Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Canbey’den Anlamlı Basın Toplantısı

TBMM’de düzenlenen basın toplantısında AK Parti Balıkesir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Dr. Mustafa Canbey, Srebrenitsa Katliamı’nın 29. yıl dönümü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu.

TBMM’de düzenlenen basın toplantısında

Milletvekili Canbey, “Yarın, 11 Temmuz 1995 yılında, Avrupa’nın göbeğinde tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilen Srebrenitsa Katliamı’nın 29. yıl dönümüdür. Büyük bir üzüntü ve acıyla yad ediyoruz,” diyerek konuşmasına başladı.

Canbey, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olarak uzun yıllar barış içinde yaşamış olan Bosna’daki Müslümanların 29 yıl önce tarihin en büyük soykırımlarından birine maruz kaldığını vurguladı. Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’nın Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından, Hollandalı BM askerlerine sığınan sivillerin Sırplara teslim edildiğini ve 8 bin 372 Boşnak’ın katledildiğini ifade etti.

“Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine hala ulaşılamadı. ‘Ölüm yolu’ olarak bilinen orman yolunu kullanarak katliamdan kaçmaya çalışan Boşnaklar, 110 kilometre uzaklıktaki Tuzla şehrine ulaşarak kurtulmaya çalıştı. Sivillerin birçoğu, bu yolda Sırp çetniklerce yakalanıp öldürülürken, Srebrenitsa’dan kaçan çok az kişi sağ salim Tuzla’ya varabildi,” diyen Canbey, Bosnalıların mavi kelebekleri takip ederek toplu mezarları bulduğunu belirtti. “Bu çiçeklere ‘Ölüm Çiçekleri’ adı verildi. Bosna’da ölüm çiçekleri sayesinde tam 300 toplu mezar bulundu,” dedi.

Canbey, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun geçtiğimiz ay, 11 Temmuz’u “Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü” ilan ettiğini hatırlatarak, bu kararın uluslararası toplumun bu trajediyi hatırlama konusundaki önemli bir adımı olduğunu ifade etti.

“Srebrenitsa’da yaşanan katliam, soykırım ve yıkım ne yazık ki bugün Filistin topraklarında yaşanmaktadır. İsrail, 7 Ekim 2023’den bu yana uluslararası toplumun ve uluslararası kuruluşların bütün tepkilerine rağmen, Filistinli sivil halka yönelik insancıl hukuk normlarını ve uluslararası hukuku ihlal eden soykırımlarına, şiddetli saldırılarına ara vermeksizin devam etmektedir. İsrail’in 278 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 38 bine çıkmıştır,” diyen Canbey, Gazze’deki kardeşlerimizin yaşadığı zulmün de uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini hatırlattığını belirtti.

Dr. Mustafa Canbey, konuşmasını “İnsanlık, tarih boyunca birçok acı yaşamış ve birçok ders çıkarmıştır. Bu derslerden en önemlisi, adaletin sağlanması ve insan haklarının korunmasıdır. Srebrenitsa’da yaşanan katliamın failleri, uluslararası mahkemelerde yargılandı ve cezalandırıldı. Ancak bu, kaybettiğimiz canları geri getirmeyecektir. Aynı şekilde, Gazze’deki insanlık suçlarına da sessiz kalmamalıyız,” diyerek tamamladı.

Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, son olarak Srebrenitsa katliamında hayatını kaybeden aziz şehitlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm Bosna halkına sabr-ı cemil dileyerek basın toplantısını sonlandırdı.