Balıkesir Esnaf ve Sanatkârları Odalar Birliği (BESOB) verilerine göre 2019 yılında il genelinde en çok açılan işyeri çay ocağı oldu. Fazla sermaye gerektirmeyen ve kendi işyerini açmak isteyenlerin bir numaralı tercihi olan çay ocağı işletmeleri, Balıkesir merkezde de en çok rağbet edilen iş kolu oldu. 

2019 yılı içerisinde şehir merkezinde 50’e yakın çay ocağı yeni ruhsat alıp faaliyete geçerken,  konuyla ilgili Balıkesir Umum Kahveciler, Gazinocular ve Benzerleri Odası Başkanı Bülent Bilir’le konuştuk.

OSB’DEN İŞTEN ÇIKARTILANLAR BİZE GELİYOR

Çay ocağı işletmesinin en kolay yollu kazanç kapısı olarak görüldüğünü belirten Bülent Bilir, özellikle bir yerlerde çalıştıktan sonra tazminatını alan ve kendi işyerini açmak isteyenlerin bu iş alanını tercih ettiğini belirtti. Kendilerine bu kapsamda yoğun bir başvurunun olduğunu kaydeden Bilir, “ Bize çay ocağı açmak için gelen kişilerin büyük kısmı organize sanayi bölgesinde çalışırken işten çıkartılıp, tazminatını almış kişiler. Bu kişileri doğru bir şekilde para kazanabileceği alanlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Çarşı merkezinde çay ocağı fazla olduğunu söyleyip başka yerleri tavsiye ediyoruz. Haliyle merkezde insan hareketliliği fazla olduğundan dolayı öncelikli tercih çarşı merkezde çay ocağı işletmesi açmak oluyor. Milli Kuvvetler Caddesi, Eski Kuyumcular bölgesi ağırlıkla tercih ediliyor” dedi.

HER AY MERKEZDE 4-5 YENİ ÇAY OCAĞI AÇILIYOR

2019 yılı içerisinde Balıkesir merkezde 50’ye yakın yeni çay ocağının açıldığını belirten Balıkesir Umum Kahveciler, Gazinocular ve Benzerleri Odası Başkanı Bülent Bilir, “ Merkezde fazla çay ocağı var gibi gözükse de işletmelerin belli yerlere yoğunlaşmasından dolayı bu böyle algılanıyor. 2019 yılı içerisinde şehir merkezinde 50’ye yakın yeni çay ocağı açıldı.  Her ay 4-5 tane yeni işletme açılıyor. Burada belediyeler ve kanunlar çok önemli. Belediyelere şartları uygun yerlere izin verdi mi işletme açılabiliyor burada odaların bir yetkisi yok. Burada da belediye şartları uygun yerlere ruhsatlandırarak işletme açılıyor. Odamıza kayıtlı 1217 tane üye var. Bunların hepsi kahve ve çay ocağı değil. Kafeteryalar var, okul kantincileri var, spor salonları var, yurtlar var” dedi.

1 LİRAYA ÇAY KAZANDIRMAZ

Çaydaki fiyat rekabeti hakkında da konuşan Bilir, “Bir işletmenin tüm masraflarının karşılanması için çayın maliyeti 87 kuruştur.. Bir işletme kirası, elektriği, suyu, bağkuru ve bütün masraflarını çıkarabilmesi için bir çay 87 kuruşa satmalı. 87 kuruşun üzerinde sattığı tutar işletmenin karıdır. Bu ortalama bir bedeldir. Kirası bin lirayı geçen yerler için bu tutarda yukarı çıkıyor. Bizde diyoruz ki; işimizi kaliteli yapalım, paramızı alalım. Ödemelerimizi yapalım.  1 liraya çay satarak bir çay ocağının para kazanması pek mümkün gözükmüyor. Eğer yanında tost, meşrubat gibi ürünler satıyorsa para kazanabilir. Çayı en az 1.5 liradan satarsa esnaf evine para götürebilir. Rekabet hizmette olmalı fiyatlarda değil. Fiyatlarda rekabet esnafımızı bitirmekten başka bir şeye neden olmaz. 1 liraya müşteri toplamaya çalışan yerler bir noktadan sonra kazanç elde edemeyince çayı 1.5 liraya çıkarıyor ve müşterileri kendisi dağıtmış oluyor. Siz kaliteyle 1.5 liraya müşteriyi oraya oturtabilirseniz müşteri dağılmaz. Ama parayla müşteriyi oraya oturtursanız müşteriyi kaybedersiniz” dedi.