Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, en önemli girdi maliyetlerinin başında gelen gübrede yüzde 300’ü aşan zamlardan dolayı üreticinin gübresiz tarım yaptığını dikkat çekip, bu sene hasılatta ciddi verim kaybı yaşanacağını belirtti. Balıkesir’de de üreticinin gübresiz tarıma mahkum edildiğini belirten Akbıyık, “Maalesef dekarında 400-500 kg buğday verimi yapan tarlalar gübre kullanılmadığı için bu sene 200-250 kg verim sağlayacak” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Akbıyık, üretim girdi maliyetlerinden dolayı tahıl hasadında ciddi bir düşüş beklendiğini kaydetti. Balıkesir’deki çiftçilerin gübre ve mazota gelen zamlar sonrasında önünü göremediğini ve üretmekten vazgeçtiğini vurgulayan İbrahim Akbıyık, “ Son iki yıldır girdi maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandı. Devlet önceden dekarına 8 lira destek veriyordu bunu 16 liraya yükselterek yüzde 100 desteği arttırdı ancak bu süreçte 180-200 lira bandından satılan gübrede 800 liraya kadar yükseldi, şimdi 650 liradan satılıyor. Yani sadece gübreye yüzde 300 artış geldi. Hiçbir tüketim ürününde üç katı bir artış yaşanmadı. Mazottaki büyük artışlardan sonra gübredeki bu artış karşısında da zor durumda kalan üreticiler toprağa gübre atmadan tarım yapmak zorunda kaldı. Balıkesir’de de  durum bundan ibarettir. Maalesef dekarında 400-500 kg buğday verimi yapan tarlalar bu sene 200-250 kg verim sağlayacak. Bu da ciddi bir verim kaybı demektir. Bunun yanı sıra tarım için kullanılan topraklara yeteri kadar gübre atılmadığı için gücünü kaybedecektir. Dünyadaki Ukrayna- Rusya savaşla birlikte tahılın ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi Üretmeden ayakta kalınamayacağı bu süreçte çok iyi bir şekilde ortaya çıktı. Bizler kendi çiftçimizi destekler ve planlı tarım faaliyetleri gerçekleştirirsek dünyadaki birçok sorundan etkilenmeden üretimimizi yapar ve ihtiyaçlarımızı karşılarız. Ancak kendi çiftçimizi desteklemezsek Rusya gemileri gelsin de hububat getirsin, Ukrayna buğday göndersin diye bekleriz” dedi.

“PLANLI TARIM YAPILMALI”

Türkiye’deki en önemli sorunlardan birinin de tarımın plansız bir şekilde yapılması olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkan İbrahim Akbıyık, “ Savaş, enflasyon ve üretim girdilerindeki maliyetlerin artması tarım sektörünün büyük yara almasına neden oldu. Bu durum üreticinin topraktan kopmasına ve geleceğini başka işlerde bulmasına neden oldu. Bugün ülkemiz buğdayı Rusya-Ukrayna’dan, mercimeği Kanada’dan alır vaziyete geldiyse bunun altında üreticinin topraktan kopması yatıyor. Ülkeyi yönetenler buğdayı Ukrayna’dan Türkiye’deki üreticinin iki katı fazlasına alıyorsa, yerli çiftçiyi değil Ukrayna çiftçisini desteklemiş olur. Ülkemizin birde acilen planlı tarım üretimine geçmesi lazım. Nerede hangi ürün destekleneceğini, hangi tarım ürününe teşvik verilmesi ve ne kadar üretilmesi gerektiğini belirlemeliyiz. Batı ülkeleri bir sene sonrasında hangi ürünü ne kadar üreteceğini belirliyor ve üreticisine bu kapsamda destek veriyor. Bizim de böyle yapmamız lazım” dedi.