Geçtiğimiz Perşembe İstanbul’da meydana gelen  4.6 ve 5.8 büyüklüğündeki deprem,  Edremit’te de yoğun şekilde hissedildi.  Bölgemizin deprem bölgesi içinde yer alması sebebiyle büyük bir deprem olması durumunda ne yapılması gerektiği, bina denetimlerinin yeterli olup olmadığı, Edremit’in ve vatandaşların olası bir depreme hazır olup olmadığı gibi konuları da yeniden gündeme getirdi.

YER KABUĞUNUN KIRILMASIYLAMEYDANA GELİYOR

Edremit Belediyesi Jeofizik Mühendisi Eymen Yıldırım, depremin nasıl meydana geldiğini anlattı. Yıldırım, “ Deprem yer kabuğunda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu sismik dalgalanmaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Yer kabuğunun kırılmasıyla birlikte çıkan enerji depreme yol açıyor.” dedi.

BELEDİYE DEPREMLE İLGİLİ DENETİMLERİ EKSİKSİZ YAPIYOR

Belediyenin, inşaatın yapılacağı bölgeyle ilgili tüm incelemeleri yerinde ve eksiksiz şekilde tamamladığını belirten Jeoloji Mühendisi Miray Yerli, “ Edremit Belediyesi çalışmalarını Türkiye zemin etüdü uygulama formatına ve Türkiye Bina Yönetmeliği’ne uygun bir prosedür uyguluyor. Bu prosedürde özel firmaların yaptığı zemin etütlerini biz belediye olarak yerinde  inceliyoruz. Yönetmeliğe uygunluğunu ve doğru bir uygulama yapılıp yapılmadığıyla ilgili incelemeleri eksiksiz tamamlıyoruz.” dedi.

EDREMİT BELEDİYESİ OLASI BİR DEPREME HAZIRLANIYOR

İnşaat Mühendisi ve Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Tümdeniz Çelebi Edremit’te şiddetli bir deprem olması durumunda gerekli koşullara yeterince  sahip olmadığımızı ifade etti. Çelebi, “Depreme hazır değiliz. Fakat bu durum kısa bir süre içerisinde bu hazırlığı yapmamıza engel değil. Başlamak bu hazırlığın önemli bir kısmını oluşturuyor. Depreme hazırlık noktasında ciddi adımlar atıyoruz. Edremit çok köklü bir kent. Deprem yönetmeliğinden önce yapılan birçok eski yapı mevcut, bu yapıları biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

YAŞAM ÜÇGENİ HAYAT KURTARIR

Edremit Belediyesi İş Güvenliği Uzmanları Sibel Arıcı ve Eren Savut, depreme yakalandığımız farklı yer ve durumlarda yapmamız ve kesinlikle yapmamamız gerekenleri ayrıntılı olarak anlattı.  Sibel Arıcı, depreme genellikle kapalı alanlarda yakalandığımızı ifade etti. Arıcı, “Depreme gece  yatağımızda yakalanmamız aslında en güvenli yerde yakalandığımız anlamına geliyor. Çünkü baza dediğimiz yataklar stabil eşyalar ve dışarıdan gelecek darbeye karşı oldukça dayanıklı. Yapmamız gereken tek şey; sarsıntıda ayağa kalkmaya çalışmadan hemen bazanın yanına düşmek ve yanında cenin pozisyonu almak olacaktır. İş yerinde yakalandıysak sabit, parçalanmayacak durumdaki eşyaların yanında, pencereden uzak tarafta cenin pozisyonu alınmalı” dedi.

DEPREM ÇANTASI HAZIRLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Edremit Belediyesi İş Güvenliği Uzmanı Sibel Arıcı, yaşam üçgeni oluşturulduğunda hayatta kalma şansını arttırıcı en önemli şeylerden birinin doğru malzemeleri yanımızda bulundurmak olduğunu ifade etti. Bu durumda deprem çantası hazırlamanın önemini vurgulayan Arıcı, deprem çantasında bulundurulması gereken malzemeleri anlattı. Arıcı, “ Kalem kağıt bulundurmak birine ilk yardım müdahalesi vb. yapmamız durumunda bir takım şeyleri not almamızı sağlayacaktır. Kuru, bozulmayan, çantada çok yer kaplamayan, bol lifli tok tutan gıda bulundurmalıyız. Su ve sütle karıştırılarak tüketilen oldukça besleyici konsantre gıdalara çantamızda yer verebiliriz” ifadelerini kullandı.