Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BASKİ), temmuz ayı olağanüstü toplantısında yeni su tarifesi görüşüldü. Su tarifelerine yüzde 15 tutarında zam yapıldı.

Tarımsal sulama yatırım faaliyetlerinin geliştirilmesi, BASKİ Genel Müdürlüğü’nün 10 yıl süreli gelir paylaşım modeli ile güneş enerjisi santrali kurulumu konusunun görüşüldüğü toplantıda ayrıca Edremit Zeytinli Atıksu Arıtma Tesisi, Altınoluk Doğu ve Güre Atıksu Şebeke ve Atıksu Arıtma Tesisi ile Balıkesir merkez atıksu arıtma tesisi yatırımları için finansman temini çalışmaları masaya yatırıldı.  Toplantının son gündem maddesinde ise su satış tarifesi düzenlemesi konusu ele alındı. Su zammının yüzde 15 yapılması ön görüldü. Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden AK Parti Grup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, “BASKİ Genel Kurulu’nda görüşülen güncelleme kurumun çalışmalarının devamlılığını sürdürebilmesi adına önemli.  Balıkesir’in 20 ilçesinde de altyapısından, içme suyuna ve arıtmasına kadar BASKİ’nin önemli yatırımları var. Hem kurumun çalışmalarının devam etmesi hem de vatandaşa yük olmayacak şekilde su tarifesi yüzde 15 güncelleme olacak” dedi.

MUHALEFETTEN TÜFE’Yİ

KALDIRIN ‘EVET’ DİYELİM

BASKİ Genel Kurulu’nda en çok tartışılan maddeler arasında yer alan su tarifelerine yüzde 15’lik zam teklifine CHP ve İYİ Parti grupları ret oyu verdi. Her iki partinin de itiraz ettiği nokta yüzde 15’lik su zammına aylık su faturalarına TÜFE oranında artış yapılması maddesi oldu.  CHP Grup Sözcüsü ve Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, yüzde 15’lik su faturası artışı kabul ettiklerini ancak TÜFE oranında aylık su faturalarına yansıyacak artışın nereye varacağının kestirilemediğinden dolayı ret oyu vereceklerini belirtti. İYİ Parti adına konuşan Meclis Üyesi Serkan Mehmet Ertan ise aynı gerekçeyle gündem maddesine hayır oyu kullanacaklarını kaydedip, “TÜFE’yi kaldıralım yüzde 15’lik su zammına evet diyelim. TÜFE kalkmadığı müddetçe zammın nereye varacağı belli olmaz. Geçtiğimiz meclis toplantısında TÜFE’yi kaldırmıştık, bu gündem maddesinde de yer almasın” dedi.

YASİN SAĞAY DİĞER

BÜYÜKŞEHİRLERİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesinden 19’nun TÜFE artışı uyguladığını dile getiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay ise, “Türkiye’de 19 büyükşehir belediyesi TÜFE, 3’ü ÜFE, 2’si de hem TÜFE hem ÜFE uyguluyor. İzmir, İstanbul gibi büyükşehir belediyeleri yüzde 30’lara varan su zammı artışı yaptı. Bu zammı yapan belediyelerde de TÜFE uygulaması var. Biz vatandaşa fazla yük olmadan yüzde 15 oranında artış yapalım diyoruz” dedi.