22. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Uçan Halı Şenliği ve Sındırgı’nın kurtuluş günü etkinlikleri kapsamında Kuva-yi Milliye kahramanları da unutulmadı. Üç ilçenin ortaklaşa gerçekleştirdiği ve geleneksel hale getirdiği anma töreni bu yıl da geniş bir katılım ile gerçekleşti.

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş ve bu uğurda şehit düşen Milli Mücadele Kahramanları mezarı başında anıldı. Başta Balıkesir, Bigadiç, Sındırgı, Demirci ve Gördes bölgelerinde Yunan Kuvvetlerine karşı mücadele etmiş ve bu uğurda şehit düşen Milli Mücadele Kahramanları Mücahit Makbule Efe ve Akıncı Müfrezeleri Komutanı Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı, mezarı başında anıldı. Sındırgı ilçe mezarlığındaki İbrahim Ethem Akıncı’nın kabrinde başlayan anma programından sonra Mücahit Makbule Efe 1922 yılında şehit düştüğü Eğridere mahallesinde mezarında devam etti.

Mücahit Makbule Efe’nin kabrinde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan anma programında günün anlam ve önemine yönelik konuşmalar yapıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Makbule Efe’nin kabrine gül bırakıldı.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Gördesli Şehit Makbule Sındırgı’nın Eğridere mahallesinde kocayayla dediğimiz mevkide 1922 yılında şehit düşmüş bir kadın. Ve bu kadın öyle bir kadın ki 2 aylık evliyken eşi ile birlikte İbrahim Ethem Akıncının komutasındaki ordulara katılmış ve Yunan işgalinden bu ortamı temizleyebilmek onun için can verme pahasına bu dağlara gelmiş. Ve 2010’lu yıllarda Gördes Belediyesinin başlattığı anma programına 2014 yılından itibaren bizde ortak olduk ve her yıl 3 Eylül’de anma programı gerçekleştiriyoruz. İlknur Bektaş ‘Gördesli Makbue’ ve Mehtap Altan tarafından ‘Makbule Efe’nin Çocukları Eski Günlerdeki Gibi’ kitapları var. Bu eserlerde olduğu gibi gelecek nesillere geçmişimizi iyi anlatmamız gerekiyor. Kuvayı Milliye kahramanlarımızı anlatmaya devam edeceğiz. Şehitlerimizi unutmadık. Unutturmayacağız. Bu vatan için bedel ödemiş şehitlerimizi İnşallah rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz” dedi.

Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol ise, “2009 yılında ilk geldiğimizde Mücahit Makbule Efe ile ilgili yeterli kaynak yoktu. O dönemde belediyemizin logosu olan ufak broşürler hazırlayıp onları dağıttık. Sonra kaynak taramasına başladık. Bugün geldiğimiz noktada 5 bin adet kitap bastırdık, okullar açıldığında öğrencilerimize dağıtılmak üzere. Sonra tiyatro  yarışması gerçekleştirdik. Ve bugün geldiğimiz nokta Mili Mücadele kahramanlarımızı gelecek nesillere daha iyi anlatacağız. Tiyatro yarışmasında dereceye giren bir eserin filmini yaptık” dedi.

Düzenlenen anma programına Sındırgı Kaymakamı Zafer Oktay, Gördes Kaymakam Muhammet Özyüksel, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol,  garnizon Komutanları, daire Amirleri, yurt içi ve yurt dışından katılımcılar ve vatandaşların katılımıyla anma programı gerçekleştirildi.