Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Volkan Karateke, yılda 450 bin ton çöpü bertaraf edip atıklardan 50 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak elektrik ürettiklerini açıkladı. 14 bin 499 kilometrekare büyüklüğündeki Balıkesir il sınırlarında başta katı atıklar olmak üzere çevreyle ilgili konularda çalışmalar gerçekleştiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, daha temiz yarınlar için önemli çalışmaların altına imza atıyor. Daire Başkanı Karateke, çalışmalarla ilgili SEMBOL Medya’ya özel açıklamalarda bulundu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, bir yılda 450 bin ton katı atığı bertaraf ederken bu çöplerden günde 50 bin hanenin elektriğini karşılayacak elektrik üretiyor. Sıfır atık ve iklim değişikliği konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çevre Korumu ve Kontrol Dairesi’nin başarılı çalışmasıyla vahşi depolamayı tarihe karıştırdı. Balıkesir il genelindeki 37 vahşi depolama alanını kapatıp çöpleri Entegre Katı Atık Tesisinde bertaraf ettiklerini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Volkan Karateke,  “2019 yılından bu yana önemli bir ivme yakaladık. 2014 yılında Büyükşehir statüsü kazanmamızla birlikte ilimizdeki tüm atık yönetimi faaliyetleri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Ve o yıldan itibaren 37 tane vahşi depolama sahası tespit edildi. Bu vahşi depolama sahasındaki çöplerin tutarı 3 milyon 200 bin metreküptü. 2019 yılında rehabilite edilen alan yüzde 3’tü. 2022 itibariyle tüm vahşi depolama sahaları yüzde 90 rehabilite edildi. Rehabilite edilen alanları ıslah edip ağaçlandırmaya başladık. Aralık ayına kadar Pelitköy, Ayvalık, Gömeç düzensiz depolama sahalarında ağaçlandırma çalışmaları yaptık.  Yüzde 10’luk kısmı da rehabilite edeceğiz.

ATIKTAN ELDE EDİLEN ENERJİ

50 BİN HANENİN ELEKTRİĞİNİ KARŞILIYOR

Bertaraf edilen çöplerden elektrik üretip ekonomiye katkı sağladıklarını belirten Karateke, “ Bütün ildeki depolama sahasının sorumluluğu bize ait. Bizde de tek düzenli depolama sahası var Katı Entegre Tesisi. 2019 yılında buraya taşınan atık miktarı yüzde 60’dı. Yüzde 40 ise vahşi depolama alanıydı. Aktarma istasyonlarının sayısının artmasıyla birlikte yüzde 100 düzenli depolamaya geçtik. İlimizin hiçbir noktasında vahşi depolama yapılmıyor. Günde 30- 35 sefer gerçekleştirip 900-950 kilo arasında çöp taşıyoruz. Günlük buradan gelen çöplerle birlikte bin 300 ton çöp depoluyoruz. Buradan 7,5 Megavat elektrik üretiyoruz. Bu da 50 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. 2020 yılından bu yana bunu yapıyoruz. Çöp gazından elektrik üretiyor hem çevreyi temiz hale getiriyor hem de enerji üretiyoruz. Senede 450 bin ton burada bertaraf ediliyor. Bu işlemi gerçekleştirdiğimiz yerde geçirimsizlik tabakası yaptık” dedi.

Sıfır atık konusunda hassas bir şekilde çalıştıklarını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Volkan Karateke, “ Sıfır atık yönetimiyle ilgili ilimizdeki bilinci arttırmak için her ilçede sıfır atık caddesi kuruyoruz. Şu anda Manyas, Susurluk, Altıeylül, Karesi, Balya ilçelerimizde sıfır atık caddelerini oluşturduk. Bunu tüm ilçelerde oluşturacağız. Bunu başardığımız zaman atık yönetimini de yapmış olacağız. Günlük bin 300 ton çöp topluyoruz ve bunun en az yüzde 20’si geri kazanılabilir malzemelerden oluşuyor, Şu anda bu malzemelerin ayırımı kaynakta yapılıyor ancak 5-6 ay içerisinde Katı Atık Entegre Tesisine yapılacak yatırımla bunu otomatik halde yapacağız. Mekanik ayırma, kompost tesisleri kurulacak. Bu toplanan çöplerin organik kısmından kompost yapacağız. Diğer kalorisi yüksek atıklardan da yakıt elde edeceğiz. Bu yakıtı da çimento fabrikaları kullanabiliyor. Bu yakıtı fabrikalara satacağız. Türkiye’de ilk katı atık adasını oluşturduk Ekinlik’te. Önümüzdeki yıl Marmara, Avşa adalarında da bunu yapmayı düşünüyoruz.  500 kilogram atık toplayan çiftçilerimize kuzu hediye ettik. 5 tondan fazla atık toplandı ve 10 tane kuzuyu çiftçilerimize hediye ettik.

120 TON TİBBİ ATIK TOPLANIYOR

Atık ilaçlarla ilgili 450 eczaneye atık ilaç toplama kutuları yerleştirdik. Ezcacılar Odası bunun bilgilendirmesini yaptı. Vatandaşlarımız atık ilaçları eczanelerdeki kutuları atıyor. Bunun haricinde tıbbı atık dediğimiz ayrı bir depolama ve imha gerektiren atıklar var. Katı Atık Entegre Tesisimizdeki bu birimle birlikte ilimizde toplanan tıbbi atıkları başka bir şehire götürmeden burada imha ediyoruz. Aylık 120 ton tıbbi atık topluyoruz. Bitkisel atıkları tesislerimizde kompost haline getiriyoruz. Gelecek nesilleri bilinçli hale getirmek adına sıfır atık ve iklim değişikliği konusunda geçtiğimiz yıl 15 bin öğrenciye eğitim verdik. İklim değişikliği konusunda eylem planı başlattık.