Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odalar Birliği (BESOB), 34. Ahilik Kültür Haftası etkinliklerini kutlamaya hazırlanıyor. Esnaf teşkilatlarının birlik-beraberlik içerisinde

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (BESOB), 12-18 Eylül tarihleri arasında kutlanacak 34. Ahilik Kültür Haftası etkinliklerine hazırlanıyor. İl genelinde barındırdığı 85 odayla Türkiye’nin en fazla esnaf ve sanatkar odasına sahip illerin başında gelen Balıkesir, Ahilik Haftasını adına yakışır bir şekilde kutlamayı planlıyor. 12 Eylül Pazartesi günü Atatürk Anıtı’na çelenk sunma merasimiyle başlayacak Ahilik Haftası kutlamaları, aynı gün içerisinde BESOB Yönetim Kurulu’nun Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Valilik, ziyaretleri ve akabinde kortej yürüyüşüyle devam edecek.

YILIN ÖDÜLLERİ VERİLECEK

Kortej yürüyüşünün ardından bu kez ilk defa kutlama programı Şeyh Lütfullah Cami’nin önündeki alanda yapılacak. Burada belediye bandosunun konseri ve yapılacak protokol konuşmalarının ardından geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yılın çırağı, yılın kalfası, yılın ustası ve yılın esnafı ödülleri verilecek.13 Eylül’deki programda BESOB, Küçük Sanayi Sitesi’nde lokma hayrı ve mevlid-i şerif gerçekleştirecek. 14 Eylül’deki programda ise İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezinin başarılı öğrencilerine kalfalık, ustalık, işyeri açma belgeleri takdim edilecek.

“ESNAFIMIZA YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLAYACAĞIZ”

Ahilik geleneğinin esnaflar için büyük bir öneme sahip olduğunu belirten BESOB Başkanı Fehmi Erdem, ““13. – 19. yüzyıllar arasında Anadolu’da yaşayan halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik; ahlak, eğitim, bilim, teşkilatlanma, kalite, standart, üretici, tüketici ilişkisi, denetim ve bunun gibi, konularda yaşadığı dönemin toplumsal yapısını düzenlemiş ve yeterli olmuş bir sistemdir. Ahilik Türklere özgü milli bir kuruluş olarak ortaya çıkmış, Türklerin Anadolu’da kök salması ve tutunmasında önemli bir rol oynamıştır. Türk Esnaf ve Sanatkarları bugünde toplumsal barışın, Milli Birlik ve Beraberliğin sağlanmasında sorumluluğunu devam ettirmektedir. Bizde bu değerimizi esnaf teşkilatlarımıza yakışır bir şekilde esnafımızla, yöneticilerimizle, seçilmişlerimizle, bürokratlarımızla, halkımızla birlikte kutlayacağız. Bu güzellikleri yeniden kamuoyuna hatırlatacağız”