Balıkesir’in en önemli kamu işletmelerinin başından gelen Susurluk Şeker Fabrikası’nın Müdürü Hakan Çelik, kurumun çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Çelik, fabrikanın 6 bin ton üretim kapasitesiyle çalışmalarına devam ettiğini, günden güne güçlendiğini ifade etti.

Susurluk Şeker Fabrikası’nın 6 bin ton şeker pancarı işlediğini kaydeden Hakan Çelik,  üretim kapasitesi bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük fabrikası olduğunu vurguladı. Sözlerine fabrikanın tarihi süreciyle ilgili bilgi vererek başlayan Çelik, “ Fabrikamız, Susurluk-Bursa yolunun beşinci kilometresinde yer alıyor. 1 milyon 209 bin 93 metrekarelik alana sahibiz. Mustafa Kemalpaşa, Karacabey ve Yenişehir’de şefliklerimiz bulunmakta. Susurluk Şeker Fabrikası 1954 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından temeli atılıyor ve 1955 yılında da dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından açılışı yapılıyor.  Fabrikamız ilk üretime bin 800 tonla başlıyor daha sonra 1965-1968 yılları arasında3 bin tona çıkıyor, 1976 yılından günümüze kadar da 6 bin ton kapasitesiyle üretiyor. Çiftçilerimizden randevu usulü şeker pancarını almaktayız. Biz sadece pancar üretmiyoruz, yan ürünlerimizde var; meras ve yaş pancar posası. Yaş pancar posası paketlenerek besicilerin hizmetine sunulmaktadır. Meras da hem gıdada hem yem sanayinde hem de kimya sektöründe kullanılan bir malzemedir” dedi.

“ÇİFTÇİYE ÜRETMEDEN ALACAĞININ

YÜZDE 50-60’NI VERİYORUZ”

Susurluk Şeker Fabrikası’nda yapılan işlemlerle ilgili de bilgi veren Hakan Çelik, “Fabrikamız ve şefliklerimizde 24 tane memurumuz, 195 daimi işçimiz, 103 geçici işçimiz ayrıca 82 taşeron hizmet vermektedir. Kampanya sürecinde taşeron sayısı 279’tur. Fabrikamız üretim sürecinde üreticiye kimyasal gübre, pancar tohumu, kristal şeker veriyor. Ekim, sulama, çapa, söküm gibi işler için de nakdi yardımda bulunuyor. Biz her zaman çiftçinin yanındayız. Çiftçiyi ekonomik olarak destekliyoruz. Çiftçi ürününü teslim etmeden alacağının yüzde 50-60 arasını avans olarak işin başında alıyor. Fabrikamızda yeni açılan çiftçi lokalinde çiftçilerimize 24 saat dinlenme imkânı, ücretsiz çay ve çorba hizmeti sunulmaktadır. Artı çiftçilerimiz için tesiste mescit, banyo hizmetleri verilmektedir.  Pancar taşıyan kamyonlar peronlardan giriş yaparlar. Ürünler meydandaki silolara boşaltılır. Pancar analiz laboratuvarında kamyonlardan alınan pancarlardan fire ve şeker analizleri yapılıyor. Silolardaki pancar tazyikli suyla işlenme götürülüyor ve sonrasında şekere dönüştürülüyor. Buradan da satışa sunuluyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK ŞEKER FABRİKASI

Susurluk Şeker fabrikasının Marmara Bölgesi’nin tek kamu fabrikası olduğuna dikkat çeken Çelik, “Fabrikamız Türk Şeker portföyünün 15 şeker fabrikası içerisinde en büyük dördüncü fabrikasıdır. Günde 6 bin ton pancar işliyor. Fabrikamız bu yıl 1 milyon lirayı gecik katma değer üretmiştir. Fabrikamız 596 bin ton pancarı şekere dönüştürecektir.  Bu yıl 75 bin ton şeker üreteceğiz. Yan ürün olarak 25 bin ton meras ve 170 bin tona yakın da yaş pancar posası elde edeceğiz. Şeker pancarı sadece sanayinin ham maddesi değil aynı zamanda hayvan için çok kıymetli gıda olan yaprağı, posası ve başıyla bir yem bitkisidir. Bu ürünün gelişmesi et ve süt ürünlerinin artmasına da katkı sağlayacaktır. Üretilen pancar birçok sanayinin gelişmesine endüstriyel sektöre katkı sağlamaktadır. Bir diğer güzel yanı pancar ekimi yapılan alan aynı orandaki ormandan 100 kat daha fazla oksijen üretiyor” dedi.

ÇEVREYE KİRLETTİĞİ

İÇİN CEZA ALDI

Susurluk Şeker Fabrikası’nın basında yer alan balık ölümleriyle ilgili fabrikanın suçlanması ve ceza kesilmesine yönelik konuşan Müdür Hakan Çelik, “ Bursa ilinin Kemalpaşa ilçesine bağlı Çeltikçi Mahallesi’nde balık ölümlerinin olduğu bildirilmektedir. Bu balık ölümlerinin nedeninin hiçbir araştırma yapılmadan fabrikamızın sorumlu tutulması ve suçlu ilan edilmesi şaşkınlık yaratmıştır. 2017 yılında da fabrikamız daha çalışmadan balık ölümlerinin fabrikamızdan kaynaklandığıyla ilgili haberler yayınlanmıştı. İlçe Tarım Müdürlüğü yaptığı araştırmada ölü balıkların deniz balıkları olduğunu müşahede etmiş. Fabrikamız çevrenin kirlenmemesine çok önem vermiştir. Fabrikamıza gelen pancarlar suyla alınmaktadır. Kirli sular havuzlara alıyor. Sonra bu su arındırılıp tekrar kullanılıyor. Çamurlarda çamur havuzuna gidiyor. Bizim hiçbir atığımız bulunmamaktadır. Biz pancar üretiyoruz. Bu tarım ürünüdür ve bundan elde ettiğimiz şeker yüzde 99.9 doğaldır. Büyük yatırımlar yaptık. Önümüzdeki yıllarda da çevreyle ilgili yatırımların önü açılacak. Fabrikamıza kesilen cezaların çalışma şevkimizi kırdığını söyleyebiliriz” dedi.