CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda Edremit Belediyesi’ndeki maaş krizini sorduk.

Bunu biz değil CHP İl Başkanı Erden Köybaşı söylüyor!

CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda Edremit Belediyesi’ndeki maaş krizini sorduk. Edremit Belediyesi’nin personele maaşlarını ödeyememesini CHP’li belediyeler arasında ‘kötü örnek’ olarak niteleyen Köybaşı, “Bir tane kötü örneğimiz var ama sekiz tane de iyi örneğimiz bulunuyor. Edremit Belediyesi de yakın zamanda diğer iyi örneklerde olduğu gibi düzelecektir” dedi.

CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, basın mensupları buluşmasında yerel seçime yönelik önemli açıklamalar yaptı.   Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin il başkanlarıyla temas halinde olduklarını belirten Köybaşı, ittifak partilerinin bazı ilçelerde ve büyükşehre aday çıkarmayacağı iddiasına da “Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’in DSP’den aday olduğu o seçimde CHP adayını eksik evraktan dolayı yetiştiremedi.  Yılmaz Büyükerşen efsanesi doğdu. Her şey olabilir, evrak yetişmez, trafiğe takılabilir” karşılığını verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Erden Köybaşı, basın buluşmasında yerel seçimlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. CHP İl Başkanlığı’nda kahvaltılı toplantıda basın mensuplarının sorularına yanıtlayan Köybaşı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Ahmet Akın’ın kısa bir süre içerisinde sahaya ineceğini belirtti. Yerel seçimlere yönelik iş birliği konusunda da partiler arasında görüşmelerin devam ettiğine dikkat çeken Köybaşı, “Biz Balıkesir’de önceden bu yana devam eden Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve İYİ Parti’yle bir yol arkadaşlığımız var. Çünkü zor bir seçimi birlikte geçirdik ve il başkanlarıyla sürekli olarak görüşüyoruz. Yerel seçimde de üst yönetimlerde artık ittifak sözcüğü kaybedildiği için, mağlubiyeti hatırlattığı için bu nedenle ittifak demiyoruz iş birliği, güç birliği diyoruz. Sandıkta mutlaka konsensüs sağlanacaktır. Biz kendi açımızdan bakıyoruz. Şu koşullarda yapılmış bir anlaşma, sözleşme, yol haritası yok. Ama görüşmelerimiz var. Arkadaşlarla neyi nasıl yaparız diye mutlaka görüşüyoruz. Burada esas olan demokrasi güçlerinin, demokrasiyi isteyen insanların öncelikle Büyükşehir Belediyesi’ni almak, ondan sonra biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak 9 olan belediyemizi en az 14’e çıkarma yönünde çalışmalarımız var. AKP’nin yeni il başkanının açıklamasında olduğu gibi 20 ilçenin tamamını da alacağız demek isterdim. Ben onu söyleyemiyorum. O kadar afaki bir şey söyleyemem. Ben bu söylemi yeni il başkanının heyecanına veriyorum. Neticede biz 9 olan belediyemizi 14’e çıkarmak istiyoruz ve Büyükşehir Belediyesini alacağımıza inanıyoruz. Bununla ilgili sandıkta mutlaka iş birliği, konsensüs sağlanacaktır. Aklın yolu birdir.”

ADAYLARI ÖRGÜT GÖZETİMİNDE TEMAYÜL YOKLAMASIYLA BELİRLEYECEĞİZ

Önseçimle ilgili gelen soru üzerine açıklamasına devam eden Köybaşı, “Demokratik olarak ne yapılması gerekiyorsa biz o yöndeyiz. Ön seçim değil, örgüt gözetiminde temayül yoklaması yapılacak. Çünkü ön seçimin yasal kuralları var ve bizim ona seçime uydurmamız çok mümkün olmuyor. Ancak her yerde örgüt ne istiyorsa onu yapacağız” ifadelerini kullandı.

“AKIN BİR DAHA GERİ ÇEKİLİRSE MASAYI YUMRUKLAMAM GEREĞİNİ YAPARIM”

CHP’nin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nın Ahmet Akın olduğunu kaydeden İl Başkanı Erden Köybaşı, “Büyükşehir Belediye Adayımız Ahmet Akın’dır. Önümüzdeki MYK toplantısında adı açıklanır. Balıkesir merkezde 5, 20 ilçede de seçim ofisi açıp çalışmalara hızlı bir şekilde başlayacağız.  Bir önceki seçimde de adayımız O’ydu, sonra adaylığı geri çekildi. O zaman VAR yoktu şimdi var. O gol olmaz. Ben masaya yumruklamam gereğini yaparım. Ahmet Akın’la seçime giriyoruz, adayımız O’dur”

ADAYLAR İÇİN GENEL MERKEZDEN HEYET GELECEK

Genel merkezin belediye başkan adaylıklarına müdahale edilecek mi şeklindeki soruyu da yanıtsız bırakmayan Erden Köybaşı, “Bugüne kadar yaptığımız görüşmelerin tamamında bu konuda kesinlikle genel merkezin herhangi bir yönlendirmesi, baskısı, talebi yok. Tamamen ilçe, il başkanlarının bu konuda yetkili olacağıdır. Tabi ki genel merkezle bu konuda istişarelerde bulunacağız. Genel merkez şu anda belediyelerimizde memnuniyet anketi yaptırıyor. Bunun arkasından bu hafta sonuna doğru milletvekili ve Parti Meclisi üyelerinden oluşan heyet ilimize gelecek. Belediye başkan aday adaylarıyla hızlı bir şekilde görüşmeler yapılacak. Memnuniyet anketinden çıkan sonuçlara göre sandık mı koyacağız, anket üzerinden mi yürüyeceğiz bunların hepsi ortaya çıkmış olacağız. Biz şuna da bakıyoruz; sadece sandık koyup da aday belirlemek Cumhuriyet Halk Partisi üyelerinin vereceği bir karardır. Ama saha araştırması, memnuniyet anketi kamuoyunun bize vereceği bir sonuçtur. Biz sadece Cumhuriyet Halk Partisi üyelerinin vereceği kararla değil kamuoyunun tercih edeceği adayla yurttaşların önüne çıkacağız” değerlendirmesinde bulundu.

“PAZARLIK DEĞİL AMA İSTİŞARE YAPIYORUZ”

Millet İttifakı bünyesindeki partilerin aday çıkartmasıyla ilgili durumu da değerlendiren Köybaşı, “İYİ Parti, Saadet Partisi aday çıkartacak mı, Yeşil Sol Parti aday çıkartacak mı bilmiyoruz. Süreç çok taze. Balıkesir’de sandıkta Kuvayi Milliye ittifakı olacak. Aday çıksa da önemli kaybettirecek seviyeye gelmeyecek. Demokrat Parti’nin, DSP’nin aldığı oylar farkı kapatan oylardı. Şu anda bir şeyler söylemek için erken. Şu anda tüm il başkanlarıyla görüşüyoruz ve bu pazarlık değil ama istişare yapıyoruz. CHP’nin 20 ilçesinde de adaylarımız hazır. 1994 yerel seçimleriyle herhalde. Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen’in DSP’den aday olduğu o seçimde CHP adayını eksik evraktan dolayı yetiştiremedi.  Yılmaz Büyükerşen efsanesi doğdu. Her şey olabilir, evrak yetişmez, trafiğe takılabilir. Her yerde her şeyi yapıyoruz. Hedefimize kilitlendik o hedefe de giderken neyi nasıl yapabiliriz ona bakıyoruz.

EDREMİT KÖTÜ ÖRNEK

Edremit Belediyesi’ndeki maaş krizine yönelik de soruyu yanıtlayan Köybaşı, “4 aydır ödenemeyen maaş sorunu var. Edremit Belediyesi’yle ilgili Genel-İş Sendikasıyla bir toplantımız var. Biz İl Başkanı olarak ne yapabiliriz ne kadar çözümden yana olabiliriz ona bakacağız. Bizler siyaseten belediye başkanlarına onu yap bunu yap deme şansı var. Bütçeleme yaparken gelir ve giderleri denkleştirirsiniz. Belediyelerde maalesef Büyükşehir’de dahil kredi dayalı bir yapıyla sürdürüyor. Gelirlerini maalesef yeteri kadar toplayamıyor. Edremit Belediyesi geçtiğimiz dönemki pandemi ve son dönemdeki ekonomik kriz nedeniyle ücret artışları tüm belediyelerde sıkıntılar yarattı. Edremit Belediyesi finansman yönetimini sağlayamadı. Ayvalık Belediyesi, daha önce maaşlarını ödeyemeyen bir belediyeydi şu anda hiçbir personelin alacağı kalmadı. Erdek Belediyesi çok ciddi sıkıntılar yaşayan finansman yönetimi yapamayan belediyeydi şu anda hiçbir çalışanın alacağı kalmadı. Burada esas olan bütçeyi yapmak değil yönetmektir. Siz bütçeye ne yazarsanız yazın doğru bir finansman modeli üretmiyorsanız o sıkıntılar yaşıyorsunuz. Edremit çok büyük bir ilçe İller Bankası’ndan alacağı paylar nüfusa göre geldiği için yaz-kış nüfusu arasında çok büyük bir fark var. Bunlar bire bir etken midir değildir ama mutlaka onların da etkisi var. Edremit Belediyesi de yakın zamanda diğer iyi örneklerde olduğu gibi düzelecektir. Bandırma’da, Gönen’de böyle bir sorun yok” dedi.