Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede’nin “cinsel taciz” suçlamasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanması ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından, Belediye Meclisi’nde yapılacak başkan seçimi öncesi Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) iki meclis üyesi istifa etti. CHP’li Hüseyin Gürel ve Fırat İmat, partilerinden ayrıldıklarını kamuoyuna duyurdu.
Ne olmuştu?
Başkan Hasbi Dede hakkında, sosyal medyada paylaştığı öne sürülen bir mesaj nedeniyle soruşturma başlatılmış, süreç sonunda “cinsel taciz” suçlamasıyla tutuklama kararı verilmişti. Devam eden soruşturma sürecine paralel olarak İçişleri Bakanlığı, Dede’yi görevden uzaklaştırmıştı. Bu gelişmelerin ardından belediyede, meclisin kendi içinden yeni başkanı belirlemesine yönelik seçim takvimi netleşti.
İstifaların gerekçesi
CHP’li meclis üyesi Hüseyin Gürel, son günlerde kamuoyuna yansıyan iddiaların toplum vicdanında rahatsızlık oluşturduğunu belirterek, partisinin kamu vicdanını rahatlatacak net bir siyasi tutum sergilemediğini savundu ve vicdani sorumluluk gerekçesiyle CHP üyeliğinden ayrıldığını açıkladı.
Bir diğer CHP’li meclis üyesi Fırat İmat ise, toplumun ahlaki hassasiyetleri karşısında sessiz kalmanın doğru olmadığını vurguladı. Siyasi sorumluluğun yalnızca hukuki sürecin sonucunu beklemekten ibaret olmadığını, kamu vicdanını gözetmeyi de gerektirdiğini ifade ederek CHP’den istifa ettiğini duyurdu.
Mecliste yeni denge ve başkan seçimi
İstifaların ardından Görele Belediye Meclisi’nde CHP’nin sandalye sayısı 5’e düştü. Mecliste ayrıca AK Parti’nin 4 üyesi ve 2 bağımsız üye bulunuyor. Bu tablo, 16 Şubat Pazartesi günü yapılması planlanan başkanlık seçimi öncesinde dengelerin yeniden hesaplanmasına yol açtı.
Meclisin yeni başkanı belirleyeceği seçim, belediyenin yönetiminde önümüzdeki dönemin seyrini şekillendirecek. Sonuç, belediye hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesinde süreklilik açısından önem taşıyor. Bağımsız üyelerin oylamadaki tercihi ve partiler arası olası iş birlikleri, meclis aritmetiğinde belirleyici olacak.
Süreç nasıl işleyecek?
Mevzuata göre belediye başkanlığında boşalma ya da görevden uzaklaştırma hallerinde, belediye meclisi belirlenen süre içinde kendi üyeleri arasından yeni bir başkanı gizli oyla seçebiliyor. Detaylar, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda düzenleniyor. Bu kapsamda yapılacak oylamada salt çoğunluk ve turların işleyişi, meclis iç tüzüğü ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde uygulanıyor.
Öte yandan, Başkan Hasbi Dede hakkındaki yargı süreci devam ediyor. Soruşturma kapsamında ileri sürülen iddiaların yargılaması tamamlanana kadar masumiyet karinesi geçerliliğini koruyor. Belediye yönetiminde ise meclisin seçeceği yeni başkan, yerel hizmetlerin aksamaması ve kurumsal işleyişin sürdürülmesi açısından kritik rol üstlenecek.
Kamuoyunun yakından izlediği süreçte, meclis aritmetiğindeki değişimin başkanlık seçiminin sonucuna nasıl yansıyacağı ve yeni başkanın önceliklerinin neler olacağı, önümüzdeki günlerde netleşecek.





