Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Hasan Çetin, büyükbaş hayvan üretimini arttırmaya yönelik Demirkapı kırsal mahallesinde 100 dönüm arazi üzerinde kurulu üretim tesislerinin kapısını SEMBOL Medya’ya açtı.

Macaristan ve Belçika’dan getirilen 412 düveyi üreticilere uygun şartlarda vermeye hazır hale getirdiklerini ifade eden Çetin, “Balıkesir önceden dışarıya düve satan bir ildi. Baktığımızda 10 yılda bu özelliğimizi yitirdik. Tekrardan kendi kendine yeten, dışarıya düve satan bir il haline gelmeyi istiyoruz” dedi.

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’nin süt üretimindeki verimi arttırmak ve kaliteli ırk gelişimine destek vermek amacıyla başlattığı damızlık düve projesinin detaylarını Birlik Başkanı Hasan Çetin’le konuştuk. Susurluk’a bağlı Demirkapı kırsal mahallesinde 40 dönümü kapalı olmak üzere toplam 100 dönüm arazi üzerinde kurulu üretim tesisinin kapısını SEMBOL Medya’ya açan Çetin, üyelerinin damızlık düve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlattığı projeyle Balıkesir’in kendi kendisine yeten bir il haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.  

412 DÜVE ÜRETİCİLER

İÇİN HAZIRLANIYOR

Bir veteriner, bir ziraat teknikeri, üç bakıcının çalıştığı tesislerde Macaristan ve Belçika’dan getirtilen Holştayn cinsi düvelerin dişi spermayla hamile bırakıldıktan 3 ay sonra üreticilere satmaya başlayacaklarını ifade eden  Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, “412 hayvanımız var. Bunların büyük bölümü damızlık düveler. Bunları tohumlayıp gebeliği üç aylık olduktan sonra üyelerimize satmaya başlayacağız. Ziraat Bankası’yla bu projeyle ilgili bir protokol imzaladık. Beş büyükbaşa kadar 1 milyon liraya özkaynak göstermeksizin kredi çekme imkânı var. Bunun belli kriterleri var. Bu kriterlerden faydalananlar krediden faydalanabilecek.

“BİZ MAYAYI VERECEĞİZ ÜRETİCİ ÇOĞALTACAK”

Balıkesir’deki damızlık hayvan ırk verimini arttırmak istediklerini ifade eden Çetin, “Balıkesir’de ırk verimini daha üst seviyelere çıkarmak istiyoruz. Buradaki damızlık düvelere dişi sperma ekliyoruz. Buradan 5 damızlık düve alanların en az 3 tanesinde dişi hayvan spermasıyla tohumlanmış olacak. Bu 4’te olabilir. Üyelerimize iyi bir genetikle hayvancılığın sürdürülebilmesi için kaliteli genetikle bu işi yapmamız gerekiyor. Bizde bu üyelerimize maya verip, bu mayayı çoğaltıp sağlıklı ve genetiği sağlam hayvanlarla para kazanmasını sağlıyoruz. Şu an için talepler çok iyi. Protokolün imzalanması sonrasında çok iyi dönüşler aldık. Bizde üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek adına yılın 12 ayı buradan hayvan alabileceği bir işletme haline getirmeyi istiyoruz” dedi.

“DÜVEDE KENDİ KENDİNE YETEN BİR İL OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Damızlık düvelerin uygun faizli kredi ve kolay ödeme seçenekleriyle üyelerine vereceklerini belirten Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, “Bu işletme bakanlığın onayladığı 22 işletmeden bir tanesi. Balıkesir süt üretiminde Türkiye’de ilk üçte yer alan şehirlerden biri. Bu kaliteyi yükseltmek için elimizden geleni yapacağız. Faiz oranları düşük, en az 1 ya da 2 yıl geri ödemesiz bir kredi amaçlıyoruz. Kaliteli bir ırk oluşturmak. Balıkesir önceden dışarıya düve satan bir ildi. Baktığımızda 10 yılda bu özelliğimizi yitirdik. Tekrardan kendi kendine yeten, dışarıya düve satan bir il haline gelmeyi istiyoruz. Bunu Balıkesir’de iyi bir noktaya getirmek istiyoruz. Önceliğimizi Balıkesir’e veriyoruz, ondan sonra da il dışını düşünüyoruz” dedi.