Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Türkiye’de marka olan Balıkesir kuzusunun üretimini ve kalitesini arttırmak için üreticilere destek veriyor. İlk etapta Kepsut ve İvrindi’de damızlık koç merkezi tesisi kurduklarını belirten Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, bu tesislerde üretilen koçların yetiştiriciye yüzde 75 hibeyle vereceklerini kaydetti. Akça, ayrıca meraların temizliği, hayvanların ilaçlanması konusunda da üreticilere destek olduklarını ifade etti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Balıkesir kuzusu yetiştiricilerini desteklemek için kolları sıvadı. Kepsut ve İvrindi’ye damızlık koç merkezi tesisi kuran ve yetiştiriciye en kaliteli damızlık koçu yüzde 75 hibeyle vermeye başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bu hizmeti yaygınlaştırmak için önümüzdeki günlerde beş ilçeye daha damızlık koç merkezi tesisi kuracak. Büyükşehir Belediyesi, yetiştiricilere damızlık koç desteğinin yanı sıra meraların temizliği, küçükbaş ilaçlaması konularında da yardım edecek. Balıkesir kuzusunun Türkiye’de bir marka olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin de üretimi arttırmak ve kaliteyi yükseltmek amacıyla yetiştiricileri desteklediğini ifade eden Kırsal Hizmetleri Daire Başkanı Serkan Akça, “ Balıkesir kuzusu etinin coğrafi işareti alındı. Bunu ön plana çıkarmak için biz Balıkesir’de koyunculukla ilgili birtakım yatırımlar yapıyoruz. Kepsut ve İvrindi’de damızlık koyun işletmesi açtık. İlk etapta 190 tanesi koyun 10 tanesi koç olmak üzere her işletmede 200 tane küçükbaş hayvan alımı gerçekleştirdik. Burada damızlık değeri yüksek koçlar yetiştirip, bu koçları aynı ilçemizdeki yetiştiricilere hibeli bir şekilde dağıtmayı amaçlıyoruz. En son geçtiğimiz eylül ayında dağıttık. Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nden Merinos koçlar aldık. Irk bizim için çok önemliydi. Bir sürüyü elit yapan koçtur. Balıkesir’de hedeflerimizden biri de koyunculuğu geliştirmek. O yüzden koça önem veriyoruz. Bunun için İvrindi ve Kepsut’ta açtığımız damızlık işletmelerinde iyi damızlık niteliği koçlar üretip vatandaşımıza yüzde 75 hibeli koç dağıtımı yapacağız“ dedi.

BEŞ YENİ TESİS DAHA AÇACAĞIZ

Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, Damızlık koç merkezi tesisi sayısını önümüzdeki günlerde ikiden yediye çıkaracaklarını belirten Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, “ Biz bu tesislerin sayısını yediye çıkaracağız. Böylelikle her tesis kendi ilçesindeki yetiştiricisine hizmet verecek. 200 başlı bir tesisin Balıkesir’e yetmesi mümkün değil. Koyunculuk varlığı yüksek ilçelere yeni damızlık merkezlerini açmayı planlıyoruz” dedi.  

MERALARI TEMİZLİYORUZ

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine desteğin damızlık hayvanla sınırla kalınmadığını kaydeden Akça, “İkinci olarak koyunculukla alakalı meralarımızı ıslah ediyoruz. Tarım Bakanlığı’yla birlikte mera vasfındaki arazilerin yetiştiricilerin hizmetine sunmak için çaltı kesme makinesi aldık. Kendi ekiplerimizle oraya gidiyoruz ve oradaki merayı temizleyip kullanılabilir hale getiriyoruz. Manyas’la başladık ve yaklaşık 140 dönüm arazi temizledik iki ay içerisinde. Bu üç makinemizle birlikte yılda 1500 dönüm yer temizlemeyi düşünüyoruz. Koyunculukta mera da çok önemlidir maliyetleri düşürmek açısından. Hazır yem yedirmeyle koyunculuk yapılmaz, maliyetler yükseliyor. Koyunculuk dediğinizde de 10 ay dışarıda 2 ay içeridesinizdir. Tabi bir yandan kara çaltı arıcılar içinde önemlidir. Biz meraları temizliyoruz ancak bir yandan da arıcılarımızı mağdur etmiyoruz. Florayı tamamen yok etmeden çalışmalarımızı yapıyoruz. Özellikle koyun varlığı yüksek yerlerdeki meralarımızı temizliyoruz. Koyun parazitlerine karşı seyyar ilaçlama makinesi aldık. Bit, pire, kene gibi parazitler için pratik olsun, vatandaşın ayağına giderek yapılsın diye böyle bir makine edindik ve şunu bir ilçede yaygınlaştırmak. Buradaki amacımız koyun yetiştiriciliğinde kaliteyi arttırmak. Hedeflerimizi yaygınlaştırırsak yetiştiricinin girdi maliyetlerini düşürmek üretimi teşvik etmek” dedi.  

HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

Yetiştirici dağıtılan koçlardan memnun kaldığını ifade eden Daire Başkanı Serkan Akça, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman üreticinin yanında olacağını vurguladı.  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz üreticilerin desteklenmesi konusu üzerine büyük hassasiyetle durduğunu ifade eden Akça, “ Eylül ayında dağıttığımız koçlardan o kadar memnun olanlar oldu ki; insanlar sosyal medyada paylaşmışlar. İki yıl önce 27 bin lira değerinde satılan koçlar. Geçen yıl pandemi nedeniyle açık arttırma olmadığından dolayı biz aldık. Bizim verdiğimiz koçların değeri en az 7-8 bin lira değerindeydi biz onları çiftçimize 1200 lira ortalama değerle verdik. İvrindi’deki damızlık koç merkezini 650 bin liraya mal ettik, aynı şekilde Kepsut’taki tesisimizi de aynı miktarlara yaptık. Bunlar çok büyük rakamlar değil ancak yetiştiriciye katkısı ve katma değeri çok yüksek. Büyükşehir Belediyesi’nin buradaki amacı bu tesislerin kar elde etmesi değil üreticiyi desteklemesidir. Bizim buradaki tek amacımız çiftçilerimizi desteklemek ve onların yanında yer almaktır. Başkanımız da bu konuda üreticilerin desteklenmesi ve yanında olunması konusunda özel talimatı var” dedi.