Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Birol Şahin, 12 milyar lira tutarındaki 2024 yılı bütçesinin detayları hakkında bilgi verdi.

Türkiye’deki belediyelerinin bütçelerinden yatırıma ayırdığı tutarın ortalama yüzde 40 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Mehmet Birol Şahin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 bütçesinin yüzde 53’nü yatırım ve hizmetlere aktardığını vurguladı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Birol Şahin, belediyenin 12 milyar lira tutarındaki 2024 yılı bütçesinin detaylarına yönelik açıklamada bulundu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi bütçesinin büyük bölümünü yatırımlara ayırdığına dikkat çeken Mehmet Birol Şahin, 12 milyar liralık bütçenin yüzde 53,4’nün yatırımlara aktarıldığını vurguladı. Yatırım bütçesinden en büyük payı 2 milyar 500 milyon lirayla Yol Yapım Daire Başkanlığı’nın aldığını kaydeden Şahin, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı tahmini bütçesi 12 milyar lira. Bunun içerisinde personel-SGK-vergi- faiz giderleri- borçları düştüğünüzde geriye kalan kısım yatırım ve hizmetlere ayrıldı. 12 milyar liralık bütçenin en büyük kalemi 2 milyar 500 milyon lirayla Yol Yapımı Daire Başkanlığı’na aktarıldı. Bütçenin yüzde 20’yi aşan kısmı sadece yol yapımına ayrıldı.  Bu bütçeyle kırsal mahalleler arasındaki yollar ve şehir içlerindeki büyük yollar yapılacak. Geçen yıl yol yapımına 2 milyar lira ayırmıştık bu yıl yüzde 25 artış yaparak 2 milyar 500 milyon lirayı yükselttik.

“TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜSTÜNDE BİR YATIRIM BÜTÇEMİZ VAR”

Belediye bütçesinin kent ve insan yaşamına dokunan yatırımlara aktarıldığını vurgulayan Mehmet Birol Şahin, Türkiye’deki belediyelerin yatırım bütçelerinin çok üstünde bir yatırım bütçesine sahip olduklarını ifade etti. Şahin, “Ulaşım Daire Başkanlığı’na 800 milyon lira bir bütçe oluşturuldu. Yatırım yapan icracı diğer daire başkanlarından; Kent Estetiği Daire Başkanlığı’na 900 milyon lira, Ulaşım Daire Başkanlığı’na 800 milyon lira, Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı’na 300 milyon lira ayrıldı.  Sağlık ve Sosyal Hizmet Daire Başkanlığı, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı gibi daire başkanlıklarımız bina ve tesis yapmasa da bütçelerini insana harcıyor.  Yeni bir daire başkanlığı kurmuştuk Kent Tarihi Daire Başkanlığı diye, o da kentimizdeki tarihi yapıların restorasyonunu yapıyor. Bu daire başkanlığının 250 milyon lira bütçesi var.  Bandırma’da ve Edremit’te iki tane daire başkanlığı kurduk İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı diye. Onlarda o bölgede yatırım yapıyorlar ve bu iki daire başkanlığının da 500 milyon lira bütçesi var. Topladığımız zaman 12 milyar liralık bütçenin yüzde 53,4’ü yatırıma ayrılmış durumda. Türkiye ortalaması yüzde 40’lar seviyesinde en yüksek. Bizim bütçemiz Türkiye’deki yatırım bütçelerinin üzerinde yer alıyor.

EN YÜKSEK BÜTÇEYİ OLUŞTURAN EDREMİT BELEDİYESİ PERSONELİN MAAŞINI ÖDEYEMİYOR

Belediye bütçesi üzerinden muhalefet belediyelerine de yüklenen Şahin, CHP’li belediyelerin hayalci bütçeler oluşturduğunu belirtip, “Balıkesir’deki ilçe belediyeleri durumunu ele alalım. Geçtiğimiz günlerde CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, büyükşehir belediyesini alacaklarını iddia edip Balıkesir’i CHP belediyeciliğiyle tanıştıracaklarını ifade etti. Biz CHP belediyeciliğinin nasıl bir şey olduğunu Edremit’ten, Bandırma’dan görüyoruz. Yatırım yapmayan, yatırıma bütçe ayırmayan belediyeler. İşte son olarak Edremit’te personel giderini bile karşılayamayan, personele borçları olan belediyeler. CHP’li belediyelere gidin oradaki yatırımların hepsi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Onlar sadece günü kurtarmakla uğraşıyorlar” dedi.

BÜTÇELERİNDE YATIRIM YOK

Muhalefet belediyelerinin yüksek tutardaki bütçelerine rağmen yatırım bütçelerini göz ardı ettiğini ifade eden Şahin, “İlçe bütçelerinde nasıl bir dağılım olmuş buna bir göz gezdirelim. Hani personeline maaşını ödeyemeyen Edremit Belediyesi 1 milyar 598 milyon lira bütçesiyle Balıkesir’de 20 ilçe belediyesi arasında en yükseği. Daha sonra Bandırma Belediyesi 1 milyar 260 milyon lira bütçeyle ardından geliyor. Ayvalık Belediyesi’nin 1 milyar lira. Balıkesir’deki ilçe belediyelerinin en yüksek bütçeli olanları CHP’li belediyeler ama bunların yatırıma ayırdıkları yüzde 25’i geçen yok. Bunların yatırımdan kastettikleri kaldırım taşları yenileme, birkaç tane park düzenlemesi yapıyorlar. Öyle büyük kent hayatını kolaylaştıran, kalite katan bir proje yok. İstanbul’dan, İzmir’den, Ankara’dan da büyükşehir performansları belli. Edremit Belediyesi’nin 1 milyar 598 milyon lira bütçesi var ama personele maaşını ödeyemiyorsun. Paralar başka yerlere gidiyor. Edremit Belediyesi’nin yaptığı bir şey yok. İdeolojik belediyecilikle ortaya bir tane şapka koysan kazanırız, oy veririz zihniyeti var bazılarında” dedi.

TÜM MUHALEFET BELEDİYELERİALTIEYLÜL BELEDİYESİ’NİN YARISI ETMİYOR!

AK Partili belediyelerin yaptığı projeler üzerinden muhalefet belediyelerini eleştiren Şahin, “Muhalefet belediyelerinin bütçelerinde yatırımlara ayırdıkları bütçe yüzde 25 bile yok. Altıeylül Belediyesi’nin, Karesi Belediyesi’nin yaptığı işleri bir yana koyun Balıkesir’de 9 tane CHP, 1 tane İYİ Parti belediyesinin yaptıklarını bir yana koyun hepsi Altıeylül Belediyesi’nin yaptıklarının yarısı bile olmaz. Altıeylül Belediyesi insanların hayatına dokunan yatırımlar yapıyor. Herhangi bir CHP belediyesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Yaşam Kompleksi gibi bir tesisi. Abdülhamit Han Gelişim Merkezi, Sultan Alparslan Kültür Merkezi gibi var mı bir tesisleri. Öbür tarafta Karesi Belediyesi’nin Atatürk Evi’nden tutun, kırsal mahallelere yapılan çok amaçlı salonlar, halı sahalar. Edremit, Ayvalık, Bandırma belediyeleri bir tane böyle çalışma yapmadı” dedi.