Cumhuriyet Halk Partisi, yarın Gala Yaşam Merkezi’nde yapacağı kongreyle il başkanını seçecek. CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Ender Biçki ve Ömür Boyuer arasında geçmesi beklenen il başkanlığı yarışında 645 delege oy kullanacak. İl kongresi sürecine bir sonraki dönemde belediye başkan adayı ve milletvekili adayı olma hesapları yapan ilçe başkanları ve belediye başkanlarının yoğun kulisleri damga vurdu. Kıran kırana pazarlıkların yapıldığı ve sözlerin alındığı yarışta CHP İl Başkanı Serkan Sarı ve Ender Biçki’nin isimleri öne çıkıyor. Serkan Sarı’ya muhalif aralarında Bandırma, Karesi, Ayvalık, Burhaniye gibi büyük ilçelerinde olduğu 14 ilçe yarınki kongrede Ender Biçki’ye destek vereceğini kamuoyuna deklare etti.

SARI’NIN KARŞINDA BÜYÜK CEPHE VAR

Siyasete Ender Biçki’nin 2014’teki yerel seçimde belediye başkan adayı olduğu Karesi’de birinci sıradan belediye meclis üyesi olarak girdi ve kısa sürede kamuoyuna kendini tanıtmayı bildi. Siyasete hızlı bir giriş yapan Sarı, 2017 yılındaki il kongresinde dönemin CHP İl Başkanı Ender Biçki’yle yarıştığı il kongresini kazanarak il başkanı oldu.  Serkan Sarı, il başkanlığı döneminde kendisine destek veren ve seçimi kazandıran Dilek Yalçın’ın başkanlık yaptığı Karesi’yle bağları kopardı. Yerel seçimlerin ardından Ayvalık yönetimini görevden aldı. Sonrasında görevden aldığı Ayvalık İlçe Yönetimi, ilçe kongresini kazandı. Birçok ilçe örgütüyle ilişkileri bozmasının yanı sıra Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ve Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’un belediye başkan adaylığıyla ilgili Genel Merkeze itirazda bulunmasıyla Deveciler ve Tosun’un da karşısına aldı. Serkan Sarı’yla hesaplaşmak için gün sayan deneyimli siyasetçi Deveciler, muhalefetin yol haritasını belirleyenlerin başında geldi. Karesi, Ayvalık, Burhaniye, Bandırma, Gömeç, Havran, Kepsut, Dursunbey, Bigadiç, Susurluk örgütlerinin Serkan Sarı’ya oy vermeyeceği konuşuluyor.

ENDER BİÇKİ 14 İLÇENİN DESTEĞİNİ ALDI

CHP’nin önemli isimlerinden biri olan Ender Biçki, 2017 yılındaki kaybettiği il kongresinden bu yana yarınki genel kurul için çalışmalarını sürdürdü.  Bu süreçte 2017’de karşısında olan CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın’la masaya oturup anlaşma yaptı. Sarı’nın muhalifleri olarak bilinen isimlerle masaya oturdu.  Önümüzdeki dönem milletvekilli adaylığı için çalışıyor. Hatta milletvekili adaylığı için istifa ettikten sonra il başkanlığı görevini CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın’ın olacağı parti kulislerin konuşuluyor. Serkan Sarı’ya muhalif 12 ilçe başkanının tertip ettiği toplantıya Ömür Boyuer’le birlikte katıldı. 8 ilçe başkanı Ender Biçki’ye destek verirken 4 ilçe başkanı Ömür Boyuer isminde karar kaldı. Oylama sonucunda ortaya çıkan Ender Biçki ismi muhalefetin birleştiği isim oldu. Son deklarasyonla birlikte; Ayvalık, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Erdek, Havran, Karesi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk ilçeleri Biçki’ye verdiklerini açıkladı. Şu an itibariyle Serkan Sarı’nın karşısında seçimi kazanmaya en yakın aday olarak duruyor. İki yıllık bir aranın ardından Ender Biçki’nin başkanlığı sürpriz olmaz.

BOYUER’İN ALACAĞI OY ÖNEMLİ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin en zor dönemlerinde belediye başkan adaylığı ve merkez ilçe başkanlığı görevler aldı. Yerel gazetelerde CHP’nin genel siyasi kararlarını eleştiren köşe yazıları yazması il başkan adaylığında rakipleri tarafından kullanıldı. Genel Merkez’in Boyuer’e istemediği algısı üzerinden gidildi. İlçe başkanlarıyla yapılan toplantıda birleşin çağrısını kabul etmeyerek rakibi Ender Biçki hakkında beyanda bulundu. Biçki’nin Mustafa Sarıgül’ün kurduğu Türkiye Değişim Hareketi’nde CHP’nin kapısına siyah çelenk koymasını gündeme getirdi. Şuan itibariyle muhalefetin güçlü adayı olarak görülmüyor. Kongreyi kazanmasa da aldığı oyla başa baş geçmesi beklenen il başkanlığı yarışını etkileyecektir.