Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı İlker Şahin, şehrin ihtiyaç ve sorunlarını bilimsel veriler ışığında ele almalarını sağlayacak açık veri uygulaması ve akıllı şehirler projesinin son durumu hakkında SEMBOL Medya’ya konuştu.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın öncülüğünde 2019 yılında hayata geçirmeye başladıkları açık veri uygulamasıyla kamu-sivil toplum- akademisyenler ve halkın bir ekosistem oluşturduğunu vurgulayan Bilgi İşlem Daire Başkanı İlker Şahin,  ulaşımdan, çevre kirliliğine, nüfus yoğunluğundan, kamu binalarının sayı ve konumlarına kadar bir şehir için çok değerli 54 veriyi derleyip halka açtıklarını belirtti. Açık veri uygulamasının bir sonraki adımı olarak gördükleri akıllı şehir kavramını pratiğe dökmek için 2020 yılında Bilgi İşlem Daire Başkanlığı altında Akıllı Şehirler Müdürlüğünü kurduklarını dile getiren Şahin, kendi imkânlarıyla yaptıkları sensorlarla şehirden veriler toplamaya başladıklarını açıkladı.

“İBB VE BİZ TÜRKİYE’YE ÖNCÜLÜK ETTİK”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin açık veri uygulamasını Türkiye’de yerel yönetimlerde hayata geçiren ilk belediyelerden biri olduğunu dile getiren Bilgi İşlem Daire Başkanı İlker Şahin, “ Açık veri kavramı dünyada yaygın olarak kullanılıyor ancak ülkemizde aktif değil. 2019 yılında daire başkanlığımın başlamasıyla birlikte bu alanda çalışmalara başladık. Verinin yerel yönetimler açısından çok önemli olduğunun bilincindeyiz.  Her kavşaktan kaç tane araç geçtiğini sayabiliyoruz. Bunu dijital ekranda gözlemleyip akıllı ışıklandırmayla trafik yoğunluğunun önüne geçiyoruz. Her kavşaktan geçen aracı sayıyor sonra bunu halka açıyoruz.  Şehrimizde halka hizmet veren otobüslerin hangi duraklarda ne kadar yolcu bindiğini sayabiliyoruz. Bunu da halka açıyoruz. Bu dört bacaklı bir ekosistemdir. Kamu ayağında biz varız. Bunun sivil toplum kuruluşu ayağı var, akademisyen ayağı var bir de halk ayağı var. Bunun tek bir amacı var daha konforlu bir yaşam. Ben verilerimi halka açarak, aslında sürecin daha optimize yönetilmesini, kamu mallarının daha tasarruflu kullanılmasını sağlıyorum. Bu sistem Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde başladı. Bizim ilk olma özelliğimiz ise bu sistemi kendi imkanlarıyla yapan ilk belediye olmamızdır. Biz kendi imkanlarımızla; web sitemizi kendimiz geliştirdik, lisanslamaları kendimize atıfta bulundurarak yaptık” dedi.

“YÜCEL BAŞKANIMIZ VİZYONUYLA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın açık veri ve akıllı şehir uygulamasına büyük önem verdiğini kaydeden Bilgi İşlem Daire Başkanı İlker Şahin, “ Yücel Başkanımız vizyonuyla Türkiye’deki tüm belediyelere öncü oldu. Bu sistem Cumhurbaşkanlığı Eylem Planına uyuyor, şeffaflık manifestosuna uyuyor. Akıllı şehirler manifestosuna uyuyor. Büyükşehir belediyeleri en büyük veri üreticileridir. Biz yaşamı daha konforlu hale getirecek verileri üreteceğiz, bu verileri halka açacağız. Akademisyenler bunları alıp geliştirecekler. Örneğin; Marmara Denizi’nde müsilaj sorunu var. Bandırma’daki BAGFAŞ firmasının denize attığı çevreye etkisini bu akıllı sistemle ölçebiliriz. Böyle bir projemiz var. Bu veriler kişisel veriler değil. Bunlar anonimleştirilmiş veriler.

AKILLI ŞEHİR UYGULAMASI BAŞLADI

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde açık verilerin işlenmesi için Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğü kurduklarını dile getiren Daire Başkanı İlker Şahin, “ Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğümüz bünyesinde şehirdeki verileri toplayacak ve bunları anlamlandıracak sensorlar yapmaya başladık. Kendi personelimizin gayretleriyle sensorlarımızı yaptık. Bunları otobüslere monte ettik. Otobüsler elektronik sunucularla yolla ilgili veriyi topluyor. Bu verilerin hepsini yazılıma dönüştürüyor, grafiklerde analiz ediyor. Haritada üzerinde ekran görüntüsüne dönüştürüyor. Sıkıntılı bölgeleri görsel olarak haritada belirtiliyor. Bizde bu veriyi kullanarak yol ve onarım çalışması başlatıyoruz. Bunun gibi otobüslerde yolcu yoğunluğunun olduğu saatler, duraklar ve günleri istatistiksel olarak ortaya çıkarabiliyoruz. Ya da hangi bölgede karbondioksit salımı daha fazla bunu belirleyip bunun önüne geçmek adına ağaçlandırma yapabiliyorsunuz.  Bunlar gerçek veriler. Ulaşım araçlarına monte etmeye başladığımız bu sensorların seri üretimine geçersek bunu daha da yaygınlaştıracağı. Otobüslerden sonra çöp araçlarında da kullanmayı düşünüyoruz. Tüm ilçelerimizde gelen veriler ışığında şehrimizi bilimsel verilerle, şeffaf bir şekilde yöneteceğiz” dedi.