İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden buğday üreticisi çiftçinin mağdur edildiğine dikkat çekip, önümüzdeki günlerde Türkiye’nin ekmeği 10 liraya alacağını kaydetti.

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday üreticisinin ellerindeki mahsullerini almadığını belirtip, önümüzdeki günlerde oluşabilecek sorunlarla ilgili açıklamada bulundu. Hükümetin seçim döneminde ekmek fiyatlarını sabit fiyatta tutabilmek adına buğday ithalatının önünü açtığını kaydeden Çömez, seçim sonrasında ise bunun faturasının üreticiden, tüketiciye herkese yansıdığını belirtti. Çömez, “Toprak Mahsulleri Ofisi geçen yıl buğdayın tonuna 7 bin 400 lira verdi. Devlet, çiftçiden 7 bin 400 liraya topladığı buğdayı 4 bin 550 liraya un fabrikalarına verdi. Çünkü seçim yılıydı buğdayın bu fiyatta olmasına rağmen ekmek fiyatları yükselmemesi gerekiyordu bunun için siyaset yapması gerekiyordu. Toprak Mahsulleri Ofisi geçen yıl milyarlarca lira zarar etti, ekmeği 5 lira seviyelerinde tutmak için. Seçim zamanı yaklaşınca iktidar un fabrikalarına merak etmeyin sizin tüm un ihtiyacınızı karşılayacağım. Dediğini de yaptı. Ukrayna’dan. Rusya’dan gelen unları fabrikaların ihtiyaç duyduğu buğdayın yüzde 60’nı sonra da tamamını verdi. Sonra istediğiniz kadar ithalat yapın gümrükleri kaldırdım dedi. Bunu fırsat bilen un fabrikaları yoğun bir ithalat yaptılar ve depolarını doldurdular. Ekmek fiyatı da bunun için 5 lirada tutuldu. 1 Haziran’da buğday ithalatına yüzde 130 gümrük vergisi konuldu. Çünkü seçim atmosferi bitmişti. Bu yıl da hükümet vatandaşa Toprak Mahsulleri Ofisi sayesinde 9 bin 250 lira fiyat veriyoruz dediler. Fakat çiftçi buğdayını satmak için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne gittiğinde kapı duvar. Çiftçinin orada ürününü satma şansı yok, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin siloları dolu. Un fabrikalarının siloları dolu. TMO alacağım ben senin ürününü ama randevu alman lazım. Randevu almaya gittiğinde de randevu vermiyor. Un fabrikaları da almıyor, ucuza bol miktarda buğday aldı depolarını doldurdu. Çiftçi ne yapacağını bilmiyor, çaresiz. Çiftçi borç batağı içinde ürününü satmak istiyor.  Tüccar, çiftçinin elindeki ürünü 6 bin liradan almak istiyor. Korkunç bir kaos” dedi.  

VATANDAŞ AÇLIĞA, SEFALETE TERK EDİLDİ

Önümüzdeki dönemde sıkıntıların daha da büyüyebileceğine işaret eden İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, “ Burada AKP hükümetinin seçim için oy kaygısıyla uyguladığı berbat bir politika var. Önümüzdeki günlerde yine seçim var.  Köylünün oyunu alabilmek için ek bütçeye 50 milyar lira para koydu. Sizin, bizim cebimizden çıkan paralarla oynanan oyun. Dünya piyasalarında buğdayın tonu 220 ile 240 dolar arasında. Yani 6 bin 600 lira civarında. Bizim köylümüze verilen para 9 bin 250 lira. Sadece seçim kaygısıyla, oy kaygısıyla, ekmek fiyatını 5 lira civarında tutmak için köylü mağdur edildi, çiftçi mağdur edildi, tüm vatandaşlar mağdur edildi. Önümüzdeki günlerde ekmeği 10 liradan yiyecek Türkiye. Bunu net olarak söylüyorum. Simit zaten 10 lira oldu çay da 10 lira. Erdoğan iktidara geldiğinde bu hesabı çok iyi yapıyordu. 5 kişilik aile, her gün kişi başı 3 simit yese 3 çay içse, 300 lira eder. Aya vurduğunda 9 bin lira eder. Bir asgari ücretli vatandaş sadece simit ve çayla karnını doyurabilmek için neredeyse aldığı maaşın tamamını vermek durumunda. Bu kadar zengin topraklar içerisinde bu milleti açlık ve sefalete terk eden anlayışa yazıklar olsun. Bu ülkenin borcu 140 milyar dolardan 480 milyar dolara geldi. Cumhuriyet döneminde yapılmış ne varsa satıldı. Haraç mezat yandaşlara ve yabancılar peşkeş çekildi” dedi.