Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

BALIKESİR’İN EKONOMİDEKİ YILDIZLARINA ÖDÜL

Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası ve Balıkesir Ticaret Borsa tarafından düzenlenen ‘Balıkesir Ekonomi Ödülleri 2024’ adlı ödül töreni Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek’in katılımıyla Avlu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Program öncesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yaptırılan Zağnos Paşa Ortaokulu’nun açılışı yapıldı.

Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir

2022 yılı vergilendirme dönemi gelir vergisi sıralamasında yer alan Nazmi Yarış, Atila Yaman, Rifat Köybaşıoğlu, Halil İbrahim Kaymak, İsmet Yalçın, Kurumlar vergisinde ise Hidrojen Peroksit Sanayi ve Ticaret A.Ş, Hicri Ercili Deniz Nakliyat Kimyevi  Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş, Yarış Kabin Sanayi ve Ticaret A.Ş, İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş, Yemmak Makine Dokuma Sanayi A.Ş, Remzi Çakar Gıda Sanayi Ticaret A.Ş, Beksan Çivi Tel Makine İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Balıkesir Elektromekanik Sanayi ve Ticaret A.Ş ödül aldı. Programa; Vali İsmail Ustaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, AK Parti Milletvekilleri İsmail Ok, Mustafa Canbey, CHP Milletvekili Serkan Sarı, İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Volkan Altınöz, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri ve iş insanları katıldı. Program öncesinde protokol üyeleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından iki yıl önce yaptırılan Zağnos Paşa Ortaokulu’nun açılışını yaptı.

KULA: “BALIKESİR 2023 İHRACATI 1 MİLYAR 77 MİLYON”

Programın açılış konuşmasını yapan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “Bugün burada şehrimize ekonomisine değer katan ülkemizin büyümesine katkı sağlayan Balıkesir’in gurur kaynağı firmaları onurlandırmak için toplandık, Her biriniz üretimden, istihdama, inovasyona kadar birçok alanda gösterdiğiniz başarılarla sadece Balıkesir’i değil Türkiye’yi temsil ediyorsunuz. Bu başarıyı kutlamak hepimiz için büyük bir gurur kaynadığıdır. Ülkemiz ihracatını son 6 yılda yüzde 35 oranında arttırdı. Balıkesir ise 2017 yılında 531 milyon dolar olan ihracatını 2023 yılında 1 milyar 77 milyon doları aştı. Bizlerde ihracatçı olarak 6 yılda ihracatımızı yüzde 100’ün üzerine çıkardık. Bu başarı Balıkesirli ihracatçıların azmi ve çalışkanlığı sayesinde mümkün olmuştur. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin fabrika sayısı 2018 yılında 136 iken bugün itibariyle 245’e çıkmıştır. 2018 yılında 7 bin olan çalışan sayımız bugün itibariyle 20 binli rakamları bulmuştur. Bu artış Balıkesir’in sanayi potansiyelinin ve yatırımcılar için cazip bir bölge olduğunun en iyi göstergesidir. Balıkesir zengin tarım ve gıda ürünleriyle öne çıkmaktadır. Şu anda 37 adet coğrafi işareti olan ürün bulunmaktadır. Bunların 31 tanesi gıda ürünüdür. Edremit zeytinyağı ve Edremit yeşil çizik zeytini Avrupa Birliği’nden coğrafi işareti alan ürünlerdir. Bu ürünler Balıkesir’in kültürel ve ekonomik zenginliğini yansıtmaktadır” dedi.

ÇETİN: “ÖDÜL ALAN FİRMALARIMIZI KUTLUYORUM”

Balıkesir’in tarım ve hayvancılıktaki potansiyeline dikkat çeken Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, “Balıkesir köklü tarım geleneği, geniş ürün yelpazesi, kırmızı etten beyaz etten sütten, zeytinyağından salçalık domates gibi birçok ürünün üretiminin öncüsüdür. Bu ürünlerle hem iç pazarda hem de uluslararası pazarda önemli bir konumdayız. Tarımsal ürünlerin en yüksek tescil işleminin gerçekleştiren 10 firmamız hem Balıkesir’in tarımsal ve hayvancılık gücünü ortaya koymakta hem de bölgesel kalkınmada önemli katkılar sağlamaktadır. Bugün tarım ve hayvancılık alanındaki başarılarla değil sanayi, ticaret, ihracat, girişimcilik gibi farklı alanlarda gösterilen başarıları da kutluyoruz. Gelir ve kurumlar vergisinde başarılar gösteren firmalarımızı ve ihracatta büyük başarılar elde eden kuruluşlarımızı, genç ve kadın girişimcileri kutluyorum” dedi.

YARIŞ “ENFLASYONLA DURGUNLUĞUN İÇ İÇE OLDUĞU BİR DÖNEM YAŞAYACAĞIZ”

Balıkesir’in ve ülkenin ekonomisine katkı sağlayan iş insanlarını ve kurumları tebrik eden Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, iş dünyasının karşılaştığı sorunlara da değindi. Yarış, “Bugün 7 organize sanayi bölgesi, 2 üniversitesi, 2 gümrük müdürlüğü bulunan, ulaşım olanaklarını sağlamış ve şirket merkezleri Balıkesir’in dışında olan firmaları dahil ettiğimizde 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ilimizde üretim yapan firmalara ödül takdim etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Göreve geldiğimiz ilk günden bugüne Balıkesir’in geleceği için ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlerde firmaların ilimizde yer alan organize sanayi bölgelerine katma değeri yüksek, doğa dostu, çevreye duyarlı yatırım yapması için çaba sarf ediyoruz. Bu çabanın sonucu olarak şehrimizin ihracatının arttırılması ve mevcut istihdama ilave olarak 50 bin istihdamı hedeflemekteyiz. Yürürlükte olan mevcut iş kanunu iş dünyasının beklentisine yönelik ilave istihdamı kolaylaştıracak şekilde güncellenmesini beklemekteyiz. 2023 yılının ikinci çeyreğinden itibaren özellikle KOBİ kredilerinde yaşanan daralmanın zincirleme etkisi ülkenin ve sektörlerin ekonomisinin tamamına olumsuz yansımıştır. Türkiye’nin birinci önceliği mevcut üretim kapasitesinin korumak olmalıdır. Görünen o ki enflasyonla, durgunluğun iç içe mücadele ettiği bir dönemi yaşayacağız. Bu dönemin en az hasar alıp atlatılması için üretime, ihracata ve yatırım dönük özel finansman modelleriyle desteklenmesi önemlidir. Her geçen gün daha karmaşık hale getirilen bir vergi sistemimiz var. Bu vergilendirme sistemi milyonlarca mükellefi hayatını daha da zorlaştırıyor. Döviz üzerindeki baskının hafifletilmesi önemli bir konu haline geldi. Mevcut kur politikası sanayicimizi uluslararası piyasalarda rekabet edemez hale getirdi. Özellikle bazı sektörlerdeki firmalar başka ülkelere yatırım yapmak durumunda kaldı. Organize sanayi bölgelerimiz yatırıma uygun ancak yetersiz insan kaynağı nedeniyle zor durumda. Bu açıdan mesleki eğitim ve insan kaynağı konusu birinci önceliğimiz. Odamız, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’yla birlikte mesleki eğitimi güçlendirmeye, burs ve ulaşım desteği veremeye çalışıyoruz” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: “ALLAH HER TÜRLÜ ZENGİNLİĞİ SİZE VERMİŞ”

Balıkesir’in potansiyeli ve zenginliklerine dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kente oluşan birlik-beraberliğin başarıyı getirdiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Bugün hayırlı işler için buradayız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Zağnos Paşa Ortaokulu’nun açılışını gerçekleştirdik. Bir iş insanı olarak yatırım yaptığınız işlerden karda elde edersiniz, zararda ancak bir tek yatırımda zarar etmezsiniz. O da eğitime yaptığınız yatırımdır. 81 ile 81 okul dedik bunları tamamladık. Şimdi 154 ilçeye okul yapıyoruz. Balıkesir’de 5 okul bitmiş, 4 okulun da inşaatı devam ediyor. Hayırlı uğurlu olsun. Türkiye’de marka olan şehirlere bakın. Bir şehirde valisi, milletvekili, belediye başkanı, sivil toplum ve meslek örgütleri birlikteyse o şehir marka şehirdir. Hangileri onlar Gaziantep, Kayseri, Konya gibi. Burada da her siyasi görüşten milletvekilimiz salondalar, bizlerle birlikteler. Farklı fikirleri de olsalar da buradalar. Bu birliktelik Balıkesir’e de zenginlik olarak yaramış. Bu anlayıştan dolayı başta valimiz, belediye başkanlarımıza ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Balıkesir odalar ve borsaların verdikleri hizmet 5 yıldız. Bu anlayıştan dolayı Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası ve Balıkesir Ticaret Borsasını kutluyorum. Balıkesir hem tarım hem hayvancılık hem sanayi hem turizm şehri haline gelmiş. Yatıp kalkıp şükredin. Kendi memleketimle Balıkesir’i mukayese ettiğimde arada uçurumlar var. Allah her türlü zenginliği size vermiş. Müthiş bir coğrafya. Burada deniz var, oksijen var, orman var. Girişimci ruhta var. Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu Balıkesir’in cazibesini daha da arttırdı. Çünkü insanlar ulaştığı yerlerde alışveriş yaparlar. Bu potansiyeli harekete geçirenler Balıkesir’in müteşebbis insanları olmuş. Bize de üretimleriyle, ihracatlarıyla şehre katkı sağlayan kıymetli girişimcilerimizi, Balıkesir’in yıldızlarını ödüllendireceğiz” dedi.

USTAOĞLU: “BALIKESİR TARIMIN EN ZENGİN EN VERDİMLİ TOPRAKLARINI KENDİ BAĞRINDA BARINDIRAN BİR ŞEHİR

Balıkesir’in Türkiye’yi doyuran il olduğuna işaret eden Vali İsmail Ustaoğlu, “Beş tane okulumuzun yapımı tamamlanıp hizmete girdi. 4 okulumuzun da inşaatı da devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ilimize kazandırdığı 9 tane eğitim kurumu için Balıkesir halkı adına şükranlarımızı sunuyorum. Balıkesir’imiz bir tarih şehridir.  Çünkü bağrından Zağnos Paşa gibi Karesi Bey’i gibi bizim için önemli devlet adamlarını bağrında barındırmıştır. Balıkesir diğer yandan iki denize kıyısı olan çok önemli turizm şehridir. Diğer yandan Türkiye’yi doyuran şehir unvanıyla tarımın en zengin en verimli topraklarını kendi bağrında barındıran bir şehirdir. Balıkesir’imiz sadece tarımda değil güçlü yeraltı zenginlikleriyle, jeotermal kaynaklarıyla ve madenleriyle öne çıkan şehir.”

ÇİÇEK: “ANAYASANIN İLK ÜÇ MADDESİ 85 MİLYONUN SİYASİ AMENTÜSÜDÜR”

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM Meclisi eski Başkanı Cemil Çiçek, konuşmasına son günlerdeki Anayasa’nın ilk üç maddesine yönelik görüşlere değinerek başladı. Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Cemil Çiçek, “Bugün gaziler günü bu vesileyle birkaç hususa değinmek istiyorum. Türk milleti olarak resmi tarihte 1071’de Anadolu’ya ayak basmış bir ulus olarak, o günden bugüne hayatlarını feda etmiş başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Bunu söylememin sebebi şudur; Türk milleti olarak bizim son yüzyılda üç tane kazanımız var. O kazanımlar olmasaydı bugün biz bu töreni yapamazdık. Bunlardan bir tanesi milli mücadeledir. İkincisi cumhuriyet ve üçüncüsü demokrasidir. Bu üç kazanımın hukuki metin haline gelmiş şekli anayasanın ilk üç maddesidir. Bunu iyi anlamak lazım. Partilerimiz farklı olabilir, belli konularda farklı düşünüyor olabiliriz ama şunu bilinmesi lazım bana göre 85 milyonun siyasi amentüsü bu ilk üç maddedir. Nasıl amentümüzü değiştiremiyorsak bu ilk üç maddedeki değerleri koruyamadığımız sürece ülkenin geleceği aydınlık değildir.  Kimse durup dururken maraza çıkarmasın, geleceğe bakalım. Bunlar kolay kazanılmadı.”