Balıkesir Akademik Odalar Birliği, Muğla’nın İkizköy kömür madenindeki genişleme çalışmaları esnasında zarar gören Akbelen Ormanı’nın korunmasına yönelik açıklamada bulundu.

Balıkesir Akademik Odalar Birliği’nden Muğla İkizköy kömür madenin genişletilmesi çalışmalarına karşı Akbelen Ormanı’nın korunmasına yönelik mesaj yayınladı.  Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sadece bu bölgede yer alan 3 farklı termik santral için bugüne kadar binlerce dönüm ormanlık alan yok edildi. Termik santraller için açılan kömür madenleri nedeniyle bu bölgede 12 yerleşim alanımız ortadan kaldırıldı. Maden alanlarında artık ürün ekilmiyor, ağaç dikilemiyor, arıcılık yapılamıyor, hayvan güdülemiyor, bir tutam ot bile yetiştirilemiyor. Maden şirketleri ormanlarımızı, topraklarımızı, zeytinlerimizi, köylerimizi, avuç avuç söküp alıyor elimizden. Bahçelerimizin yanında kadar maden alanı oldu.

BU BİR SÖMÜRÜ FAALİYETİDİR

Şimdi ise bahçelerimizi, evlerimizi, köyümüzü elimizden almaya çalışıyorlar. Bizler madenlerin, aç gözlü şirketlerin ormanlarımızı, tarlalarımızı, köylerimizi, insanlarımızı yuttuğu, tükettiği bir ülke istemiyoruz. Ne yazık ki ülkemizde egemen olan madencilik anlayışı, madeni bulduğu tüm arazinin harap edildiği, geride ise tümüyle verimsizleştirilmiş ve kirletilmiş bir toprağın bırakıldığı bir anlayışla sürdürülmektedir. Bu anlayış nedeniyle Cerrattepe’den Fatsa’ya, Kaz Dağlarından Akbelen’e kadar her yerde verimli ormanlık alanlarımız, tabiat zenginliklerimiz yok edilmektedir. Bu anlayış, sadece madenciliği değil, yaşamı da sürdürülemez hale getirmektedir. Bu madencilik anlayışı, bir üretim faaliyeti değil, bir sömürü faaliyetidir. Madenleri olduğu gibi dolayı ve halkı da sömürmektedir. Kömüre vereceğimiz, madencilere vereceğimiz tek bir dönüm arazimiz, tek bir çakıl taşımız bile yok. Akbelen’e dokunma!