Cumhuriyet Halk Partisi 38. İl Kongresi’ni Avlu Kongre Merkezi’ndeki Fatih Salonu’nda gerçekleştirdi. Kongreye kısa bir süre kala başkan adaylarından İrfan Barış ve Uğur Çelikbaş’ın adaylıktan çekilmesiyle Erden Köybaşı ve Ömür Boyuer’in yarıştığı il kongresinin kazananı mevcut İl Başkanı Köybaşı’nın mavi listesi oldu. CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, 322 oy alarak seçimden zaferle ayrılırken rakibi Ömür Boyuer 267 oyda kaldı.

ETEKTEKİ TAŞLAR DÖKÜLDÜ

Milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin muhasebesinin de yapıldığı İl Kongresi’nde milletvekilleri ve belediye başkanlarının atışma ve tartışmaları güne damga vurdu. Önceki dönem Milletvekili Mehmet Tüm, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’a, önceki dönem Milletvekili Fikret Şahin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve Milletvekili Serkan Sarı’ya, CHP Milletvekili Ensar Aytekin, parti üst yönetimi ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a eleştiriler getirdi. Milletvekilli Serkan Sarı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti üst yönetimine eleştiri getiren eski milletvekillerine, “Dün listelere girerken sesiniz çıkmıyordu, bugün listelerde yoksunuz diye mi eleştiri getiriyorsunuz” diye Kemal Kılıçdaroğlu’nun lehinle konuşma gerçekleştirip muhaliflere karşılık verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise yerel seçimlere yönelik konuşma yapıp belediye sayılarını arttırmak için çalışacaklarını vurguladı.

MEHMET TÜM, TOLGA TOSUN’U ELEŞTİRDİ

Kürsüye çıkan ilk isimlerden biri olan CHP eski Milletvekili Mehmet Tüm, İl Başkanı Erden Köybaşı’nın kendisini büyük kurultay delegesi olarak yazmak istediğini ancak Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’un kendisini istemediğini açıkladı. Tüm’ün sözlerine Tolga Tosun ve Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler karşılık verince tansiyon yükseldi.

FİKRET ŞAHİN GENEL BAŞKANDAN AHMET AKIN’A KADAR ÜST YÖNETİMİ ELEŞTİRDİ

İl Kongresi’nde söz alan isimlerden önceki dönem Milletvekili Fikret Şahin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişmesi gerektiğini söyleyip, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a, Milletvekili Serkan Sarı ve mevcut il yönetimine eleştiriler getirip, cumhurbaşkanı adayının başka bir isim olması gerektiğini belirtip mevcut yönetimin başarısızlığı yüzünden seçimin kaybedildiğini kaydetti. Balıkesir’de de milletvekili sayısının 3’ten 2’ye düştüğünü belirtip, il yönetiminin başarısız olduğunu ifade etti. Şahin, ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a yönelik “Bedavadan bakanlık dağıtmakla olmuyor bu işler. Ağabeyciğim, ablacığımla siyaset yapma dönemi bitti” sözleriyle üstü kapalı Akın’a sataştı” dedi.

ENSAR AYTEKİN: “PARTİ İYİ YÖNETİLMİYOR”

Kongredeki konuşmasında değişim mesajı veren Ensar Aytekin, Genel Başkan ve yönetim kadrolarının değişmesi gerektiğini belirtip, partideki üst kadrosuna eleştirilerde bulundu.  Aytekin, “CHP 100 yıldır ayakta duruyorsa bunu kendini yenilemeye borçludur. 1972 yılında Genel Başkanı İsmet İnönü, Kurtuluş Savaşı kahramanı, cumhuriyetin ikinci adamı. O günde tabanda, örgütte bir değişim isteği vardı. Adını dağlara taşlara yazdığımız Karaoğlan efsanesi, Bülent Ecevit bu değişimle gerçekleşti. Bülent Ecevit, o gün bir savaş kahramanıyla yarışıyor ve kazanıyor. CHP örgütlere zamanı geldiğinde bu değişimi yeniden yapacaktır. Cumhuriyetin 100.yılında bu partiyi kuranlara ve halkımıza verdiğimiz iktidar olma sözünü tutamadık. Çünkü partimiz iyi yönetilmiyor, doğru yönetilmiyor.  Balıkesir’de tarih yazma fırsatımız var. Ama bu fırsatı biz kazanacağız, tarih yazacağız hamasetiyle yapamayız” dedi.

SERKAN SARI: “MİLLETVEKİLİ SEÇİLİRKEN İYİYDİ BUGÜN MÜ KÖTÜ OLDU”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve üst yönetime yönelik eleştirilere karşılık veren Milletvekili Serkan Sarı, “Hamaseti açık açık konuşacağımız bir kongre yapıyoruz. Geçmişimize, emeğe saygı duymadan gelecek hayalleri kuramayız. Bugün birçok eleştiriler yapıldı. Partimiz değişiyor, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu partimizi Türkiye’ye açtı. Partimizi ilmek ilmek ileriye götürdü. Değişmeyen bir gerçek var kişilerin beklentileri. Değişmeyen bir şey var ben değişmeyeyim sen değiş. Ben durayım, sen git. Emek vermeden değişim olmaz. Genel Başkanımızın yazdığı listelerden milletvekili olanlar yazılmadıklarında bugün eleştiri getiriyorlar. Listeler yazıldığında neden bırakmadınız, niye o zaman tavır koymadınız. Şimdi mi aklınız başınıza geldi. Şimdi mi gördünüz gerçekleri. Listelere yazılırken iyi, seçilirken iyi, herkes alkışlıyor ama itiraz eden yok. Bu zamana kadar yaptıkları tek iş milletvekilliği olanlar partimizi eleştiriyor, geçmişini eleştiriyor, emekten bahsediyor. Yok öyle ağaçları, çamlara devirerek siyaset yapmak. Yıkmaya, devirmeye, umutsuzluğu bu partiye yaymaya hiç kimsenin hakkı yok” dedi. Protokol konuşmalarının ardından iki başkan adayı yönetim kurulundaki isimleri tanıtıp listelerine destek talebinde bulundu.