Balıkesir ili Karesi, Altıeylül, Bandırma, Dursunbey, Erdek, Gönen, İvrindi, Manyas, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk, Bigadiç, Edremit, Burhaniye ilçeleri Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Raşit Dokuz kanatlı sektörü sorunları ve birlik faaliyetlerinin Balıkesir’deki yapılanması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Raşit Dokuz aracılığı ile açıklamalarda bulundu. Raşit Dokuz öncelikli amaçlarının beyaz et sektörünün değer artışına katkı yapmak ve ülke ekonomisine katma değer oluşturmak olduğunu, yaklaşık olarak Balıkesir kanatlı üreticilerinin; kanatlı hayvan eti üretimi için Balıkesir il sınırlarında üretime yaptıkları yatırım tutarının 250 milyon doların üzerine çıktığını söyleyerek; tüm üreticileri Balıkesir Birliği çatısı altında toplanmaya davet etti.  Raşit Dokuz: ” 5200 Sayılı Kanun çerçevesinde kurduğumuz Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliğinin kuruluşu için çok çaba sarf ettik. Birlik Balıkesir üreticileri için büyük kıymete sahiptir. Sektörün devamlılığı ve üreticilerimizin yatırımlarının, emeklerinin karşılıklarını almaları için birliğimiz çatında olmalarının ehemmiyeti büyüktür. Buradan tüm Balıkesir İli Kanatlı Üreticilerini birlik çatısında yer almaya davet ediyorum. Kanatlı üreticileri kümes yatırımları için çok büyük paralar harcamıştır ve harcamaya devam etmektedir.  Üst Birlik, Birlik ve Üreticilerin yoğun talebi üzerine “Kanatlı Hayvan Üretiminde Sözleşmeli Üretime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” uzun uğraşlar neticesinde Kanunun kabul edilmesinden uzun süre sonra 2017 yılında yasalaşarak uygulamaya geçti.  Üreticilerin ve Entegre tesislerin aralarındaki ilişkide dikkate almaları ve ısrarla üzerinde durmaları gereken mevzuat bu yönetmeliktir. Bu Yönetmelik üreticinin ve entegre tesisin haklarını ve yükümlülüklerini tarif etmekte ve kanun gücü ile düzenlemektedir. Lakin bugün hala Sözleşme Yönetmeliği üreticinin haklarını tarif edildiği gibi koruyucu olma niteliğinde uygulanamamaktadır. Bu konuda ki taleplerimizi Bakanlığımız yetkililerine de ilettik. Bakanlığımızda konunun üzerinde titizlikle durmaktadır. Çözüme kavuşması en büyük dileğimizdir.

Üreticilerimizin sorunları çoktur. Mevzuatların tarif edildiği gibi uygulanmasının yanı sıra en büyük sorunlarının başında yüksel elektrik ve kömür maliyeti ile kömür tahsisinde yaşanan zorluklardır. Elektrik ve kömür maliyeti ile birlikte fiyatı giderek yükselen altlık malzeme girdi maliyetleri gibi konular bugün gerçek anlamda üreticilerimizi zora sokmaktadır.” Dedi.