Çanakkale Boğazı’na inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü ile Savaştepe-Çanakkale-Tekirdağ Otoyolu Projesi Balıkesir’in kaderini değiştiriyor. Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayacak ve kenti daha ulaşılabilir hale getirecek. Buna paralel olarak bölgedeki tarla ve konut fiyatlarında büyük artış yaşandı.

Çanakkale Boğazı’nda, Gelibolu’ya bağlı Sütlüce ile Lapseki’nin Şekerkaya mevkileri arasında yapımı süren ve 18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kentin kaderini değiştiriyor. Özellikle köprünün Asya ayağının bulunduğu Lapseki ve Otoyol projesinin başlangıcı olan Savaştepe çevresinde arsa ve tarla fiyatları yüzde 100’ün üzerinde bir artış gösterdi. Çanakkale Boğazı’nda Avrupa ve Asya kıtalarını ilk kez birleştirecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü, kentin özellikle İstanbul’a olan ulaşım zorluğunu ortadan kaldıracak. Yazın tatilciler nedeniyle Çanakkale Boğazı’nın her iki yakasında feribot iskelelerinde yaşanan uzun araç kuyrukları boğazı geçiş süresini uzatıp çileye dönüştürürken, kış aylarında olumsuz hava koşulları da yine deniz ulaşımını aksatıyor Balıkesir İzmir ve İstanbul’a olan ulaşımı güçleştiriyordu.

ARAZİ FİYATLARI UÇTU

1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapıldığı Lapseki ve Gelibolu ilçeleri ile Savaştepe-Çanakkale-Tekirdağ Otoyolu çevrelerindeki köylerde bulunan arsa ve tarlalar, özellikle İstanbul’da yaşayanlar tarafından büyük talep görüyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyol projesi, sadece Savaştepe, Gelibolu ve Lapseki’deki arsa ve tarla fiyatlarını değil, kentin tamamındaki gayrimenkullerin fiyatının artmasına neden oldu. Talebin artması nedeniyle arsa, tarla ve konut fiyatları her geçen yıl katlanarak arttı. Ancak emlakçılar, gayrimenkul fiyatlarının halen alınabilir düzeyde olduğunu ve alanların da kesinlikle zarar etmediğini belirtiyor.

ARSA TALEPLERİNE YETİŞEMİYORUZ

Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda emlakçıları temsil eden Emine Özcan, gayrimenkul fiyatlarının anormal bir şekilde yükseldiğini söyledi.Depremden sonra küçük arazilere daha fazla talep olduğunu belirten Özcan “Köprü yapıldıktan sonra tabi ki İstanbul’a ulaşım kısalacak. Geçiş güzergahı olduğumuzdan dolayı bir talep oluştu. En büyük faktör de İstanbul’un çok yoğun olması. İnsanlar daha rahat, daha güzel bir yerde yaşamak istiyor. Doğalgaz geldiğinden dolayı yazlık bölgelerimiz olan Dardanos ve Güzelyalı’da fiyatlar yüzde 100 oranında arttı. Ama ona rağmen talep hala devam ediyor ve edecek. Güzelyalı’daki yazlık fiyatlarımız bundan bir yıl önce 350 bin lira civarındaydı. Şu anda yüzde 100 artış ile 700-750 bin civarında. Arsa talebi var, ona rağmen arsamız yok. Yok satıyoruz” dedi.

Savaştepe ihya olacak
1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi ile birlikte , Malkara ile Çanakkale arasında 1915Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolundan biri Savaştepe Otoyoluna bağlanacak. Bir gümrük merkezinin yapılması planlanlanan Savaştepe’ye yatırımcılar akın ediyor.