Balıkesir Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir, normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte sektörün durumunu masaya yatırdı. Kısıtlamaların kalkıp esnafın iş yapmaya başlamasının sevindirici olduğunu, 1 Temmuz itibariyle sınırlamaların tamamen kalkmasıyla rahat nefes alacaklarını söyleyen Bilir, esnafın bir buçuk yıllık pandemi dönemindeki zararın altından kalkması için acil kredi desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Kahvehanelerin, kafelerin ve çay ocaklarının pandemi sürecinde en olumsuz etkilenen iş alanlarının başında geldiğini söyleyen Bülent Bilir, kısıtlamaların kalkmasının sevindirici olduğunu ancak esnafın bu zorlu süreçten çıkabilmesi adına üç yıl geri ödemesiz, faizsiz kredi desteği beklediklerini belirtti. Bilir, “ 16 Mart 2020 tarihinde kapanan işletmelerimiz, kısıtlı çalışmalar ve yeniden kapanmalar derken hem vakit hem de oyunlu kahvehaneler ve açılamayan alkollü işletmeler vardı. Bunları için çok zorlu bir süreç geçti. Bu alanda da büyük mücadele verdik. Ankara’da bakanlıkları ziyaret edip bir yolunu bulma arayışındaydık.  Bu dönemde bazı destekler oldu. Bin lira ve 5 bin lira gibi. Bu yeterli mi? Değil. 15 aylık bir süreç var ve süreçte 6-7 bin lira gibi tutar yeterli değil. Bunun yanında da bizim tekrar bir talebimiz oldu. İnşallah bu da olumlu sonuçlanır. Esnafımız için daha önce KOSGEB aracılığıyla verdiği kredi benzeri 3 yıl geri ödemesiz, faizsiz destek bekliyoruz. Hiç olmazsa önümüzdeki günlerde bir rahat nefes alalım. Çok borçlarımız var, ötelediklerimiz var. Hem bunların ödenmesi hem işlerin başlıyor zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu kapsamda bizim de bakanlıktan bir beklentimiz oluştu” dedi.

“OYUN OYNATAN 600 KAHVEHANE VAR”

1 Temmuz itibariyle kısıtlamaların kaldırılmasıyla esnafın rahat nefes alacağını kaydeden Balıkesir Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 1 Temmuz itibariyle kısıtlamalar tamamen kalkıyor. Hem saat anlamında hem de oyunların yeniden oynanması bizleri çok rahatlatacak.  Şu anda kahvehanelerde oyun oynanmıyor. Balıkesir’de 600’e geçen oyun oynatan kahvehane var. Bunlar mağdur durumdaydı. Ancak son normalleşme kararları sonrasında yeniden bir çalışma başlatıldı. Bu kesiminde mağduriyetini ortadan kaldırıyoruz. Genelge geldiğinde daha da net olacak her şey, İnşallah bir daha böyle şeyler yaşamayız. Müzik yayınıyla ilgili bir sıkıntı var. Şu an itibariyle işler yavaş yavaş olmaya başladı. Beklentimiz 1 Temmuz’dan sonra ortaya çıkacak rahatlamayla işlerimiz rayına oturacak. Tabi yüze yüz eğitimin yapılması bizim açımızdan çok önemli. Bu dönemde de okullar açık kalırsa iş yapabiliriz. Aşılama çok işi şekilde gidiyor. 25 yaşa kadar düştü. Herkes aşını olursa bu işler daha da iyi seviyeye gelecek” dedi.