1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Mehmet Azman Çavuş Ortaokulu’nda deprem ve kurtarma tatbikatı yapıldı. Deprem tatbikatında ekiplerin kurtarma operasyonu nefesleri kesti. Vali Hasan Şıldak, 2022 yılı içerisinde en az bin tatbikat gerçekleştireceklerini belirtti.

1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle Türkiye’deki tüm okullarda Deprem Anı ve Tahliye tatbikatı yapıldı. Balıkesir’de de bu kapsamda Mehmet Azman Çavuş Ortaokulu’nda deprem anı ve yaralı kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi. Vali Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Alb. Tarık Hekimoğlu ve il müdürlerinin yer aldığı tatbikat AFAD, UMKE ve İtfaiye ekipleri denetiminde yapıldı. Vali Hasan Şıldak ve bürokratlar sınıfta öğrencilerle deprem anında uygulanması gerekenleri öğrencilerle birlikte gerçekleştirdi. Deprem sonrasında sınıfların tahliyesinin yapılmasının ardından yaralı kurtarma çalışmaları nefesleri kesti. Tatbikatın ardından konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, deprem bölgesinde yaşadıklarını ve kurtarma çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirtti. Yılmaz, “ Tatbikat bir şey başımıza gelmeden önce nasıl davranacağımızla ilgili önceden pratik yapmaktır. Türkiye birçok il deprem kuşağında yer alıyor ve Balıkesir’de bunlardan bir tanesi. 100 yıl öncesinde Balıkesir merkez büyük bir deprem yaşamış. Bundan sonra da yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Daima hazır olmalıyız.  Bugün depreme dair bir tatbikat yapıyoruz ve devletimiz bu konuyu çok önemsiyor. Balıkesir’deki bütün okullar güçlendirildi ve yeniden yapıldı. Deprem anında evde olabilirsiniz, dışarıda olabilirsiniz ama deprem gerçeğiyle karşılaştığınızda bu normal bir şey ben sakin kalmalıyım demelisiniz. Bugün Türkiye’nin her yerinde eş zamanlı tatbikat yapılıyor” dedi.

VALİ ŞILDAK: “ EN AZ BİN TATBİKAT YAPACAĞIZ”

“ İçinde bulunduğumuz yıl Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edildi.  Geçtiğimiz yıl ise Afet Eğitim Yılı’ydı. İlimizde geçen yıl 1 milyonun üzerinde vatandaşımıza afet eğitimi verildi. Yaklaşık 40 dakikalık bir süreyi kapsayan bu eğitimde herhangi bir afetle karşılaştığımızda ne yapacağımız konusunda bize fikir veriyor. Depremde ilk 6 saat çok önemli. Deprem anı ve sonrasındaki hayatta kalma mücadelemiz ve kurtarma ekiplerinin intikaline kadar geçecek süre çok önemli. Bunun için tüm insanlarımıza afet bilincini oluşturmak için bu yıl da tatbikat yılı ilan edildi. AFAD birimi bu kapsamda planlamalar yaptı ve ülke genelinde 55 bin civarında tatbikat olacak. Bizde ilimizde en az bin tatbikat yapmayı planlıyoruz. Bunların bir kısmı daha büyük kapsamda bir kısmı da daha küçük ve eğitime yönelik tatbikatlar olacaktır” dedi.