CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, deprem felaketi ve sonrasında yapılan çalışmalara ilişkin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, Karesi İlçe Başkanı Mahmut Arıcan, Milletvekili Aday Adayları Serkan Sarı, Dilek Yalçın ve parti yöneticilerinin yer aldığı toplantıda Akın,  depremden sonra 11 ilde CHP’nin gerçekleştirdiği çalışmalar ve Balıkesir’in depreme hazırlığı konusunda  yapılması gereken çalışmaları gündeme getirdi. Afet Deprem İletişim Merkezi kurduk. 70 hatta kadar telefon sayımızı arttırdık. Bunları AFAD’a bildirdik.  Ancak yaşadığımız sıkıntıları da dile getirdik. Bu depreme yüzyılın felaketi diyerek kadere bağlamak doğru değil. Siz yapmanız gerekenleri yapmayın olanları kadere bağlarsanız çok büyük hata yapmış olursunuz. 20 yıldır kulağının altına yatan bir iktidar var. Depremin tehlikesini görmeyen insanların uyarılarını dikkate almayan ve 20 yıl kulağının üzerine yatan iktidar sorumludur.  Bilim insanları uyarıyor, yer bilimciler uyarıyor, TMMOB uyarıyor, yıllardır biz uyarıyoruz, genel başkanımız defalarca dile getiriyor, üstüne üstlük deprem değil bina öldürür diyoruz ama duymuyorlar.  Genel merkezimizde bir palet rapor var. Önlem alma zamanı. Bu işi çok ciddiye almamız gerekiyor. Deprem siyaset üstü bir durum. Türkiye Cumhuriyeti’nin nüfusunun yüzde 92’si fay hatlarının üzerinde ya da yakınlarında yaşıyor.

KOORDİNASYONSUZLUK EN BÜYÜK ARTÇI DEPREMDİ

Depremde sonraki sürecin de iyi yönetilemediğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “ Bu depremlerde en büyük artçı deprem etkisi yaratan plansızlık ve koodinasyonsuzluk oldu. Bu plansızlık ve koordinasyonsuzluk yüzünden çok canımız yandı. Enkaz altında yardım çığlıklarını duyurmak için mücadele eden vatandaşlarımızın erişimini engellediler. Bu bir insanlık suçudur. Bende bununla ilgili suç duyurusunda bulundum. BTK’nın önüne gittim bir yetkili bulamadım. Bu nasıl bir vicdandır. Bu kadar uzaklaştık. İlk 48  saatte vatandaşların seslerini ulaşmak, AFAD’a ulaşılamamak çok büyük bir koordinasyonsuzluktur. Vatandaşlar kendi elleriyle enkazın altından çıkmaya çalıştılar” dedi.

700 MİLYAR LİRADAN BALIKESİR’İN PAYI NEDİR?

Balıkesir’in olası bir depreme hazır olmadığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “ Edremit Körfezi’nden başlayan Havran,  Balıkesir ve Kepsut’a kadar devam eden fay hattında yer alıyoruz. Balıkesir il sınırları içerisinde 20 aktif fayın yakın zamanda deprem üretebileceği bilim insanları tarafından söyleniyor. İçişleri Bakanının itirafına göre Balıkesir depreme hazır değil. Enkaz altında kaldı. Birinci derecede deprem riski taşıyan Balıkesir için bunları tek tek söyleyeceğim. Balıkesir deprem master planı hazır mı? Balıkesir’de yapı stoklarında incelenerek yapı kimliklerine ve envanterler çalışması yapılmışmıdır. Toplanma alanları ve geçici konaklama alanları gibi geçici konaklama yerlerinin belirlenmesi yapılmış mıdır? Yol, köprü, viyadük, tünel altyapı sistemi için doğal afet ve riskleri belirlenmiştir. Acil ulaşım ve grup ulaşım planları hazırlanmış mıdır? Acil yönetim sistemi geliştirilmiş midir? Kentsel dönüşüm master planı hazırlan mışdır? Afet ve diğer acil müdahale edilebilecek kurumlar deprem için ne kadar hazırdır. 22 yıldır toplanan deprem vergileri 38 yıldır 28,4 milyar dolara denk geliyor. Bugün ki kura göre 700 milyar liradan Balıkesir depreme hazırlanması için ne kadar para ayrılmıştır.  Harcandıysa nerelere ne harcanmıştır” dedi.