Balıkesir’in biberi dünya sofralarında yerini almaya hazırlanıyor. Haziran ayının ilk haftalarında tarlayla buluşan fideler, Balıkesir’in verimli topraklarından dünya sofralarına sunulacak.

Her kırsal mahallesi ile adeta ayrı bir fabrikayı barındıran Balıkesir, şimdi de biberde söz sahibi oluyor. Balıkesir’in bereketli topraklarında yetişen biberler turşu haline getirilip 4 kıta 30 ülkeye ihraç ediliyor.  Turşu şirketlerinin gözdesi haline gelen Balıkesir’de merkez ve ilçelerinde üretim yapılan biberler kalitesiyle de öne çıkıyor.

VAR: “DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLABİLİRİZ”

Özel bir turşu şirketinin Balıkesir yetkili temsilcisi olan fide yetiştiricisi ve alım toptancısı Özdemir Var; yaptığı açıklamada şu ana kadar Balıkesir’de, 1000 dekarlık biber ekimi gerçekleştirildiğini söyleyerek “Balıkesir’in verimli topraklarından yabancı pazar ağırlıkta olmak üzere biber ihracatı sağlayacağız. Şu zamana kadar; jenapol, makedon, biberiye, yakan, kardola, üç burun, kiraz biber, haşmet ve sarı sivri türlerini toprakla buluşturduk. Balıkesirli çiftçiler el ele verirse önce ülkemizde sonra dünya da daha büyük söz sahibi olabileceğimize yürekten inanıyorum. Topraklarımız buna müsait.” dedi.

BİRLİKTELİK DAHA GÜÇLÜ ÜRETİM SAĞLAR

Birlikte hareket edilirse daha güçlü üretim yapılacağını vurgulayan Özdemir Var “Güzel şehrimize, güzel ülkemize büyük katma değerler sağlayabiliriz. Bu tarımsal üretim büyük istihdam sağlar, bu toprakların biberi bir markaya dönüşerek dünya piyasasındaki yerimizi daha yukarılara taşıyabileceğimizden hiç şüphemiz yok. Biz, bunu Balıkesirli çiftçiler olarak yapacak güçteyiz. Tüm çiftçilerimize Allah’tan kolaylık diliyor, bol hasatlı günler diliyorum.” diye konuştu.

ÇAKIR: “GENÇLER BİRLEŞEREK TARIMSAL ÜRETİM YAPABİLİR”

Balıkesirli genç girişimci Hasan Çakır ise; geçtiğimiz seneden itibaren biber yetiştiriciliği yaptığını belirterek “Kocaeli’nde medikal sektöründe hizmet veren bir işletmem var ancak biber sezonun açılması ile birlikte şehrim Balıkesir’de durmaksızın çalışmaya devam ediyorum. Gençler arasında işsizlik çok konuşuluyor. Ancak bu gençler tek başlarına yahut birleşerek mahallelerinde tarımsal üretim yapabilirler. Bu şekilde de kazanç sağlayarak kendileri ve ailelerine daha güçlü gelecek sağlayabilirler.” ifadelerini kullandı.