CHP ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasındaki ‘yalancı’ tartışmasında karşılıklı suçlamalar devam ediyor. AK Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin’in kendisinin Büyükşehir Belediyesi’nin borçları hakkındaki yalan beyanda bulunduğuna yönelik eleştirisine cevap veren CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “Ben büyükşehir belediyesinin yalancısıyım. Buradaki rakamlar benim hazırladığım rakamlar değil. Bir hafta arayla değiştirilen verileri açıklıyorum. Hiç kimseyi yalancılıkla suçlayamazlar. Biz Büyükşehir Belediyesi’nin verilerinin sözcüsüyüz.”

CHP İl Başkanı Serkan Sarı’nın geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu 1 milyar 247 milyon lira olarak açıklaması sonrasında AK Parti Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, Sarı’yı kamuoyuna yanlış bilgi sunmakla itham edip yalancılıkla suçlamıştı. CHP İl Başkanı Serkan Sarı da AK Partili Şahin’in kendisiyle ilgili sarf ettiği ‘yalancı’ sözlerine Büyükşehir Belediyesi’nin belgeleriyle cevap verdi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin on gün arayla iki farklı denetim raporu yayınladığına ve bu iki raporda da borçların farklı olduğuna dikkat çeken Sarı, “Ben büyükşehir belediyesinin yalancısıyım. Buradaki rakamlar benim hazırladığım rakamlar değil. Bir hafta arayla değiştirilen verileri açıklıyorum. Hiç kimseyi yalancılıkla suçlayamazlar. Biz Büyükşehir Belediyesi’nin verilerinin sözcüsüyüz” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR HUKUK TANIMAZLIĞA DEVAM EDİYOR”

2019 yılını denetlemek için 2020 yılında kurulan Denetim Komisyonu üye sayısıyla ilgili açtıkları davayı kazandıklarını açıklayan CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Büyükşehir Belediyesi’nin yargı kararına rağmen kenti hukuksuza yönetmeye devam ettiğini söyledi. Sarı, “ Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin geçen yıl kurduğu denetim komisyonu üye sayısıyla ilgili açmış olduğumuz bir dava vardı. Bu davada Cumhuriyet Halk Partisi’nin temsiliyet hakkına el konulduğuyla ilgili bir itirazımız olmuştu. Hesaplanan yöntemin yanlış olduğu, kurulan beş kişilik komisyonda CHP’den iki temsilci olması yönünde bir itiraz davası açmıştık. İlk açtığımız davayı kazandık. Sonra dava bir üst mahkemeye gitti. Bu davada da CHP’nin haklı olduğu onandı. O zaman da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın hukuksal bir hata yaptığını dile getirmiştik. Bu iddiamızı da mahkeme heyeti bunu kesinleştirmiştir. Biz arzu ediyoruz; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı hukuka uygun şekilde, kendi çıkarlarımıza, beklentilerimize, hayallerimize göre değil yasal sorumlulukla yönetilmesi gerekiyor. Bu kazanılan davanın sonucunda Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı denetim komisyonunun yanlış kurulduğu, bu komisyonun iptal edilmesi gerektiğine vurgulayan kararı açıklamış ve bizde mahkeme kararını uygulaması için yazıyla başvuru yaptık. Bize geri dönüş olarak; bu komisyon kuruldu, süre geçti, olan oldu, biten bitti” şeklinde cevap geldi. Mahkeme kararı açık ve net, yoruma gerek yok. O zaman Büyükşehir Belediyesi yine istediği gibi komisyonları kursun, hiç muhalefeti de almasın. Biz dava açalım mahkeme bu kararı iptal etsin. Sonra yine “Ne yapalım yanlış ama o geçen sene” denilsin. Hukuksal almış oldukları kararda yine mahkeme kararını tanımayarak hukuksuzluklarına devam ediyorlar. Ben bilirim yönetim anlayışı kenti yönetiyor” dedi.

ELİMİZE İKİ RAPOR GEÇTİ

Büyükşehir Belediyesi denetim ve faaliyet raporlarını ele aldığı toplantıda borçlarla ilgili paylaştığı verilerden sonra AK Parti’nin kendisini yalan beyanda bulunduğuna yönelik suçlamalarına cevap veren CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “ Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi’nin denetim ve faaliyet raporuna yönelik açıklamalara bir takım yalanlamalar geldi. Yalan beyanda bulunduğumuz söylendi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin raporlarını sizinle paylaşmak istiyorum. Dönem ödevi gibi hazırlanmış derken; elimizdeki donelerden bahsediyorduk. On gün arayla aynı kurumun aynı kişilerin hazırladığı raporlardan bahsediyorum. Büyükşehir Belediyesi ne beyan ediyorsa, onların sunduğu rakamların dışında bizim beyan verme şansımız yok. Yürütme ve yönetme onlarda denetleme görevi de bizde.

BUNLAR BÜYÜKŞEHİR’İN VERİLERİ

Bu denetimi de sunulan bilgiler doğrultusunda yapıyoruz. Benim Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 1 milyar 247 milyon lira diye paylaştığımda itiraz edilen rapor budur. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi verileri bunlar. Bir önceki sene 1 milyar 36 bin lira civarındaydı. Büyükşehir Belediyesi borçlarımız azalsın hülyasına kapılmış. Borçları azaltmanın yolları var; tasarruf yaparsınız, adaletli bir bütçe yaparsınız, denetimler yaparsınız, kamu zararı oluşmaması adına da özenli bir tavırla sonuna kadar bütçedeki iradenizi ortaya koyarsınız. Veya sayılarla oynarsınız. 241 milyon lira faizi çıkarırsınız, piyasa borçları 249 milyon lira yazmışsınız, çok olmuş bu. Bunu yarıya düşürelim oradan da düşer. Emanet alınan depozito borçlarını da yazmayalım, bu borçlardan bunu da çıkaralım. Al size tasarruf!

“BÜYÜKŞEHİR’İN VERİLERİNİN YALANCISIYIM”

Bir hafta arayla verilmiş iki veri; birinde 259 milyon lira piyasa borcu diğerinde 125 milyon lira. Hemen tasarruf yaptınız on günde borç. Emanet aldığınız 23 milyon liralık borcu buraya yazmıyorsunuz. Bu borcunuzu da yazmıyorsunuz. Ben büyükşehir belediyesinin yalancısıyım. Buradaki rakamlar benim hazırladığım rakamlar değil. Bir hafta arayla değiştirilen verileri açıklıyorum. Hiç kimseyi yalancılıkla suçlayamazlar. Biz Büyükşehir Belediyesi’nin verilerinin sözcüsüyüz. Hukuksuz Büyükşehir Belediyesi yalan-yanlış bilgilerle kenti yönetmeye devam ediyor”