarının altında ezildiklerini belirtiyorlar. Yüzde 25 ile sınırlı olması beklenen kira artışlarına rağmen daha yüksek artış olmaları bakkalların en büyük sorunlarından biri. Bakkal esnafımız en çok zincir marketlerle ilgili düzenleme yapılmasını istiyor. Alınan ürünleri yerine koyamadıkları için rafları bom boş duruyor. Esnaf elektriğe yapılan zamlardan dolayı dükkanlardaki dolapları ve ışıkları söndürmek durumunda kalıyor. Yaşanan fiyat artışından dolayı büyük marketlerle rekabet edemiyorlar.