Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş, kur farkından kaynaklı bazı ilaçların bulunamadığını, firmaların taleplerine karşılık vermek yerine az miktarda ilaç gönderdiğini belirtti.

Kur farkı sorununun çözülmemesi durumunda hastaların ilaçlara ulaşamayacağına dikkat çeken Göksel, “Şu anda piyasada 5 ilaçtan1’i bulunmuyor. Bu da yüzde 20’ye tekabül ediyor. Kur farkı sorunu bir an önce sorun çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

Eczanelerde 5 ilaçtan 1’nin bulunmadığını belirten Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş, sorunun temelinde EURO kur farkının yattığını belirtti. Antibiyotiklerden, göz damlalarına kadar birçok ilaca ulaşamadıklarına dikkat çeken Gümüş, “EURO’ya bağlı İlaç Kararnamesi artık anlamını yitirdi. Daha doğrusu geçerliliğini yitirdiği gözüküyor. Çünkü en son kasım ayında yapılan güncellemeyle EURO 10,74 lira olarak belirlenmiş ancak geldiğimiz noktada EURO 28 lirayı buldu. İlaç sanayisi yine ilaç fiyatlarına güncelleme istiyor. Hem üreticiler hem ithalatçılar EURO kurundan kaynaklı para kazanamadıklarından dolayı piyasaya ilaç vermiyorlar. Bunun çözümü anlık makyaj ve yamayla değil en baştan yeniden yapılmalı. EURO’dan vazgeçmemiz lazım. Türk lirası kullanarak bu iş bir rayına oturtabiliriz. Balıkesir ve ülke genelinde ilaç sıkıntısı mevcut. Pandemiden bu yana sıkıntı devam etmekte. Pandemi zamanındaki sıkıntının kaynağı etken madde temininde zorlanmaktı. Şu andaki ve bir sene öncesine kadar olan sıkıntının kaynağı da ilaçtaki kur farkı. Şu anda ilaçta bir euro 10,74 liraya tekabül ediyor. Normalde Euro şu anda 28 lirayı geçmiş vaziyette. Yurdumuzdaki ilaçların yarısından fazlası ithal ediliyor. Burada üretilen etken maddesi aynı şekilde yurt dışından getiriliyor. Dövize bağlı olarak geliyor. Senede bir defa düzenleme yapıldığı için şubattan şubata, belli zamanlarda yoka giriyor ilaçlar. Şu anki yok olmasının sebebi de aradaki kur farkıyla ilişkilendirilebilir çünkü ithalatçı firmalar 28 lira gibi bir yerden Euroyu vermektense 10,74’ten vermeyi tercih etmiyorlar çünkü onlar ilaca bir ticari meta olarak görüyorlar ilaç firmaları. Biz eczacılar gibi halk sağlığını ön planda tutan bir düşünce içinde değiller. Bu yüzden sıkıntı özellikle kanser ilaçlarında, organ nakli ilaçlarında, astım ve şeker ilaçlarında çok daha fazla vaziyette şu anda. Şu anda yurdumuzda tüketilen en başta antibiyotiklerde hala sıkıntı var. Mevcut piyasada var ama talebi karşılayacak sayıda değil maalesef.

“KUR FARKINA ÇÖZÜM BULUNMALI”

Piyasada yer alan 5 ilaçtan 1’nin bulunmadığına dikkat çeken Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş, “Tolere edilebilir ilaçtaki yokluk oranı yüzde 4 seviyesindedir. Biz yaklaşık bir senedir yüzde 20-25 bandında gidiyorduk. Yüzde 15’lere geçmiş aylarda düşmüş olabilir ama şu anda tekrardan yüzde 20’nin üzerine çıktı. Eğer bu kur farkına bir çözüm bulamazlarsa bu yüzde 25’leri de görür diye düşünüyorum. Müdahale edilirse, yılda bir defa şubat ayında bu düzenlemeyi yapmak yerine 3 ya da 4 ayda bir bu düzenleme yapılırsa eğer dövizde bir artış olursa artırılır. Yok dövizde bir artış olmamışsa ilaç fiyatlarına zam olmaz. Bu şekilde düzene girer. Çünkü firmaları da bir yönden anlayabiliyorum. Asgari ücrete zam geliyor, giderleri artıyor. Bir de 10,74 gibi bir kur farkından ilaç vermektense gidiyorlar başka ülkelerde bu ilaçları satıyorlar.”

YERLİ VE MİLLİ İLAÇ FİRMALARI DESTEKLENMELİ

İlaç firmalarının çok az sayıda ilaç gönderdiğini ve bunun hastaların sorunlarına çare olmadığını vurgulayan Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş, ” Firmalar tamamen şu anda 100 ilaç lazımsa 10 tane gönderiyorlar. 10 hastanın birine verilecek şekilde geliyordu ve muadili olmayan ilaçlar gönderiyorlardı. Birde yılda iki kez zam dönemi olduğundan dolayı bu dönemlerde ecza depoları stok durumuna geçiyor. Herkes zam gelecek beklentisiyle stoğunu koruyor. Bir önemli konu da yerli ve milli ilaç sanayimizi geliştirmek. Eğer yerli ve milli ilaçlarımızı geliştirirsek dışa bağımlılıktan kurtulursak ilaç sıkıntısı da olmaz.  Yerli ilacın desteklenmesi önünün açılması gerekiyor.  İsmi yerli olsa da birçok firmanın ortağı yabancı. Şu anda ithal ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor. Önem derecesine göre bakarsak en çok hormon ilaçları, kan ürünleri olan ilaçlar, tüp bebek ilaçları yok. Göz damlalarında ve antibiyotiklerde büyük sıkıntı var. O anda hangi ilaç ihtiyaçsa o ilaç önemli hale geliyor