29 Ekim Kadınları Derneği Balıkesir Şube Başkanı Ecz. Seval Bozkurt, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 87. Yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.

29 Ekim Kadınları Derneği Balıkesir Şube Başkanı Ecz. Seval Bozkurt, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 87. Yıldönümü dolayısıyla “Bu anlamlı günde, mecliste, sivil toplum kuruluşlarında, meslek örgütlerinde, kamuda ve özel sektörde karar mekanizmalarında eşit temsili savunuyor, kadınların yaşam hakkının gasp edilmediği, güvencesiz çalıştırılmadığı, eşit işe eşit ücret alabildiği, sosyal, siyaset, iş ve toplumsal hayatında kadın haklarının yasal güvence altına alındığı bir Türkiye diliyoruz.” dedi.

Seval Bozkurt’un açıklamaları şöyle: “Ulusal Kurtuluş mücadelemizde cephede savaşan, mermi taşıyan Türk kadını Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte , Mustafa Kemal Atatürk ‘ün önderliğinde öncelikle seçme ve seçilme hakkını elde etmiş ve birçok Avrupa ülkesinden önce ülkemizde siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit haklara sahip olmuştur.

KADIN HAKLARINDA ÖNCÜYDÜK, GERİYE DÜŞTÜK

Kadınların seçme ve seçilme haklarının elde edilişinin yıldönümünde altı çizilmelidir ki, demokrasinin ve insanlığın gereği olarak bazı hakların eksikliği hala devam ettiği gibi, İstanbul Sözleşmesinden imza çekilmesi ile kadınlar kazanılmış haklarını kaybetmişlerdir. Kadınların öncelikle yaşam hakları hakkında söz sahibi olabilmeleri için siyasette var olmaları, seçme hakları yanında seçilme haklarını kullanmaları hayati önem taşımaktadır. Siyasi partilerin aday listelerinde milletvekilliği, il genel meclisi, belediye meclisi , partilerin örgüt yönetici üyeliklerinde yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanması ile aday listesinde her iki cinsiyetin birbirini izlediği ‘fermuar yöntemi’ getirilmesi  kadınların cinsiyetlerinden dolayı ötelenmelerinin önüne geçecek, seçilebilecek sıralardan siyasete katılımını sağlayacaktır. Ne yazık ki; geçtiğimiz günlerde TBMM de bu konuda CHP tarafından verilen yasa tasarısı Akp ve Mhp oylarıyla red edilmiştir.

KUTLAMA MESAJLARI DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ.

Kadınlar ile erkeklerin, temel insan hakları boyutunda eşitlikçi anlayışla özgür bireyler olarak yaşayabilecekleri Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek istiyoruz. Dünya genelinde parlamentolardaki kadın milletvekili oranı ortalama yüzde 25.5’e, Bakanlık pozisyonlarındaki kadınların oranı yüzde 21.9’a çıkarken ve 22 ülkenin hükümet ve devlet başkanları kadınken ülkemiz bu rakamların çok gerisinde kalmıştır. Ne yazık ki; Türkiye, bu hakları çok daha öncesinde kadınlara tanı rağmen geriye düşmüştür. İçinde bulunduğumuz antidemokratik, cinsiyetçi, adaletten ve eşit siyasi temsilden yoksun, kadına şiddete duyarsız sistemin değişmesi kadınlar olarak en büyük dileğimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle böylesi anlamlı bir günde tüm kadınların 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü kutlar saygılar sunarım.”