Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Selçuk Savaş Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verileri ile BASİAD olarak Balıkesir’in Ticaret hacmini takip ettiklerini ve açıklanan son veriler ışığında Balıkesir’in Ticaret Potansiyelini değerlendirdiklerini ifade ederek konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Savaş Balıkesir’in ticaret hacminin 60 Milyar 852 milyon TL olduğunu ifade ederek konulu ile ilgili açıklamalarda bulundu. BASİAD’ın Balıkesir’in ticaret hacmini takip ettiğini iller arası ticaretteki açık pozisyonunu dönem dönem kamuoyu ile paylaştıklarını ifade ederek; son veriler ışığında durumu değerlendirdiklerini ve BASİAD olarak neler yapılabileceği ile ilgili araştırma yaptıklarını söyledi.

Selçuk Savaş:” Bilindiği üzere hem Ticaret Bakanlığımız hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın verileri üzerinden Balıkesir’in ticaret hacmini takip ediyor ve verilerin açıklanmaya başladığı ilk yıldan itibaren kamuoyunu bilgilendiriyor ve BASİAD bünyesinde durumu Balıkesir’in lehine çevirebilecek çalışmaların neler olabileceği ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz.  Son veriler 2019 yılına ait olmak üzere bakanlıklarımız tarafından açıklandı. 2018 Yılında 56 Milyar 786 Milyon TL olan Balıkesir’in ticaret hacmi; 2019 yılında yüzde 7,2’lik bir artışla 60 milyar 852 milyon TL’ye yükselmiştir. Bugün itibari ile verilerin açıklandığı son yıl olan 2019 yılında Balıkesir’in bir önceki yıla göre yakaladığı yüzde 7,2’lik artış la yüzdelik artış sıralamasında ülkemizde 61 ilin arkasında kalarak 62. Sırada yer almıştır.  İller arası alış ve satış rakamlarının oluşturduğu ticaret hacmi büyüklüğü olarak Balıkesir 20. Sıra ortalamalarında gezinmektedir. Bu potansiyelin yükseltilmesi yüzdelik artış diliminde ülke sıralamasında ancak 20. Sıradan altlara doğru inmek ile mümkün olacaktır.  Ticaret hacim büyüklüğünün yanı sıra bizleri endişelendiren bir diğer konu ise iller arası ticarette Balıkesir’in iç ticaret açığının giderek artmasıdır. Rakamları takip etmeye başladığımız yıldan bu yana ortalama 1.9 milyar TL değerinde olan Balıkesir’in iller arası iç ticaret açığı son verilerde 3 milyar 791 milyon seviyesine yükselmiştir. Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak önümüzdeki günlerde ticaret hacminin yükseltilmesine yönelik nelere yapabileceğimiz ile ilgili çalışmalar yaparak bu konuda Balıkesir olarak eksikliğini gördüğümüz alanlarda üye firmalarımıza eğitim verme planlamalarını yapmaktayız. “ dedi.