Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı, 14 bin 550 metrekare yüzölçümüne sahip, İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde coğrafi alanda ulaşımın tek çatı altında, planlı, kaliteli, konforlu ve çevreye duyarlı bir şekilde gerçekleşmesi için çalışıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Mehmet Akif Şencan’la, İstanbul’un üç katı büyük coğrafi alana sahip Balıkesir’de gerçekleştirilen ulaşım hizmetleri ve planlamalarına dair konuştuk. SEMBOL Medya’dan Ümit Ulus’un sorularına yanıtlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde ulaşımın başındaki isim Mehmet Akif Şencan, 14 bin 550 metrekare alanda ulaşımı tek elden, kaliteli ve konforlu bir şekilde çağın gerektirdiği teknolojik donanımlarla çevreye duyarlı şekilde insan odaklı hizmet üretmeyi sürdürdüklerini açıkladı.

“4 MİLYON DİNAMİK BİR

NÜFUSA HİZMET VERİYORUZ”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı’nın hizmet alanları ve sorumluluklarının geniş bir yelpazeyi temsil ettiğini kaydeden Daire Başkanı Mehmet Akif Şencan, “İstanbul’un 4 katı büyüklükte bir coğrafi alana sahibiz. Nüfusumuz 1 milyon 300 bin gözükse de yazın Körfez’e gelen misafirlerimizle birlikte 4 milyon dinamik bir nüfusa hizmet ediyoruz.  5 bin 500 kilometrelik bir yol ağımız var. Bu yolların sadece ulaşımı değil; hasar, bilgilendirme levhası, köprü korkuluğu ve ulaşım ağlarının derlenmesine kadar geniş bir hizmet sorumluluğumuz var. Bir de trafik kontrol bölgemiz var. Burada da izlediğimiz 28 nokta var. Hem deniz ulaşımı, hem kara ulaşımı hem de hava ulaşımı kapsamında uçak indikten sonra yolcuların gideceği yere varmasıyla ilgili düzenlemeleri yapıyoruz. Daire başkanlığımıza bağlı bir de şirketimiz olan BTT. A.Ş var. Şirket üzerinden de çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

PANDEMİDE ULAŞIM

Hayatı her alanda olumsuz etkileyen pandemi sürecinde ulaşımında kısıtlama ve sınırlamalarla karşılaştığını dile getiren Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Mehmet Akif Şencan, bu sıkıntı dönemde vatandaşın mağdur olmaması adına akılcı ve çözüm odaklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Şencan, konuşmasını şöyle sürdürdü:”  15 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemizde pandemi etkisini gösterdi. Genel idarenin aldığı kararlar oldu bizde bunu yerelde uygulamakla mükellef olduk. 20 yaş altı ve 65 yaş üstünün toplu taşımaları kullanmaları kısıtlı. Bir dönem sefer sayılarını seyreltik. Amacımız mobiliteyi azaltıp salgının yayılımını engellemekti. Her şeyin başı sağlık ve neticede bizde bu kararları hayata geçirmek zorunda kaldık. Şu dönemde de yüzde 50 kapasiteyle çalışıyoruz. Buna alışmak zor oldu. Bazen mesai saatleri değişti, bazen kademeli mesaiye geçildi, bazen esnek çalışma denildi, 17.00’de iş bırakılırken 16.00’a çekildi. Biz otomatik olarak sefer saatlerini buna göre organize etmek durumunda kaldık. Yüzde 50 kapasite denildi, dolmuş taksiler 8 kişilik 4 kişi almak zorunda kaldılar. Minibüsler 16+1 kapasiteli, 8 kişi aldılar. Bu dönem bize sıkıntılı oldu. Ama biz bu süreçte yaptığımız görüşmelerle; Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin her anlamda bizimle istişare içerisinde oldu. Oturuldu, görüşüldü ne yapılması gerekiyorsa yapıldı” dedi

65 YENİ CNG OTOBÜS TEMMUZ’DA YOLLARDA OLACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın çevreye duyarlı belediyecilik şiarının gereği ulaşımda da önemli adımların atıldığını belirten Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Mehmet Akif Şencan,  doğayı kirleten fosil yakıtlı araçların yerine 65 adet doğalgazlı CNG yeni otobüs alındığını belirtti. Temmuz ayında CNG otobüslerin vatandaşlara hizmet vereceğinin müjdeleyen Şencan, “ 65 CNG otobüsün teslimatı tamamlandı. Ruhsat ve plaka işlemleri yapılıyor. Temmuz ayı itibariyle çevreye uyumlu, doğalgazlı 65 adet CNG otobüslerimizle vatandaşlarımıza hizmet vereceğiz. Bu pandemi sürecini avantaja çevirdik. Pandemi sürecinde her ne kadar kısıtlamalar yaşamamıza rağmen ulaşım hiç durmadı. Bu anlamda 65 CNG otobüsü şehrimize kazandırdık. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bu anlamda vizyoner, yenilikçi ileriye görebilen biri. Daha pandeminin ikinci ayında yüzde 50 kapasiteden dolayı yeni otobüslerin alınması yönünde direktif verdi”

UKOME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE KAYITLI

77 BİN 86 TİCARİ ARAÇ VAR

Balıkesir’in ulaşım potansiyeliyle ilgili de bilgi veren Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Mehmet Akif Şencan, “ Bize kayıtlı 2 bin 272 adet S plaka, 1191 tane sarı taksi diye tabir ettiğimiz T plaka, 836 tane kamyonet taşımacılığı yapan J plaka, merkezde, Edremit’te Bandırma’da 232 tane dolmuş taksi ve 1390 tane belediye ruhsatlı toplu taşıma aracımız, BTT’nin işlettiği 936 adet araç olmakla beraber toplam 77 bin 86 tane bizim UKOME Şube Müdürlüğüne kayıtlı ticari aracımız var.  Bunları tek bir çatı altında yönetmek bizim en büyük hayalimiz. Organizasyon büyük ve şehrimizin coğrafyası dağınık.  Coğrafyamız bir Eskişehir, Kocaeli değil. İlçeler o kadar iç içeki bir ilçeden başka bir ilçeye geçerken fark edemiyorsunuz. Ancak Balıkesir’de Altınova’daki terminale bir bakalım desek 146 kilometre yol yapmamız durumundayız. Marmara Adası’ndaki bir sıkıntıyı giderelim desek bir günümüzü oraya ayırmamız lazım.

OTOBÜSLERDE KREDİ

KARTI DA KULLANILACAK

Ulaşım ve trafikte sıkıntı yaşayan ilçelerde yaptıkları hizmetleri aktaran Şencan, “ Edremit’te taksi dolmuşçuluk ilçenin kanayan yarasıdır. Araçları yenileyelim dedik ve ikiye bir diye bir sistemimiz var. İki aracı bir araya getirdik 16 kişilik minibüslere çevirdik. Onların güzergahlarını yeniledik, araçları sıfır yaptık. Bunları yaparken de esnafımıza destek vererek yaptık. Sarıkız Kooperatifini de sisteme dahil ettik. Bandırma’da Bandırma A.Ş var, 97 araçlı. Bu da bizim sistemimizin içerisinde yer alıyor. Dursunbey’de bu düzeni sağladık. Bugün 936 adet araç sistemin içerisinde. Amacımız vatandaşlarımızın Balıkesir’den Balkartla Edremit’e, Bandırma’ya gitmesi, buralarda da Balkartlarını kullanabilmeleri. Bunun yanı sıra otobüslerdeki validatörlere kredi kartına uyumlu hale getirdik. Özellikle tatil için Balıkesir’e gelen kişiler Balkart almasına gerek kalmadan kredi kartıyla toplu taşıma araçlarını kullanabilecek.  Yüzde 90 seviyelerinde sisteme uyumlu hale gelindi. ” dedi.

AKÇAY’A ALTERNATİF YOL AÇTIK

Körfez’de yaz aylarındaki trafik sıkışıklığıyla ilgili alternatif yollara ağırlık verdiklerini belirten “ Akçay alternatif yol açtık. Akçay’da Zeytinli OSB var.  Oradan Akçay’ın Turban tarafına bir alternatif yol açtık. 3091 Sokak olarak geçiyor. Akçay’ın alternatif yolunu oraya verdik. İnsanların hepsi Akçay’a girmek için YASA’nın olduğu yere yoğunluk oluşturuyor. Ülkü Yolu vardı, o yolun ıslahına başladık. Gürede yapılan sayımda günde 32 bin araç geçiyor. Temmuz veya ağustos ayında hafta sonunda buradan 60-70 bin araç geçiyor. Güre’de de trafik ışıkları vardı onları kaldırdık yoğunluk ortadan kalktı.

BANDIRMA LİMAN AVM VE ERDEK YOLU KAVŞAĞI

PROJELERİNDE SON DURUM

Bandırma Liman AVM projesini Karayollarıyla birlikte yapıyoruz. En son Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Kavşağı projesi tamamlandı,  protokoller hazırlandı.  Orası yatırım programına alındı. Edremit Terminali’nin tadilatı başladı.   Susurluk Otogarı’nda modern, konforlu, ihtiyaçlara karşılık veren bir tesis yaptık.  Terminaller şehirlerin aynasıdır. Bizde bu mantıkla terminallerimizi çağın ihtiyaçlarına karşılık verecek hale getiriyoruz.  Terminal sıkıntılarımız yok.

“DENİZ  VE HAVA

ULAŞIMINDA DA VARIZ”

Marmara Adalar yolcu ve Ro-Ro taşımacılığı yapılıyor. Liman Başkanlığımız gemi seferlerinin düzenlenmesini yapıyor. Yaza hazırız. Araçla, toplu taşımayla, gemiyle, uçakla hangi vasıtayla olursa olsun Balıkesir’de ulaşımda yaz döneminde hiçbir sıkıntı yaşanmayacak. Örneğin; İstanbul’dan biri Küçükköy’de bir otelde rezervasyon yaptırdı, uçakla Kocaseyit Havalimanı’na indi. Biz bu kişiyi Edremit’teki havalimanından Küçükköy’e kadar kara yoluyla ulaştırıyoruz. Dikili’den başlayıp, Küçükkuyu’ya kadar Edremit’ten yolcuları taşıyoruz. Günlük 300-350 kişiyi bir hizmet sağlıyoruz. Edremit’te havalimanına indim deyip burada kaldım diyen olmaz” dedi.

*Yakın zamanda hayata geçecek  uygulamayla birlikte Balkart’ın yanı sıra isteyen vatandaşlar kredi kartıyla toplu taşıma araçlarını kullanabilecek.

*Fosil yakıtlı araçların yerine çevreye duyarlı taşımacılık için kısa bir süre önce Büyükşehir Belediyesi’nin araç parkına katılan doğalgazlı 65 CNG otobüs temmuz ayında Balıkesir sokaklarında olacak

*Körfez’de özellikle yaz aylarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak için Akçay’a alternatif yol yapılırken, Güre’deki trafik ışıkları kaldırıldı.

*Bandırma Liman AVM ve 17 Eylül Üniversitesi Kavşağı projeleriyle Bandırma trafiği nefes alacak.

*Balıkesir il genelindeki 77 bin 98 ticari aracın yüzde 90’nı Büyükşehir’in kurumsal sistemine dahil oldu.

*Pandemide yüzde 50 kapasitesi düşüşüne rağmen vatandaş mağdur edilmeden her genelgeden sonra kararlar hızlı şekilde alınarak sefer saatleri ve sayıları belirlendi.

*Trafik Kontrol Merkezi’nde teknolojik cihazlarla şehir trafiğinin en yoğun noktaları akıllı kavşak sistemiyle kontrol ediliyor, olası bir trafik sıkışıklığına izin verilmiyor.