Gurbetçi iki iş insanın baba ocağı İvrindi’ye kurduğu Aydeniz Et, Türkiye markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Hayvancılık şehri Balıkesir’den et ve et ürünlerinde bir Türkiye markası oluşturmak istediklerini belirten Yusuf- Mustafa Yalçın kardeşler, “Biz Aydeniz Et’i bir Türkiye markası haline getireceğiz. Bugün birçok sucuk, salam ve döner markası var. Balıkesir’den de bu markalar gibi Türkiye’ye mal olacak bir marka çıkaracağız”

Uzun yıllardır Almanya’da iş dünyasında faaliyet gösteren Yusuf Yalçın ve Mustafa Yalçın kardeşlerin baba ocağı İvrindi’ye 4.5 milyon EURO yatırım bedeliyle kurduğu Aydeniz Et Entegre Tesisleri, kısa sürede Balıkesir’in en önemli markalarından biri haline geldi. Hızlı bir şekilde kasap, restoran, döner ve sokak lezzetleri formatında bayilikler açarak büyüyen Aydeniz Et’in sahibi Yusuf Yalçın ve Mustafa Yalçın basın mensuplarıyla bir araya gelerek hedeflerinden bahsetti. Uzun yıllardır Almanya’da büyük bir kargo şirketi sahibi olmalarına rağmen asıl hedeflerinin doğdukları kent Balıkesir’e hayvancılık alanında yatırım yapmak olduğunu kaydeden Mustafa Yalçın, “ İvrindi’nin Küçükyenice Köyü’ndeyiz. Balıkesir’de 1.Sakarya Mahallesi’nde yaşadık. Sonrasında Almanya’ya gittik. Uzun yıllar Almanya’da çalıştıktan Amazon şirketi adına iş yapan en büyük kargo şirketini işletiyoruz. Biz Almanya’da yaşamamıza rağmen en büyük hayalimiz doğduğumuz şehir olan Balıkesir’e dönüp hayvancılık üzerine böyle bir tesis kurmaktı. Önce bir çiftlik sonra bir mezbaha kuralım dedik. Sadece iki yıl şu andaki et entegre tesislerimizin yerini bulduk” dedi.

“AÇMAKTAN VAZGEÇİYORDUK”

Balıkesir’e hayvancılık üzerine yatırım yapmak için geldiklerinde hiç kimsenin kendilerine inanmadığını belirten Yusuf Yalçın, “ Biz bu işi yapmak için Balıkesir’e geldiğimizde hiç kimse bize inanmadı. Gidin salça fabrikası açın, turşu fabrikası açın dediler. Bunlar İvrindi’nin Küçükyenice Köyü’nden bu işi yapamaz şeklinde tepkiler aldık. Gittiğimiz resmi kurumlarda hiç kimse bize yardımcı olmadı ve sonunda bu tesisi yapmamaya karar verdik. Tam vazgeçmiştik Ankara’da bir görüşme yaptık ve sonrasında işler yeniden rayına oturdu. Bu süreçte bize inan tek kişi İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz oldu. Bir yılı geride bıraktığımızda tesisimizi de yaptık bayiliklerde açtık” dedi.

“KENDİMİZİ BU TOPRAKLARA

BORÇLU HİSSEDİYORUZ”

Almanya’da da önemli iş alanlarında faaliyet gösterdiklerini ifade eden Mustafa Yalçın, “Ben Almanya’da 16-17 yaşlarında inşaatlarda çalışarak kendi işimizi kurduk. Bu topraklara da kendimizi borçlu hissettiğimiz için hayvancılıkla ilgili yatırımlarımızı Balıkesir’e yaptım. Kayınpederim Adanalı ve bana yatırımımı Adana’ya yapmam yönünde teklifte bulundu. Ancak tek hedefimiz Balıkesir’e ve İvrindi’ye yatırım yapmaktı. Biz Aydeniz Et’i bir Türkiye markası haline getireceğiz. Bugün birçok sucuk, salam ve döner markası var. Balıkesir’den de bu markalar gibi Türkiye’ye mal olacak bir marka çıkaracağız”

“DÖNER VE SOKAK

LEZZETİNDE YAYGINLAŞACAĞIZ”

Sadece etle sınırlı kalmayacaklarını, et mamullerinde ulusal bir marka haline geleceklerini belirten Yusuf Yalçın, “Bir yıl içinde et işleme hacmimizi yüzde 60-70 arttırdık. 9 Şubemiz var ve her geçen gün yeni şubeler açıyoruz. Bayilik vermek yerine şubelerimizi kendi kontrolümüzde yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde açtığımız Aydeniz Et Döner markamız büyük bir ilgi gördü. Döner ve Street Food alanlarında Türkiye’de yayılacağız.  IPARD’ın örnek gösterdiği bir tesis olduk. Türkiye’de marka olmanın yanı sıra Ortadoğu ve Orta Asya’ya Balıkesir kuzusunu satmak istiyoruz. Et ihracatı çok zor ve meşakkatli bir iş. Katar’a kuzu satmak istiyoruz”

“ARACI KULLANMADIĞIMIZ

İÇİN UCUZA SATIYORUZ”

Aydeniz Kasaplarda ürünlerin piyasanın altında satılmasıyla ilgili de değerlendirme yapan Mustafa Yalçın, “Balıkesir’de kıymanın fiyatı 100 ile 120 lira arasında değişiyor ve biz 75 liraya kıyma satışı yapıyoruz. Uygun fiyata satış yaptığımız için farklı yorumlar yapılıyor. Şu anda kıymanın karkas satışı 69 lira. Biz aracı kullanmadığımız ve kestiğimiz kendi etimiz olduğu için bunu uygun fiyata satabiliyoruz. Sürümden kazanmayı istiyoruz. Biz bu hayat pahalılığı içinde herkesin kıymayı, eti zorlanmadan almasına katkı sunmayı amaçlıyoruz. Ürünlerimiz çok kaliteli. Birçok lüks restoranla da, markaya da Balıkesir Kuzusu veriyoruz ancak bu vatandaşlara uygun satış yapmamıza engel değil. Biz Balıkesir’den de sosis, sucuk, hazır et ürünü satan marka olmasını istiyoruz. Bunu da başaracağız” dedi.