Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yıldönümü Kuva-yi Milliye Meydanı’nda düzenlenen bir dizi etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Tülütabaklar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılki kurtuluş etkinliklerine de damga vurdu.

Kuva-yi Milliye şehri Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yıldönümü Kuva-yi Milliye Meydanı’nda düzenlenen geçiş töreni ve bir takım etkinliklerle kutlandı.  Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Garnizon çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başlayan kutlama programı Kuva-yi Milliye Meydanı’ndaki kutlama alanında devam etti. Kutlama programına; Vali Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Milletvekilleri Adil Çelik, Belgin Uygur, Mutlu Aydemir, İsmail Ok, CHP Milletvekilleri Ahmet Akın, Ensar Aytekin, Fikret Şahin, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, askeri ve sivil erkân ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

YILMAZ: “BALIKESİR ÜLKE

SAVUNMASININ SEMBOLÜ OLMUŞTUR”

Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yıldönümü kapsamında konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “ Balıkesir, milli mücadelede ilk kurşunun atıldığı ve söz konusu vatansa bağımsızlığı olduğunda devleşen bir ildir. Mondros sonrasında Osmanlı topraklarının fiilen işgal edilmeye başlanması ve 15 Mayıs tarihinde İzmir’in işgali sonrasında kahraman Balıkesirliler, Okuma Yurdu ve Alacamescit toplantılarını organize etmiş 41 kişilik heyetle Balıkesir’de örgütlü direnişi başlatmıştır. Düşmanı bitirecek topraklarımızdan söküp atacak gücün namlunun ucunda olduğuna inanan Balıkesir, ülke savunmasının bölge direnişinin sembolü olmuştur. 30 Haziran 1920’da işgal edilen cennet vatanımızın nadide köşesi Balıkesir, 6 Eylül 1922’de özgürlüğüne kavuşmuştur. 6 Eylül kök saldığımız şanlı geçmişimizi modern dünyanın en parlak gününe taşıma idealiyle bir medeniyet yolculuğunun dönüm noktasıdır. 6 Eylül güçlü, modern ve büyük Türkiye’nin Cumhuriyetle taçlandırılacağı süreçte bağımsızlığını her şeyin üstünde tutan bir halkın işgalci güçlerine karşı destanlar yazdığı bir serüvenin adıdır. Topyekun mücadelenin ve vatanı savunmasız bırakmamanın sembolü olan Kuva-yi Milliye’nin yansımasıdır 6 Eylül. Bu ruhu her türlü imkansızlık içerisinde canlarını ortaya koyarak, vatan savunmasını bırakmayan atalarımızın ruhudur.

YILMAZ: “BALIKESİR’İ 10 NUMARA

İL YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Milli mücadele bu ruhla verilmiş ve kurtuluş savaşı bu ruhla kazanılmıştır. Savaşmaktan yorgun düşmüş Anadolu bu bölgesel savunmadan ilhan almış ve Balıkesir milli mücadelenin devleşen ili olarak tarihteki yerini almıştır. Bizlerde vatanını en çok seven vatanına faydalı işler yapandır ilkesinden hareketle Balıkesir’i her alanda Türkiye’nin 10 numarası yapmak için çalışıyoruz. Gastronomisinden, turizmine, tarihi ve kültürel değerlerinden doğal güzelliklerine kadar şehrimize dair her motifi ilmek ilmek işliyoruz. Bir yandan sahip olduğumuz değerleri koruyup, restore edip geleceğe taşırken bir yandan da her geçen gün şehrimizin potansiyelini yükseltmeye gayret ediyoruz” dedi. Başkan Yılmaz’ın konuşmasının ardından mehteran takımı ve belediye bandosu verdiği konserlerle katılımcıları coşturdu. Program askeri ve sivil unsurların geçiş töreniyle sona ererken geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda en çok ilgiyi Tülütabaklar çekti.