CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, her geçen gün ekonomik durumun kötü gittiğini belirtip, son dönemdeki zamlarla birlikte ülkede ekonomik soykırımın yaşandığını belirtti. Köybaşı, “İktidar tarafından Uygulanan ekonomi politikası tam bir ekonomi soykırımdır. Nedeni de 85 milyon insan, bir avuç insana çalışır hale getirilmiştir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı, ülkenin ekonomik durumu ve son dönemlerdeki zamlara yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi. Ülkedeki yanlış ekonomik politikaların bedelini vatandaşın çok ağır şekilde ödediğini ifade eden CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, kötü yönetimin bütçeyi çarçur ettiğini, halkın açlık ve yoksulluğa mahkûm edildiğini kaydetti. Köybaşı, “Mevcut iktidar tarafından 2023 yılında bütçe büyüklüğü 4 trilyon 469 milyar lira olarak öngörülürken, 659 milyar liralık bütçe açığı beklentisi ile bütçe yapılmıştır. Nakit Bütçe açığının yaklaşık %62’si ilk 4 ayda 415 milyar lira olarak gerçekleşmiş Temmuz 2023 ayında da 1 trilyon 119 milyar lira tutarında ek bütçe hayata geçirilmiş bakanlıklar arası harcama kalemi aktarma yetkisi de Recep Tayyip Erdoğan’a verilmiştir. Bütçe ilk 6 ayda sıfırı tüketmiş hazine bomboş bırakılmıştır. Bu durumu, döviz artışı ya da yaşadığımız deprem felaketine bağlamak tamamen gerçekleri çarpıtmaktan başka bir şey değildir. Sonuçta mevcut durumun tamamının sorumlusu ben ekonomistim diyen AKP genel başkanı Tayyip Erdoğan’dır.

“ZAM SAĞANAĞINA YAKALANDIK”

Akaryakıttan, MTV’ye kadar yapılan zamların devamının geleceğini ileri süren CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, “8 Haziran 2023’te sizlerle paylaştığım basın bülteninde belki gözlerden kaçmış olabilir, o açıklamada” iktidar bütçe açığını kapatabilmek için ÖTV’den MTV ye kadar ağır vergi artışları yapacaktır” demişim. Gördük ki motorlu taşıt vergisi 2 katına çıktı, ÖTV akaryakıtta %300 artırılarak litre fiyatına 6 lira olarak yansıtıldı bununla birlikte evlerde kullanılan doğalgazda da ÖTV yaklaşık %250 arttırılmıştır. Ancak o gün KDV oranlarında artışa gidebileceklerini ön görmemiştik, bu kadar acımasız zam yapabileceklerini tahmin etmemiştik. Gabar’da bulunan petrol, Karadeniz gazı, bedava doğal gaz derken, zam sağanağına yakalandık. Önümüzde çok zor geçecek bir kış var.  İktidar yetkilerinin zammı savunmak için yaptıkları açıklamalar ile görüyoruz ki ne dediklerinin farkında değiller, Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada ÖTV ye uzun zamandır artış yapmadıklarını daha önce litre fiyatının %50’si olan ÖTV tutarının yapılan artışla %38 e geldiğini artışın fazla olmadığını savunmuştur, buradan da anlıyoruz ki daha yapacakları 3-5 lira daha ÖTV zammı var. İktidar akaryakıtın en ucuz satıldığı 4. ülke olduğumuzu söylemektedir.  Beyler kıyaslama yaptığınız ülkeler ile ülkemizin asgari ücret tutarını karşılaştırın, ortalama 2 bin euro civarında olan asgari ücret ülkemizde 393 euro civarındadır. Ayrıca o ülkelerde asgari ücretle çalışan kişi sayısı %10 u geçmezken ülkemizde asgari ücret genel geçer ücret olmuş çalışanların yaklaşık %75-80 i asgari ücretle çalışmaktadır. Yani yapılan açıklama şarkıda olduğu gibi nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakça” dedi.

“EKONOMİK SOYKIRIM YAŞANIYOR”

Ülkede ekonomik bir soykırımın yaşandığını ifade eden CHP İl Başkanı Erden Köybaşı” İktidar tarafından Uygulanan ekonomi politikası tam bir ekonomi soykırımdır.  Nedeni de 85 milyon insan, bir avuç insana çalışır hale getirilmiştir.

Yapılan zamlardan büyük bir kesim, 80 milyon, 85 milyon etkilenmesine rağmen, bu zamlardan nemalanan ufak bir grup olduğunu görüyoruz.  O nedenle bu bir ekonomik soykırımdır. Maalesef ki seçimden sonra yaşanan ekonomik yıkımda en çok üzülen halkımız oldu, görünen o ki olmaya da devam edecek. İktidarın yeni ekonomi kurmayının söylediği “Türkiye’nin ekonomik uygulamalarda rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” sözünün yurttaşlara yansıması zam üstüne zam olarak gerçekleşmektedir. Ülkemiz tarihinde ilk kez hem bütçe açığı hem de cari açıkla karşı karşıyadır. Bütçe açığını kapatmak için yağmur gibi zamların yanında cari açığı kapatmak içinde ithalata kısıtlamalar getirileceği açıktır. Ancak Ülkemizi ithalat cenneti haline getiren kendi ifadelerine göre uyguladıkları rasyonel olmayan politikalar nedeniyle ülkemiz akla gelebilecek her tür ihtiyaç maddesini ithalat yolu ile karşılar hale getirilmiş, boğazından ithalata bağlanmıştır. “Paramız var ithal ediyoruz “diyen iş bilmez bakanların uygulamalarının bedelini hep birlikte 85 milyon olarak ödüyoruz ödemeye de devam edeceğiz. Döviz kurunu kontrol altında tutabilmek için hazine tamamen boşaltılmış, umut Arap ülkelerinden gelecek paraya bağlanmıştır.  Cumhurbaşkanı ve AKP genel başkanın bugün Arap ülkelerine yeni bir tura çakacağı öğrenilmiştir. Ülkemizde Çiftçi, işçi, emekli, memur, esnaf tüm yurttaşlarımız yaşanan ağır zamlar altında ezilip derin yoksullukla mücadele etmeye çalışırken, iktidar Seçim vaadi diyerek neler söylediyse daha uygulamaya koymadan misliyle geri almaya başlamıştır. Şöyle ki Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik asgari ücrete zam yaptık diye açıklama yapan iktidar 20 Haziran 2023 tarihinde asgari ücreti 8 bin 500 liradan 11 bin 400 liraya çıkardı. 20 haziranda 20 lira olan benzin bugün Yaklaşık %46 bir artış ile 35 lira olmuştur. Çalışanların cebine temmuz sonunda girecek olan Yeni asgari ücretin alım gücü açıklandığından bu yana yaklaşık 5 bin 244 lira erimiştir. Yani 11.400 lira daha ele geçmeden 6 bin 156 liraya düşmüş durumdadır

“EMEKLİ AÇLIĞA ÖLÜME MAHKÛM EDİLMİŞTİR”

Son dönemdeki zamlarla birlikte emeklinin açlığa mahkûm edildiğini kaydeden CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, “Dünyada hiçbir ülkede olmayan bir hesaplama yöntemi ile 7 bin 500 lira alan bir emeklinin maaşına %25 zam yapılmasına rağmen yine 7 bin 500 lira almaya devam etmektedir. Yani yaklaşık 259 euro. Sayın iktidarın yetkilileri mukayese ettiğiniz Avrupa ülkelerinde ortalama emekli maaşları 1.000-1500 euro civarında. Neyi ne ile karşılaştırıyorsunuz anlaşılmıyor. Görüyoruz ki Emeklilerle resmen alay ediyorlar dalga geçiyorlar. Biraz evvel asgari ücret ile ilgili yaptığım hesaplamayı emekli maaşlarımıza uygularsak emekli maaşları tamamen yok olmuş durumdadır. Bir emekli milletvekili maaşının yaklaşık 60 bin 000 lira olduğu ülkemizde emeklimize yaşatılan zulümdür. Ekonomik soykırımdır. Artık meşhur çay simit hesabına bile yetmeyen emekli maaşları insan onurunu zedeler durumdadır. Ülkemizde bu ekonomik kaosun içinde karma eğitimden vazgeçilebileceğini söyleyen Milli eğitim bakanı, onu destekleyen milletvekilleri ve beğenmediği sanatçıların konserlerini yasaklayıp iptal eden Belediye başkanları ile yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Kendisi gibi düşünmeyen yurttaşların yaşam alanlarını daraltmaya herkesi tek tip aynı model haline getirmeye çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Anayasamızın değişmez maddesi olan laiklik ilkesine, temel hak ve özgürlüklere açıkça düşmanlığını ortaya koyan bu orta çağ zihniyetine tüm gücümüzle karşı duracağımızı ve toplumu kendi bakış ve yaşam anlayışına göre kalıplara sokmaya çalışan gerici faşist anlayış karşısında geri adım atmayacağımızı da açıkça belirtiyoruz.