Kırşehir Hayvan Pazarı’nda bayram hareketliliği sürüyor
Kurban Bayramı’na iki gün kala Kırşehir Hayvan Pazarı’nda yoğunluk ve hareketlilik gözlemleniyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinden getirilen kurbanlıklar alıcılarını beklerken, pazarın en dikkat çeken ismi “Pamuk” adlı 1 ton ağırlığındaki boğa oldu. Sahibi tarafından 380 bin liradan satışa çıkarılan Pamuk, pazarda ilgi odağı haline geldi.
Pazarın şampiyonu: Pamuk
Besici Abdullah Köksal, Pamuk’un kendi elleriyle yetiştirildiğini ve hayvanın bir tonun üzerinde olduğunu söyledi. Köksal, “Hayvancılıkla uğraşıyorum. Şu anda pazarın şampiyonu bu ağamız. Bir tonun üzerinde. Pazarda bunun emsali yok. İki yaşında. İsmi Pamuk. Kendi ellerimizle çocuk gibi büyüttük. Fiyatı 380 bin lira. Araba fiyatına bir tosun. Aşiret paketi” ifadelerini kullandı.
Diğer kurbanlıklarda satış anlatısı
Pazar esnafı ve besiciler, satışlardan ve ilginin yüksek olmasından memnun olduklarını belirtiyor. Besici Asım Bıyıklı, kendi hayvanlarının Çağayzı Köyü’nden geldiğini, yaklaşık 6-7 ay merada yayıldıklarını söyledi. Bıyıklı, “İki yıllık emeğin sonucu bunlar. Hayvanımız yaklaşık 750 kilo geliyor. Bu hayvandan 370-380 kilo et çıkar. İstediğimiz fiyat 275 bin lira. Dün pazara geldik. 15 hayvanımız vardı, şu an 7-8 hayvanımız kaldı” dedi.
Satış rakamları ve alıcı talepleri ilçeden ilçeye farklılık gösterebiliyor; üreticiler, hayvanların bakım ve beslenme maliyetlerinin fiyatlama üzerinde etkili olduğunu ifade ediyor. Kurban piyasasındaki hareketliliğin yerel ekonomiye canlılık getirdiği de gözlemleniyor.
Bayram hazırlıkları ve resmi bilgiler
Kurban satış ve kesim yerleriyle ilgili düzenlemeler ve bilgilendirmeler her yıl yetkili kurumlar tarafından paylaşılıyor. Bayrama ilişkin güncel düzenlemeler ve konuyla ilgili rehberlik için Tarım ve Orman Bakanlığı gibi resmi kaynaklara başvurmak faydalı oluyor. Bu kaynaklar; satış yerleri, sağlık kontrolleri ve kesimle ilgili uygulamalar hakkında yol gösteriyor.
Pazar esnafı, bayram öncesi son günlerde talebin arttığını, fiyat ve satılma süreçlerinin alıcı taleplerine göre şekillendiğini belirtiyor. Pamuk gibi yüksek fiyatlı ve büyükbaş hayvanlar pazarda dikkat çekerken, orta büyüklükteki hayvanların da ciddi alıcı bulduğu bildiriliyor.
Kırşehir Hayvan Pazarı’ndaki bu hareketlilik, hem üretici hem de tüketiciler açısından bayram öncesi ekonomik ve sosyal bir canlılık oluşturuyor. Pazardaki son durum ve satışların nasıl şekilleneceği, bayrama kadar sürecek hareketlilikle netlik kazanacak.





