Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği(BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan kamu alacaklarına yönelik geniş kapsamlı torba yasanın esnafları ilgilendiren önemli başlıklarıyla ilgili bilgi verdi.

Kamuoyunun merakle beklediği paket kapsamında vergiler, cezalar, askerlik otoyol cezaları ve belediyelere olan 31 Aralık 2022 öncesine ait tüm borçların 48 taksitle ödenebileceğini kaydeden BESOB Başkanı Fehmi Erdem,  esnafın tescil, tadil, sicil işlemlerinden ağustos ayına kadar harç talep edilmeyeceğini ifade etti. Yapılandırma için başvuruların 31 Mayıs’ta başlayıp, ilk ödemenin 30 Haziran’da yapılacağını belirten Erdem, “Tüm kamouyunun olduğu gibi esnaf teşkilatlarımızında merakla beklediği kamu alacaklarına yönelik geniş kapsamlı torba yasa Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla geçtiğimiz gün yayınlandı.  Bu torba yasa içerisinde hem esnafımızı hem de toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren başlıklar var. Öncelikle esnafımız için çok önemli olan vergi borçları 48 taksite kadar ödeme imkanı oluştu. Vergilerin yanı sıra trafik cezaları, askerlik ve otoyol cezaları ile belediyelere olan borçlarda 31 Aralık 2022 arihi öncesine ait olmak kaydıyla 48 taksitle ödeme imkanı olacak.  Yapılandırılacak borçlar eğer peşin ödenirse Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi tutarının yüzde 90’ından vazgeçilecek. Borç  idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranından indirim sağlanacak. Vergi dairelerine olan 2 bin liranın altındaki borçlardan kaynaklanan ceza puanı silinecek.  Esnafın tescil, tadil, sicil işlemlerinden Ağustos ayına kadar harç talep edilmeyecek. Çalışanlarına maddi yardımda bulunan işverenler, 50 bin liraya kadar olan kısım için gelir vergisinden muaf tutulacak. Düzenlemeyle, kurumlar vergisi mükelleflerine daha önce sağlanmış indirim ve istisna tutarları üzerinden bir defaya mahsus yüzde 10 ek vergi getirilecek. Esnafımızı rahatlacak maddeler var ancak kesin bir yargıya varmak için genelgelerin yayınlanmasını bekliyoruz. Ne olacağını önümüzdeki günlerde daha iyi anlayacağız ” dedi.

FİLTRE YARDIMLARINI

DEPREM BÖLGESİNE ULAŞTIRIN!

Deprem felaketine yönelik yardım çalışmaları hakkında da değerlendirmede bulunan BESOB Başkanı Fehmi Erdem, “ Türkiye’nin yaşadığı asrın felaketi deprem olayında Balıkesir esnaf teşkilatları olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdik.  Depremin meydana geldiği ilk günden bu yana ayni yardımdan maddi yardıma kadar birçok yere dokunduk.  Deprem felaketinin üzerinden bir ay geçmesine karşın halen bölgenin yaraları tam olarak sarılmış değil.  Afet bölgesinin ciddi ihtiyaçları bulunuyor. Önümüz Ramazan ayı. Bu ay birlik-beraberlik ve dayanışma ayıdır. Başta esnaf teşkilatlarımıza olmak üzere tüm vatandaşlarımıza bu ay içerisinde yapacakları fitre ve zekat yardımlarını deprem bölgelerine ulaştırsınlar.  Bu felaketi hep birlikte özveriyle ve yardımlaşmayla geride bırakacağız” dedi.