İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ile Tarım İl Müdürü Erkan Alkan, Balıkesir’de faaliyet gösteren tarım ve hayvancılık uygulamaları liseleri hakkında basın toplantısı düzenlendi. İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı. Balıkesir’de beş okulda 184 kontenjanın tarım ve hayvancılık uygulamaları kapsamında eğitim verdiğini belirtirken, Tarım İl Müdürü Erkan Alkan da tarımın geleceğinin gençlerde olduğunu vurguladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ile Tarım İl Müdürü Erkan Alkan’ın yanı sıra Savaştepe Tıbbiyeli Nazım Tarım Meslek Lisesi ve hayvancılık ağırlıklı eğitim veren Manyas Salur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürleri tanıtım toplantısına katıldı.  Balıkesir il genelinde beş okulun tarım ve hayvancılık uygulamaları alanında eğitim verdiği belirtilen toplantıda bu alanlarda 184 öğrenci kontenjanının bulunduğu vurgulandı.  Tarım ve hayvancılık uygulama okullarının Balıkesir’e değer katacağını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “ Pandemi süreciyle birlikte sağlıklı gıdaya ulaşmada ciddi sıkıntılar oluştu. Bu tarımın ve ülkedeki tarım sektöründe çalışan yetişmiş insan gücünün önemini bir kez daha ortaya koydu. Balya, İvrindi,  Savaştepe ve Manyas’ta tarım ve hayvancılık alanıyla alakalı Tarım İl Müdürlüğümüzle ziyaretler gerçekleştirip, neler yapabiliriz konusunda konuştuk. Bu kapsamda saha çalışmalarımızı yaptık. Gençlerimizin bu alanları tercih etmesi konusunda çalışmalar başlattık.  İl genelinde beş okulumuzda tarım ve hayvancılık alanları var. Savaştepe Teknik ve Mesleki Anadolu Lisemiz tamamen tarım alanlarında eğitim veriyor. Aynı zamanda ARGE merkezi. Tarım İl Müdürlüğümüzün sahada uygulamak istediği denemek istediği şeyleri bu okulda ilk uyguluyor, sonrasında çiftçilere bu konuda destek veriliyor” dedi.

TATLI: İL GENELİNDE 184 KONTENJAN VAR”

Okulların verdikleri eğitimlerin kapsamıyla ilgili basını bilgilendiren İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “Savaştepe’deki okulumuzda iki bölüm var biri tarım diğer de hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği. Toplam 64 kontenjanı bulunuyor. 30’u tarım alanında 34’ü hayvancılık alanı olmak üzere. Okulumuz yatılı statüsünde ve pansiyon inşaatımız yeni başlıyor. İkincisi Salur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz 30 öğrenci kontenjanı var. Hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği bölümü var. Güçlü bir altyapımız var bu okulda. Bu sene de 30 öğrenci alacağız. İvrindi’de yine iki okulumuz var. Biri Gökçeyazı burada 30 öğrencimiz var diğeri de İvrindi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz orada da 30 öğrencimiz var. Toplam 184 kontenjanımız var tarım ve hayvancılık uygulamalarıyla alakalı. İnşallah bu öğrencilerimiz Türkiye’yi doyuran il Balıkesir’e katkı sunacaklar. Savaştepe Meslek ve Teknik Anadolu Lisemiz, eski Köy Enstitülüleri ve sonra Savaştepe Öğretmen Lisesi olarak hizmet eden yerde yer alıyor. 390 bin dekar alan üzerine kurulu.  Şu anda 120 bin dekar alan ekilip biçiliyor. Önümüzdeki yıl yeni ekilip biçilen yerleri de ekleyip bu sayıyı 400 bin hektara çıkarmayı planlıyoruz. Burada suyun ve toprağın verimli kullanımı bizim için çok önemli. Suyun tasarruflu kullanımının neden önemli olduğu bizim için önemli” dedi.

ALKAN: “TARIM GELECEĞİ GENÇLERDE”

Pandemi sürecinde sağlıklı gıdaya ulaşım konusunun önemine dikkat çeken Tarım İl Müdürü Erkan Alkan, “Pandemiyle beraber tarım ve hayvancılığın, gıdanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Biz üretmek zorundayız. Ülkenin geleceği tarımda, tarımın geleceği de gençlerde. Sadece üretmek değil bilinçli bir şekilde üretmek. Bir birim ürün almak değil daha fazla ürün almak zorundayız. Balıkesir tarım ve hayvancılıkta olduğu gibi meslek liselerinde de bir adım önde yer alıyor. Geçen sene hem Salur’da hem Savaştepe’de eğitime başlamıştık. Savaştepe’de hem şeker pancarı, hem buğday, hem mısır üretiyoruz. Sadece bu ürünler üretilmiyor orada uygulamalı eğitim veriliyor. Gençlere teorisi verilirken uygulamalı olarak ta gösteriliyor” dedi.