CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Büyükşehir’in faaliyet ve çalışmalarının niteliğinin ilçe belediyelerinin çalışmalarından bir farkı bulunmadığını dile getiren Sarı, 2020 yılı faaliyet raporunu lise seviyesindeki dönem ödevine benzetti.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Serkan Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporuna ilişkin açıklamada bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma ve faaliyetlerinin ilçe belediyelerinden bir farkı olmadığını kaydeden Serkan Sarı, Büyükşehir Belediyesi’ni Balıkesir’in 21.ilçe belediyesi olarak niteledi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarının yetersiz bulduklarını belirten Sarı, “Sizlerle Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı üzerine konuşmak istiyordum ama bugün ki toplantımız 21.ilçe belediyesi başkanlığımız üzerine olacak.  Yaptığımız incelemelerde Büyükşehir Belediyesi düzeyinde bir çalışma bulamadık. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bir ilçe belediyesi düzeyinde yapmış olduğu hizmetleri değerlendirmek istiyorum” dedi.

“FAALİYET RAPORUNDA ANLATACAK BİR ŞEY YOK”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunu lise seviyesindeki dönem ödemi kıvamında olduğunu belirten CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “ Nitelikli faaliyetler olmadığı için anlatacak pek bir şey yok.  Ne yazık ki raporlar incelendiğinde faaliyet olarak yazılan şeyler muhtelif yerlere kapı, pencere, sineklik yapım iyi var. Büyükşehir Belediyesi bunu faaliyet diye raporuna yazmış.  Tuvalet onarım işi, çit yapımı, çatı onarımı, sıva yapımı, PVC takımı gibi böyle farklı müdürlüklerin farklı faaliyetleri görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi, bisiklet konusuna çok önem verdiğini her platforma yer veriyor. Gerçekten büyük yatırımlar Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz,  2,6 kilometre bisiklet yolu yapmış. Büyükşehir Belediyesi diyemedim, ilçe belediyesi dedim.  Covid-19 ile mücadele konusuna dem vurulmuş Türkiye Sakatlar Derneği’ne 500 adet eldiven ve maske verilmiş. Bunlar 10 paket yapıyor. Kadın aile ile faaliyetler vurgulanmış, Balya Danişment’te ağaç dikim faaliyetleriyle ilgili sertifika verildi. Biz yeşilinin büyütülmesini destekliyoruz ama sertifika programının faaliyet raporunda yer alacak kadar nitelikli bir olmadığını düşünüyoruz” dedi.

“ALIMLARIN YÜZDE 80’NİDOĞRUDAN ALIM”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin mal ve hizmet alımı yöntemleriyle ilgili de eleştirilerini sıralayan CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “Lise ödevi gibi hazırlanan bu raporda içeriğine göz attığımızda temin yöntemlerinin bir takım sıkıntılar dikkat çekmektedir. Yapılan alımların 190 tanesi açık ihale yöntemiyle yapılmış, doğrudan temin sayısı ise 1089. Yapılan ihalelerin yüzde 80’ni doğrudan temin yoluyla yapılmış. Bunlar mükerrer olarak aynı firmalar üzerinden yapılmış. Bu ihalelerin yıl içinde bölünerek yapılmasından da bir defada yapılıp kamu zararı oluşmasının önüne hep birlikte geçebiliriz. Geçen yıl 51 milyon lira olan doğrudan alımlar bu yıl 66 milyon liraya kadar yükseldi” dedi.

“EDREMİT BELEDİYESİ BÜYÜKŞEHİR’İN 20 İLÇEYE ATTIĞI ASFALTTAN FAZLA ASFALT YAPTI”

İlçe belediyeleriyle Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini kıyaslayan CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “İlçede yaptığı bordür ve asfalt çalışması paylaşıldı. O gün Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı 155 bin metrekare bordür taşı döşendi 20 ilçede.  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Edremit’e 26 bin 600 metrekare taşı döşemesi yapmış. Edremit Belediyesi 333 bin metrekare taş döşemiş. Bandırma Belediyemiz 117 bin metrekare, Gönen Belediyemiz 50 bin, Burhaniye 160 bin, Manyas 60 bin metrekare taş döşemiş.  Birçok ilçe belediyemiz Büyükşehir Belediyesi’nin birçok ilçede yaptığı hizmetin üzerinde yatırım yapmış durumda. Büyükşehir Belediyesi, 20 ilçeye 59 kilometre sıcak asfalt yapmış,  Edremit Belediyesi sadece 68 kilometre sıcak asfalt yapmış. Sadece Edremit Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 20 ilçede yaptığı asfalttan fazla yapmış. Bu dönemde yüzde 20 düzeyinde borçlarda artmış. Faize ödenen rakam 2020 yılında 120 milyon lira ödenmiş. Bu bütçenin yüzde 13’ne denk geliyor. Bu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin battığını gösteriyor” dedi.