Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Serkan Sarı, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi(BASKİ) suya yaptığı zamla ilgili basın açıklaması düzenledi. Balıkesir Büyükşehir Belediye yönetiminin aldığı su zammı kararını eleştiren CHP’li Serkan Sarı, bir yıl içerisinde suya yüzde 157 oranında zam yapıldığını ifade etti.

Sarı, “BASKİ Genel Kurulu’nda alınan fahiş zamla ilgili bugün burada toplandık. Yapılan hesaplamalar sonucunda BASKİ 21 Mayıs 2021 yılında son fiyat güncellemesinde birinci bölge için belirlediği su fiyatı 3.66 liraydı. Geçen yıl mayıs ayından bu yana her güncellemeden bu yana her ay TÜFE oranında artış yaşanmaktadır. Bu fiyat artışı düzenli olarak devam etmekteydi. Sonuç itibariyle su fiyatı ocak ayında 5.89 lira olarak güncellendi. Bu zamda yüzde 60’ın üzerinde bir zammı tekabül ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bu yapılan zammın üzerine tekrardan zam yapıp bu rakamı 9.42’ye yükseltti. Bir ay içerisinde olağanüstü bir artışa sebebiyet verdi. Oransal olarak bakarsak ta geçen yılın ocak ayından bu yılın mayıs ayına kadar yüzde 157 oranında bir zam gerçekleşti. Biz yüzde 60’ı eleştirirken aslında fiili uygulama yüzde 157’ye tekabül ediyor. Bunun fatura bazında da daha anlaşılır olması için örnek bir fatura çalışması yaptık. Geçen sene 59 lira olan faturamız bu mayısta 95 liraya çıktı, sonrada yapılan zamla 152 liraya yükseldi. Bir yıl içerisinde fatura yaklaşık 3 katı arttı” dedi.

SU TARİFESİNİ CHP’Lİ BELEDİYELER

ÜZERİNDEN KARŞILAŞTIRDI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin su tarifesini CHP’li diğer büyükşehir belediyelerinin suya yaptığı zamlarla karşılaştıran İl Başkanı Serkan Sarı, “Biz Balıkesir’de gelişmekte ve zor ayakta duran bir iliz. Bu fiyat artışını CHP’li büyükşehir belediyelerle kıyasladığımızda bir takım farklarla karşı karşıyayız. Ankara’da şu anki su fiyatı 7.40 lira. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı su fiyatı 8.33 lira. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı su fiyatı 6.22 lira. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı su fiyatı 4.22. Bu fiyatlarla da bu hizmet verilirken iş bilmez AK Partili yönetim faturayı vatandaşa kesmeyi tercih etmiştir. Bu acı bir gerçektir” dedi.

“ZAM FATURAYA YANSIMADAN

YENİDEN ZAM YAPILDI”

Zam kararı resmi olarak hayata geçirilmeden su faturalarına yansıdığını ileri süren CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “Size daha açı bir gerçeği göstereceğim. 30 Mayıs’ta aldıkları kararla fahiş bir zam yaptılar. Bu zammı nasıl uyguladılar? Yasa derki; alınan karar hayata geçtiği gün kesinleşir. BASKİ ve Büyükşehir Belediyesi yönetimi daha zam resmi yürürlüğe girmeden kanunsuz şekilde su tarifesini faturalara yansıttı. Bu tamamen hukuk dışıdır. Büyükşehir Belediyesi’nin gözünü o kadar büyük hırs bürümüş ki geçen ay tüketmiş olduğu tutara bu zammı yansıtmıştır. AK Parti zulmü bununla kalmıyor. 9.42 diye alınan karar daha yürürlüğe girmeden bu orana TÜFE oranında bir daha zam yapılıyor. Ve bu tutar 10.12 liraya çıkıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ne yazık ki halka zulüm etmektedir. Bu konuyla ilgili cep telefonlarına mesaj geldi. Yeni tarife Haziran ayı itibariyle uygulanacaktır diye ancak uygulama bundan farklı oldu. Yeni tarife mayıs ayında uygulamaya başlandı. Bu hukuksuz uygulamadan bir an önce geri dönülmesine davet ediyorum” dedi.